Kúsok Británie na juhu Španielska: Gibraltár si zamiloval aj John Lennon a Yoko Ono

2020-10-19 12:00:00 |   |    | 

Nachádza sa na juhu Európy a predsa vám prináša kúsok anglickej atmosféry, keďže Gibraltár je súčasťou Commonwealthu. Či to sú červené telefónne búdky, tradície alebo typický britský humor, nájdete tam z každého niečo. No potom sa presuniete o kúsok ďalej a už si užívate uvoľnenú španielsku atmosféru. Táto malá krajina vám jednoducho prinesie toľko zaujímavostí, koľko iné, oveľa väčšie krajiny.



 

Kozmopolitný raj

Gibraltár patrí rozlohou medzi najmenšie krajiny. Tvorí ho niečo vyše kilometer dlhá hranica so Španielskom a potom sa tiahne ešte dvanásť kilometrov popri pobreží. Počas dejín sa na tomto malom území vystriedali viaceré národností. I dnes tam nájdete spoločne a bez väčších problémov žiť pokope domácich so Španielmi, Angličanmi, Talianmi, Afričanmi a Arabmi. Je to taký malý kozmopolitný raj, kde nikto nerieši pôvod, ale hľadia najmä na povahu a vlastnosti daného človeka. Zrejme i kvôli tomu si Gibraltár tak veľmi zamilovali John Lennon a Yoko Ono. Tým sa krajina páčila natoľko, že sa tam rozhodli vziať a usporiadali si tam malú súkromnú svadbu.

 

Europa Point

Vďaka svojej polohe je Gibraltár najjužnejším bodom na starom kontinente. Europa Point sa nachádza priamo pri pobreží a zastupuje ho malý bielo-červený maják, ktorý symbolicky chráni hranice Európy. Toto miesto je veľmi obľúbené aj kvôli nádherným výhľadom a môžete si tam pozrieť aj krásny západ slnka. Vedie k nemu príjemná krátka vychádzková trasa, ktorá vás prevedie časťou popri pobreží.

 

Gibraltárske opice

Keď sa povie názov tejto krajiny, väčšina z nás má v hlave obrázky drzých opíc, ktoré pózujú pred fotoaparátmi a robia turistom zle. Tento druh makakov pôvodne pochádza z neďalekého Maroka. Podľa legendy sa tam preplavili spolu s ďalšími desiatkami iných druhov zvierat, pretože hľadali lepšie miesto pre život. A dnes sú títo nezbední obyvatelia Gibraltáru jedinými voľne žijúcimi opicami v Európe. Vidieť ich môžete v tunajšom národnom parku, ktorý sa nachádza na vrchole charakteristickej bielej skaly pri pobreží. Z centra mesta sa tam dostanete prostredníctvom tour alebo lanovkou s nádhernou vyhliadkou. I keď sú makaky veľmi priateľské a budú od vás žobrať jedlo, v krajine platí prísny zákaz ich voľného kŕmenia, pretože by ste im mohli nechtiac ublížiť.

 

Gibraltárske tunely

Keď už budete pri Gibraltárskej skale, pozrite si tam aj ďalšiu atrakciu. Tá sa prekvapivo skrýva v jej útrobách, pretože v priebehu 18. storočia tam dal jeden z vojenských veliteľov vyhĺbiť sieť tunelov. Tie slúžili na skladovanie zbraní, ale aj na napádanie nepriateľov. Na niektorých miestach totiž vysekali okienka a z tých potom pomocou dela ostreľovali útočníkov. Výrazne im to pomohlo najmä počas veľkého gibraltárskeho obliehania. V súčasnosti sa na tomto mieste nachádza múzeum a pri jeho návšteve si skúste uvedomiť, že celý tento komplex vybudovali len ručným hĺbením pomocou kladív a krompáčov. Na tuneloch pracovalo niekoľko stoviek vojakov a domácich obyvateľov, ktorí robili bez prestávky neúnavne niekoľko mesiacov.

 

Batéria O`Hara

Najvyšším bodom v krajine je batéria O`Hara. Tá sa nachádza na vrcholku Gibraltárskej skaly. Vedie k nej turistický chodník, z ktorého máte nádhernú vyhliadku na okolie. Počas pekných slnečných dní uvidíte aj veľkú časť španielskeho pobrežia. Svoje pomenovanie dostala podľa bývalého gibraltárskeho guvernéra. Pôvodne sa toto miesto využívalo na uskladnenie veľkého dela, ktoré sa používalo na obranu. Veľmi užitočné však bolo spolu s ďalšou blízkou batériou aj počas 2. svetovej vojny, keď pomocou nich likvidovali všetky útoky. V roku 1976 z batérie O´Hara pri cvičení vystrelili poslednýkrát, odvtedy odtiaľ vzali všetky nebezpečné materiály a sprístupnili ju verejnosti. Dnes sa využíva ako obľúbená vyhliadková miestnosť.

 

Jaskyňa svätého Michala

Medzi najcennejšie prírodné atrakcie patrí jaskyňa svätého Michala. Tú mali podľa odhadov používať na vojenské účely ešte moslimovia a neskôr Španieli. Časť priestorov vzniklo prirodzene spolu s nádhernou výzdobou, ale niektoré úseky vyhĺbili ľudia. Zaujímavosťou je, že práve na tomto mieste bola počas 2. svetovej vojny situovaná nemocnica pre zranených vojakov a civilistov. Neskôr túto veľkú plochu využili na vytvorenie auditória pre niekoľko stoviek divákov, kde pravidelne usporadúvajú koncerty.

 

Historické centrum

Po vstupe do historického centra sa dostanete do tej časti, ktorá najviac pripomína Anglicko. Rovná hlavná ulica je naplnená tradičnými domami v štýle britskej architektúry. Nachádzajú sa tam pozostatky staršieho kláštora, posedieť si môžete v klasickom britskom pube a všetko vám bude pripomínať taký malý Londýn neďaleko Španielska. V širšom centre zas môžete navštíviť pozostatky hradu, ktorý postavili ešte moslimovia. V súčasnosti sa podarilo uchovať najmä hlavnú vežu, z ktorej je nádherný výhľad na celé okolie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa