Dokonalá letná pohoda v kraji slnka a levandule: 5 nádherných výletných tipov v Provensálsku

2022-08-09 12:00:00 |   |    | 

Pokiaľ sa vám páči francúzsky vidiek, v tom prípade vás istotne chytí za srdce Provensálsko. Už pri vyslovení tohto pomenovania sa vám v mysli vynoria obrázky nekončiacich levanduľových polí, okrem nich tam však nájdete oveľa viac zaujímavostí. Tešte sa teda nielen na krásnu prírodu, ale aj zaujímavé historické pamiatky.



 

Avignon

Mestečko Avignon je vo Francúzsku známe z obľúbenej detskej pesničky. Je to jedna z prvých skladieb, ktorú sa naučia už tí najmenší a spomína sa v nej slávny Avignonský most. Zaujímavosťou je, že zachádza iba do časti rieky. Kedysi prechádzal až na druhý breh a pozostával z 22 oblúkov. Tie však zničilo niekoľko povodní a potom ho už neobnovili.

Mestečko je známe aj vďaka pápežom, ktorí tu žili v nádhernom paláci, ktorý si môžete pozrieť počas návštevy. Nezabúdajte ani na hlavné katedrály a menšie kaplnky, ktoré ponúkajú ukážku rôznych architektonických štýlov. V blízkej dedinke sa nachádza letné sídlo, ktoré v minulosti využívali cirkevní hodnostári. Zájdite tiež do galérie, ktoré je súčasťou Malého paláca. Uvidíte tam originál Botticelliho obrazu Panny Márie s dieťaťom.

 

Calanque

Keď sa dostanete k Marseille, rezervujte si čas aj na návštevu jednej z najkrajších prírodných oblastí v Provensálsku. Tou je údolie Calanque, ktoré je hotovým pohladením pre dušu. Dostanete sa tam pomocou lode, alebo sa prejdite k útesom a pozrite si túto nádheru z vyššej perspektívy. Tak odhalíte všetku rozmanitú krásu, ktorú tu príroda ponúka. Hovorí sa, že ak sa cestovatelia nedokážu zaľúbiť do Francúzska, mali by ste ich vziať do tejto zátoky, prejsť sa popri pobreží, urobiť im piknik a ihneď zmenia svoj názor. Voda je priezračne čistá a vyhľadávajú ju milovníci potápania a šnorchlovania. Prírodné danosti vyhovujú aj živočíchom. Pod hladinou žije až 60 vzácnych druhov, ktoré sú prísne chránené. Ak radi lozíte, v niektorých úsekoch si môžete vyskúšať vyliezť na útesy.

 

Moustiers-Sainte-Marie

Ak túžite vidieť tú najkrajšiu časť vidieka, vyhľadajte dedinku Moustiers-Sainte-Marie, ktorá patrí medzi najfotogenickejšie miesta v Provensálsku. Situovaná je v rokline a obklopujú ju vysoké kopce. V minulosti sa preslávila vďaka špeciálnej hrnčiarskej technike, ktorá je charakteristická pre tento región. Dnes si už môžete pozrieť ukážky tvorby a spôsob práce týchto remeselníkov v miestnom múzeu, ktoré je hneď po historických uličkách najväčším turistickým magnetom. Ak máte chuť, zájdite až do kaplnky, ktorá sa nachádza v najvyššom bode a vedie ku nej 250 schodov. Odmenou vám bude jeden z najkrajších výhľadov, aký zažijete v tejto časti Francúzska. Nevynechajte ani návštevu miestnych reštaurácií, v ktorým ponúkajú originálnu regionálnu gastronómiu.

 

Saint-Rémy-de-Provence

Druhá najkrajšia dedinka uchvátila aj známeho maliara. Vincent van Gogh strávil v Saint-Rémy-de-Provence jeden rok svojho života a slúžila mu ako inšpirácia pre jeho tvorbu. Situovaná je taktiež v horách. Potulkami jej uličkami dokážete stráviť celý deň, pretože všade nájdete nádherné staré domčeky. V centre sa nachádza múzeum, ktoré sa venuje van Goghovej práci. Na hlavnom námestí každú stredu organizujú veľký trh, kde si môžete nakúpiť čerstvé lahôdky z regiónu. Pre maškrtníkov je tu zase preslávená čokolatéria Joëla Duranda. V blízkosti sa nachádza aj rímske archeologické nálezisko Glanum, ktorému dominuje mauzóleum a víťazný oblúk.

 

Cassis

Pobrežná časť Provensálska je známa aj vďaka rybolovu. Navštívte preto malú dedinku Cassis, v ktorej sa nachádza prístav, kde kotvia miestni rybári. V okolitých reštauráciách nájdete tie najlepšie delikatesy z ich úlovkov, na ktorých si môžete pochutnať. V blízkosti Cassus sa navyše nachádzajú vinice, takže sa môžete vybrať aj na ochutnávku do malých rodinných vinárstiev. Pokiaľ máte chuť, objednajte si plavbu na malom člne, odkiaľ si užijete celé pobrežie. Krásne sú opäť aj historické uličky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa