10 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Bledskom jazere

2022-08-13 09:00:00 |   |    | 

Najväčšou atrakciou v Slovinsku je nepochybne Bledské jazero. Ročne ho navštívia tisíce turistov, ktorí vyhľadávajú rôzne zaujímavé aktivity v okolí, alebo chcú spoznať ostrov spolu s jeho slávnym kostolíkom. Aj s ním sa spájajú rôzne zaujímavé legendy, ktoré pútajú pozornosť turistov.



 

1. Jeden veľmi milý príbeh hovorí o údajnom vzniku jazera. Podľa neho bola na tomto mieste v minulosti veľká krásna lúka s kvalitnou trávou. Pastieri tam preto počas dňa vodili stádo na pašu a v noci po nej zase tancovali rozprávkové víly. Tie požiadali ľudí, aby im vyhradili časť areálu plotom, aby sa tam nedostali zvery. Oni ich však ignorovali a ovce čoskoro zjedli všetku trávu. Víly to nahnevalo natoľko, že z pomsty celú lúku zaplavili jazerom a len uprostred si vytvorili ostrovček, kde naďalej chodili v noci tancovať.

2. V skutočnosti je jazero tektonického pôvodu. Vzniklo na konci doby ľadovej, keď sa rozpustil blízky ľadovec a naplnila sa vzniknutá priehlbina. Na dĺžku meria vyše 2 kilometre a na šírku takmer 1,5 kilometra. V najhlbšom bode má 29 metrov. Na jednom mieste vyviera z dna termálny prameň. Vďaka tomu je v ňom až do konca septembra príjemne teplá voda a dá sa v ňom plávať.

3. Na ostrove uprostred jazera sa nachádza kostolík zo 17. storočia. Podľa legendy sa jedna tunajšia vdova veľmi trápila po smrti manžela. Preto sa z úcty k nemu rozhodla roztaviť všetky svoje šperky a z nich nechala vyrobiť zvon, ktorý chcela zavesiť v zvonici8 kostola. Lenže keď ho prepravovali na ostrov, tak začala veľká búrka a počas nej vypadol z člna. Keď sa to dozvedel pápež, nechal vyrobiť nový zvon, ktorý už úspešne nainštalovali do zvonice a je v nej až dodnes.

4. Ku kostolu a zvonici sa viaže aj ďalšia zaujímavá legenda. Podľa nej je zvon zázračný a plní ľuďom želania. Ten, kto ho rozozvučí a bude si popritom niečo tajné priať, môže očakávať splnenie svojich želaní.

5. Kostol je zasvätený Panne Márii a v súčasnosti patrí medzi obľúbené miesta na svadobné obrady. Podľa tradície by mal ešte pred sobášom vziať ženích svoju vyvolenú, prejsť s ňou po 99 schodoch, ktoré vedú od brehu k oltáru a tam by mali vysloviť svoje spoločné želanie ešte predtým, ako začujú zvuku zvona. To by sa im malo neskôr splniť.

6. I keď Slovinsku patrí kúsok pobrežia pri mori, nenachádza sa pri ňom žiaden ostrov. Ten na Bledskom jazere je tak jediný prirodzený v celej krajine. Preto mu vždy pripisovali magické vlastnosti a rozhodli sa tam postaviť svätostánok. Popri ňom neskôr vznikli ďalšie stavby, ktoré využívajú až dodnes.

7. Jazero sa aj v súčasnosti využíva na rybolov. V minulosti bolo z toho dôvodu hlavným zdrojom obživy ľudí z celého regiónu. Okrem lovu ho využívali aj ako dôležitý zdroj vody, ktorou polievali svoje polia. V súčasnosti je známe aj vďaka veľkému výskytu labutí a kačiek, ktoré tam dotvárajú romantickú atmosféru.

8. Slovinsko sa snaží držať turizmus pod kontrolou tak, aby spĺňal všetky kritériá udržateľnosti. Vďaka tomu ho zaradili medzi zelené krajiny s dobrou kvalitou životného prostredia a veľkým množstvom národných parkov. Dôležitú úlohu v tom zohráva aj Bledské jazero, okolo ktorého je veľa lesov. Okrem toho prísne dbajú na to, aby sa neznečistila jeho voda. Z toho dôvodu sa po ňom nemôžete voziť na motorovom člne a povolené sú iba člnky a špeciálne upravené lode, ktoré vás prepravia na ostrov.

9. Tradičným plavidlom na prepravu po jazere je pletna, ktorá funguje na rovnakom princípe ako veslárske člny alebo gondoly. Podľa historikov sa podobne ploché plavidlá používali už v 12. storočí, postupne ich však vylepšovali. Poháňané sú pomocou dvoch vesiel a až dodnes sa vyrábajú ručne.

10. Okolie jazera je ideálne na rôzne pohybové aktivity. Popri brehoch vedie promenáda, ktorú prejdete za približne dve hodiny. Nachádza sa tam tiež viacero lavičiek, ktoré môžete využiť na oddych. Pri Bledskom jazere vedie aj cyklistický chodník a majú tam tiež menšie pláže, ktoré využívajú počas plávania.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa