Ochrid – najväčší klenot Macedónska

2020-11-26 12:00:00 |   |    | 

Každá z destinácií má svoju povinnú zastávku, ktorú by ste pri jej návšteve nemali vynechať. V Macedónsku je takýmto klenotom Ochridské jazero a mesto Ochrid. Ide o historicky veľmi cenný región, ktorý je navyše obklopený nádhernou prírodou. Teraz vám prezradíme sedem dôvodov, prečo by ste sa tam mali vybrať už na najbližšiu dovolenku.



 

Osídlenie už od doby kamennej

V minulosti si ľudia často hľadali miesta svojich sídiel v blízkosti riek, jazier alebo mora. Takto sa celkom jednoducho dostali k potrave, pretože rybolov bol ľahším spôsobom hľadania jedla ako lovenie. I z toho dôvodu patria brehy Ochridského jazera k tým najdlhšie osídleným územiam. Podľa vykopávok tam prví obyvatelia žili už v dobe kamennej, približne 7000 rokov pred Kristom. Tento región patril k najbohatším v celej krajine. Našli sa tam viaceré zlaté artefakty ako napríklad masky, sandále alebo šperky z tohto drahého kovu. Prvé písomné zmienky o meste Ochrid pochádzajú z 9. storočia. Veľmi dôležitou časťou jeho dejín je príchod kresťanských misionárov do týchto končín, ktorí tam priniesli prvé základy tohto náboženstva. To v nasledujúcom období výrazne zmenilo charakter celého regiónu.

 

Historické centrum

Nádhernú prechádzku budete mať cez historické centrum Ochridu. Tam sa najprv vyberte na trhovisko, ktoré je plné vôní, chutí a pokladov tohto regiónu. Môžete si tam kúpiť čokoľvek, na čo si pomyslíte a ako bonus navyše sa dobre porozprávate s domácimi obyvateľmi, ktorí sú veľmi priateľskí a tešia sa z každého úprimného rozhovoru. Potom sa už môžete vybrať na spoznávanie starých uličiek. Tie vás dovedú k architektonickým perlám, ktoré sú často spojené so sakrálnym umením. Taktiež sa môžete tešiť na modernejšie štvrte s typickými bielymi domčekmi s červenými strechami.

 

Chrám svätého Jána

Jednou z pých celého jazera Ochrid je Chrám svätého Jána, ktorý vybudovali na počesť Jána Krstiteľa na nádhernom mieste na útese, z ktorého je úžasný výhľad na celé okolie. Pokiaľ sa chcete pokochať pohľadom aj na samotný svätostánok, vyberte sa ešte na krátku vychádzku po schodoch smerom nad toto výnimočné miesto. Chrám postavili okolo 13. storočia a až do príchodu tureckých vojsk bol najdôležitejším miestom v tomto regióne. Potom ho zmenili na mešitu a dlhé roky bol opustený.

 

Ochridská promenáda

Pri návšteve mesta Ochrid nemožno vynechať ani samotné jazero. Či sa vyberiete na tunajšiu mestskú pláž, alebo si rezervujete plavbu loďou, jednoznačne sa môžete tešiť na fantastický zážitok. A ten budete mať aj počas nádhernej prechádzky po promenáde, ktorá vedie popri časti Ochridského jazera. Chodník je vyrobený z dreva a prechádza popri nádherných útesoch. Na jeho konci sa nachádza výstup k chrámu svätého Jána, kde môžete zakončiť túto nádhernú vychádzku.

 

Samuelova pevnosť

Je veľká škoda, že sa nepodarilo uchovať Samuelovu pevnosť v lepšom stave. Patrí totiž medzi významné mestské pamiatky, ktoré vo veľkej miere ovplyvnili dejiny Ochridu. Svoje pomenovanie dostala podľa cára Samuela. Počas éry Bulharskej ríše bola akýmsi hlavným centrom krajiny, kde žil aktuálny vladár a rozhodoval o osude svojich poddaných. No počas nasledujúcich storočí sa veľká časť budov rozpadla a kvôli tomu sú dnes prístupné už len hradby. Aj tie potrebovali rozsiahlu rekonštrukciu, vďaka ktorej sa teraz po nich môžu prejsť aj bežní smrteľníci. Pevnosť sa stala obľúbenou turistickou atrakciou vďaka úžasnej vyhliadke na centrum mesta a pobrežie Ochridského jazera.

 

Kostol svätého Klimenta a Pantelejmona

Ak si vyjdete k Samuelovej pevnosti, mali by ste zájsť aj k blízkemu kostolu svätého Klimenta a Pantelejmona. Ten patrí medzi najzachovalejšie chrámy a predvedie vám skvelú ukážku toho, ako má vyzerať pravá macedónska sakrálna architektúra. Počas istej éry ho premenili na mešitu, ale po poslednej rekonštrukcii opäť nadobudol svoj pôvodný charakter. Bonusom je nádherný výhľad na okolie a na samotné jazero. Kostol dostal svoje pomenovanie po svätom Klimentovi, ktorý bol žiakom Cyrila a Metoda. Vedľa neho sa nachádzajú miesta so vzácnymi vykopávkami, ktoré odkazujú aj na jeho život.

 

Ochridské antické divadlo

História antického divadla siaha do 2. storočia pred Kristom. Jeho primárnym účelom bolo organizovanie kultúrnych podujatí. Veľmi často tam hrali divadlo, ale tiež sa tam konali filozofické posedenia, na ktorých hľadali odpovede na svoje otázky. No toto miesto využívali aj na gladiátorské súboje a neskôr ako verejný súd pri najdôležitejších prípadoch v tomto regióne. Predstavte si tú nádhernú scenériu bez žiadneho domu vo výhľade, vďaka čomu ste si mohli užiť všetky predstavenia s tou najkrajšou prirodzenou kulisou, teda s jazerom v pozadí. Dnes už z divadla zostali len ruiny, ktoré sú bezplatne prístupné pre verejnosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa