Budapešť: čo nenájdete v bedekri

2012-12-29 14:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Ako vyzerajú najlepšie podniky u našich južných susedov? Kde sa dá výborne najesť za rozumnú cenu? Kam sa ísť zabaviť, ak nemáte chuť na otrepané diskotéky? V tomto článku sa dočítate o reštauráciách a baroch, ktoré by ste inak našli zrejme len náhodou. Nebudeme totiž hovoriť o žiadnych „michelinských“ hviezdach, ale o skutočných prekvapeniach, ktoré Budapešť ponúka.



Máte radi ryby? 

V tom prípade vás zrejme poteší Dokk bufet, kde nájdete najlepšie ryby v meste. Možno si teraz mnohí predstavili nóbl drahú reštauráciu. Omyl! Toto miesto je dôkazom toho, že dobré jedlo nemusí byť podávané „na zlatom tanieri“, a už vôbec nemusí byť drahé. Dokk bufet je skutočne čosi ako bufet - väčší stánok, na sedenie sú tu drevené lavice. Nachádza sa vo veľkom dvore, ktorý z časti slúži ako rybí trh. Zrejme by ste sem zablúdili iba omylom, no nie je raritou vidieť vo dvore parkovať aj autá luxusnejších značiek. Napriek nezvyčajnej polohe tohto „bufetu“ je tu všetko čisté, v ponuke je veľké množstvo rýb a čo je najlepšie, vidíte, ako vám ich pripravujú.

 

Srbská kuchyňa

Čevapčiči, pljeskavica, podvarok (pečené mäso v kapuste)...zbiehajú sa vám slinky? Navštívte reštauráciu 400, ktorá je orientovaná na srbskú kuchyňu. Tá nie je veľmi vzdialená od slovenskej, no vyznačuje sa hlavne väčšou konzumáciou mäsa a zeleniny. V ponuke 400 sú viaceré druhy mäsa pripravené na rôznorodé spôsoby. Na svoje si isto príde každý chlap, ale aj dámy, ktoré majú radšej ľahšie mäsko.

Pokiaľ neviete, do čoho idete, odporúčame nechať sa prekvapiť. V jedálnom lístku je aj veľký tanier (porcia asi pre 6 ľudí), na ktorom vám naservírujú všetky špeciality. Kuracie, pljeskavicu, čevapčiči aj bravčové mäso podávané so zeleninou a pečenými zemiakmi. Opäť nejde o žiadnu luxusnú reštauráciou, no má príjemnú atmosféru, netradičné zariadenie a výnimkou tu nie je ani hudobný hosť.

 

Zábava pre každého

Budapešti je zaujímavá móda prerábať staré domy na bary. Tak vznikne niekoľkoposchodový podnik, akým je napr. aj Kuplung (maď. spojka). Neprebehla tu žiadna veľká rekonštrukcia. Steny sú pomaľované, na stropoch visia najrôznejšie ozdoby, obrazy či svietidlá. Nájdete tu, všetko čo má mať dobrý bar. Veľký výber kvalitného alkoholu, stolný futbal a nechýba ani hudba.

SzimplaKert je ďalším očarujúcim podnikom v Budapešti. Atmosféru má podobnú ako Kuplung, no je tu pár rozdielov. Prvým je, že tento bar je zameraný na hudbu, no nemáme na mysli práve aktuálnu európsku hitparádu. Konajú sa tu koncerty kapiel z mnohých krajín, ktoré spievajú rôznymi jazykmi. Ide skôr o alternatívno-ľudovo ladené melódie a výnimkou nie je ani čeština či poľština. Zaujímavosťou je, že cez deň sa v priestoroch podniku konajú trhy, kde nájdete ovocie, zeleninu či kvety.

Možno si poviete, že takéto podniky nie sú pre vás. Možno si predstavíte, že ich osadenstvo tvoria podnapití teenageri. No nie je to celkom tak. Ak hľadáte luxus a naškrobené tváre čašníkov, tento výber sa vám páčiť nebude. Ak chcete zažiť príjemnú atmosféru, ste na správnom mieste. Ľudia rôznych vekových kategórií si vyberajú tieto podniky práve kvôli ich netradičnému duchu.

 

V prípade, že by ste chceli spomínané zariadenia navštíviť:

Dokk bufet: 2040 Budaörs, Törökbálintiutca 23.
400: Kazinczyutca 52/b
Kuplung: Királyutca 46
SzimplaKert:Kazinczyutca 14.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa