Siida, okno do sámskej kultúry vo Fínsku

2012-08-24 11:00:00 |   |    | 

FÍNSKO - V malom mestečku Inari pri Inarskom jazere uprostred polárneho Fínska, v krajine sobov, sa nachádza centrum a srdce sámskej kultúry menom Siida. Je to malé, no „veľké“ múzeum a sámske kultúrne centrum zároveň. Siida je oknom do sámskej kultúry a histórie fínskych a okolitých ľudí, žijúcich v tomto kúte sveta.



Osem ročných období

Jar, skoré leto, leto, neskoré leto, jeseň, skorá zima, zima a neskorá zima sú podľa sámskeho ročného cyklu založené na kolobehu zapolárnej prírody. Tento rytmus je len pozorovaním prírodných javov starých otcov tejto kultúry. Od polárnej noci cez polárny deň, od tiahnutia lososov po riekach na ich neresiská cez migrácie stád divokých sobov, od zberu bobúľ cez sušenie sobieho mäsa. Rytmus tejto krajiny sa teda delí na osem častí roka.

 

Výstava  a kultúrne centrum

Múzeum ponúka prierez sámskou kultúrou, ich bežným životom, zvykmi, tradíciami a históriou sámskych kmeňov. Je aj vstupom do tajuplnej severolaponskej divočiny. Jej tajnými zákutiami, biotopmi a v nich ukrytými živočíchmi. Postupne počas ôsmich ročných období sa návštevník stretne so všetkými prezentujúcimi rastlinami a živočíchmi, ich životom a zvykmi počas roka.

V ponuke je množstvo informácií o vtákoch trvalo žijúcich, ale aj migrujúcich, prečo boli dôležité pre Sámov. O živočíchoch, rybách, ich love, o spracovaní kože, odevoch. Počas tejto výstavy sa dozvieme ročný cyklus krajiny a ľudí spätých s prírodou.

Výstava teda pozostáva z vyobrazenia sámskej kultúry a jej zvykov a tradícií. Vedeckých podkladov výskumu migrácie kmeňov, nádherných fotografií a máp presunov. Doplňuje ju bohatá škála zvukov, ktorá dodáva prehliadke nielen vizuálny, ale aj sluchový rozmer.

 

Múzeum pod holým nebom

Skanzen tvorí časť múzea, otvorený pre verejnosť od 1. júna do polovice septembra. Obsahuje budovy a vybavenie sámskych rybárov a lovcov, ukazuje metódy lovu a rybolovu a nachádzajú sa tu aj vystavené predmety dennej potreby.

Približne 800 metrový chodník vás zavedie na sámsku farmu chovateľov dobytka datovanú okolo roku 1800. Cestičkou o kúsok vyššie sa nachádza „Mirham Hut“ - súdny stolec, kde je väzenská cela s popísanými stenami nejakého väzňa, čakajúceho na rozsudok.

Množstvo doplnkov ako sú sane, snežnice, udice, luky, oblečenie, dokonca aj prospektorská drevenica zo zlatej horúčky podobnej v Severnej Amerike, lode a mnoho iných výstavných kusov.

 

Nálezisko z doby kamennej

Okolie jazera Inari, kde sa vlieva rieka Juutua, bolo obývané už v prehistorických dobách. Od doby kamennej až cez skorú dobu bronzovú približne pred 6 až 2 tisíc rokmi. Nálezy sú presunuté do skanzenu ako stála letná expozícia, ktorá odpovie, aký bol život vo vtedajšej dobe, lov a rybolov, predmety dennej potreby a kosti.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa