Plaza de España – odhaľte tajomstvá najkrajšieho európskeho námestia

2022-06-29 12:00:00 |   |    | 

Najdôležitejšie námestia väčšinou patria medzi top atrakcie v mestách. Ani jedno z nich však nie je takým dômyselným dielom ako Plaza de España alebo tiež Španielske námestie v Seville. Keď prídete na toto miesto, tak sa vám na chvíľku zatají dych. Pokochajte sa nádherou okolo vás a pustite sa do spoznávania celej oblasti.



 

Vzniklo vďaka Iberoamerickej výstave

Španielske námestie v Seville na prvý pohľad vyzerá ako historická pamiatka, ktorá vznikla v dávnej minulosti. V skutočnosti sa jej začiatky datujú od roku 1929, keď sa v meste konala veľká Iberoamericá výstava, počas ktorej sa v pavilónoch predstavili viaceré krajiny. Tomu potrebovali prispôsobiť aj podmienky v samotnom meste. Hlavná časť podujatia sa konala v Maria Luisa parku, ku ktorému pridali komplex pozostávajúci z bulváru a záhrad, kde sa mohli pohybovať návštevníci a trochu si tam oddýchnuť.

Práve v tom čase naplánovali aj Plaza de España, ktorého hlavným architektom bol Aníbal González. Keďže chcel ukázať to najlepšie z domácej architektúry, rozhodol sa skĺbiť prvky secesie, neobaroka a neorenesancie. Na polkruhovom námestí uvidíte niekoľko zaujímavých pestrých detailov, ktoré odkazujú na španielsku kultúru. Už pri príchode vás zaujme viacerými prvkami a pokiaľ si ich chcete všetky obzrieť, tak si na to vynahraďte dostatok času. Podnetov na skúmanie je tu skutočne viac než dosť.

 

Dosahuje rozlohu piatich futbalových ihrísk

Rozloha námestia je skutočne impozantná. Rozprestiera sa na ploche, na ktorú by sa zmestilo približne päť futbalových ihrísk. Kvôli tomu ponúkajú turistom možnosť prenajať si bicykel. Vďaka tomu si pozriete aj priľahlé parky a budete mať šancu vidieť väčšiu časť areálu. Ak sa chcete preniesť do dávnej minulosti, objednajte si niektorý z kočov a prevezte sa po námestí a popri záhonoch. Najviac návštevníkov sa už tradične prechádza popri hlavnej promenáde, kde sú sústredené všetky historické budovy. Ak si chcete vychutnať pohľad na toto krásne miesto, v tom prípade si zájdite na niektorý z balkónov a odtiaľ uvidíte väčšinu Plaza de España. Zaujímavým prvkom je niekoľko poloblúkov, ktoré vytvorili priamo ako výklenky budov. V nich sa nachádzajú lavičky, takže si tam môžete oddýchnuť. Každý je navyše venovaný jednej provincii Španielska, čomu je prispôsobená aj výzdoba. Preto viacerí domáci obyvatelia prichádzajú do Sevilly, aby sa odfotili práve v tom výklenku, ktorý prislúcha lokalite, z ktorej pochádzajú.

 

Štyri mosty ako štyri kráľovstvá

Popred promenádu prechádza kanál s dĺžkou vyše 500 metrov, cez ktorý vedú štyri mosty. Cez ne sa dostanete ďalej do parku. Každý z nich predstavuje jedno zo starovekých kráľovstiev, ktoré sa rozprestierali na území súčasného Španielska. Jeden je venovaný Kastílskemu kráľovstvu, druhý Aragónskemu, tretí Navarrskému a štvrtý Leónskemu. Keď je pekné počasie, môžete si prenajať malé člnky a preplaviť aspoň časť kanálu. Objednať si môžete klasické člny s pádlami alebo motorové. Počas veľkej renovácie v roku 2010 musela prejsť obnovou aj táto vodná časť. Kvôli lepšiemu prietoku tam pridali 900 metrov potrubia. Vyžadovalo si to investíciu piatich miliónov, ktoré čiastočne pokryli z európskych fondov.

 

Čo sa nachádza v okolitých budovách?

Pri pohľade na Španielske námestie vďaka pestrosti použitých vzorov a farieb nepochybne odhalíte aj odkazy na Gaudího architektúru. Tá rozmanitosť si vás podmaní natoľko, že si ho budete musieť prísť pozrieť dookola, aby ste odhalili všetky jeho krásy. Okrem exteriéru uvidíte aj časť vnútorných priestorov. Niektoré miestnosti slúžia na súkromné účely, pretože tam má viacero firiem svoje kancelárske priestory. Taktiež tu nájdete oficiálne vládne kancelárie. Niektoré pavilóny premenili na múzeá. Najobľúbenejšie z nich je archeologické, pretože v ňom uvidíte prehliadku najzaujímavejších vykopávok z okolia Seville.

 

Nakrúcali tu aj známe filmy

Vďaka úžasnej architektúre sa Španielske námestie viackrát objavilo i vo filmoch. Najznámejšie z nich sú Hviezdne vojny s časťou Lawrence z Arábie. Väčšinu areálu dokončili už počas prvých prác. V roku 2010 mu však dodali historický ráz pomocou nových dobových lámp a lavičiek. Obnoviť museli aj niektoré staršie fresky. Pre Sevillčanov je ich námestie srdcovou záležitosťou. Často o ňom hovoria, že ich pri každej návšteve objíma. Budovy sú totiž postavené do poloblúka, ktorý ako keby všetkých vítal otvorenou náručou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa