Tajomstvo petrohradskej Ermitáže

2013-08-21 16:00:00 |   |    | 

Petrohradská Ermitáž je jedným z najväčších a najznámejších múzeí planéty. Hoci mnohé fakty z jej histórie a súčasnosti sú verejnosti známe, i ona má svoje tajomstvá. V rozsiahlom podzemí tu žijú už stovky rokov desiatky mačiek-lovcov. Pred hlodavcami slávne diela uchránili, nedokázali ich však uchrániť pred útokmi vandalov. V roku 1985 v útrobách Ermitáže vyvádzal vandal, ktorému padol za obeť jeden z najslávnejších obrazov od Rembrandta. Škody na obraze Danae odborníci odstraňovali dvanásť rokov!



Tri milióny exponátov robia z Ermitáže Mekku všetkých milovníkov umenia. A vedzte, že pokiaľ by ste chceli každému exponátu venovať minútu, strávili by ste v útrobách Ermitáže bez prestávky šesť rokov. Vystaviť všetky exponáty naraz je nemožné - drvivá väčšina z nich preto odpočíva v ohromných depozitároch a na denné svetlo sa pozrie len pri časovo obmedzených výstavách. I tak sa však vyplatí Ermitáž navštíviť.

 

Desať budov a štyri hodiny na prehliadku toho „best of“

Hovorí sa, že na prehliadku toho najznámejšieho stačia štyri hodiny - v takom prípade ale človek tými najslávnejšími sálami skutočne len „prebehne“. Verejnosti prístupné zbierky sú rozmiestnené celkovo v desiatich budovách, medzi ktoré patrí napríklad slávny Zimný palác, Malá, Stará a Nová Ermitáž alebo Rezervný dom. Sál, ktoré sú prístupné, je okolo troch stoviek.

 

  • Desiatky mačiek v podzemí

Mačky sú neoddeliteľnou súčasťou Ermitáže už od roku 1745. „Povolané“ boli z Kazane zvláštnym cárskym dekrétom a ich úloha bola jasná - loviť myši. Dnes za ne túto prácu vykonávajú pasce a jedy, mačky ale v priestoroch Ermitáže žijú dodnes. Je ich niekoľko desiatok, všetky sú registrované, majú mená a každý rok majú dokonca svoj deň, kedy sa vyberajú peniaze na ich starostlivosť.

História Ermitáže sa začala písať v roku 1764. Vtedy Katarína II. odkúpila od nemeckého kupca ohromné zbierky holandského a flámskeho maliarstva - a práve tie sú prazákladom súčasných obrovských zbierok. Chcela ich mať na dosah - preto ich umiestnila priamo do Zimného paláca, už vtedy oficiálnej rezidencie ruských panovníkov.

 

Musíte vidieť! - Zimný palác

A v slávnom Zimnom paláci je časť zbierok dodnes. Zimný palác je najväčšou a najnavštevovanejšou zo všetkých desiatich budov Ermitáže - sčasti vďaka tomu, že sám je úchvatným architektonickým skvostom, sčasti tiež pre zbierky, ktoré v ňom sú.

Zimný palác, ktorý vznikal šesť rokov a od roku 1762 v ňom žili ruskí cári, má tri poschodia a údajne viac ako tisíc miestností - počas prvej svetovej vojny v časti z nich sídlila dokonca i nemocnica. Útokom na tento ohromný komplex začala októbrová revolúcia, ale interiéry našťastie príliš neutrpeli a turisti môžu dodnes obdivovať napríklad Zlatý salón alebo Veľkú trónnu sálu.

 

  • Útok na Danae

Pätnásty jún 1985 bol pre Ermitáž čiernym dňom. Štyridsaťosemročný muž vtedy preniesol do výstavných priestorov fľašu s kyselinou sírovou, stúpol si pred Rembrandtovu Danae, vytiahol nôž a počas niekoľkých sekúnd dvomi rezmi a niekoľkými streknutiami z fľaše takmer zničil slávne dielo. Vraj bol frustrovaný z pomerov vo vtedajšej ZSSR. So záchranou obrazu sa začalo ešte v ten istý deň, dokončená však bola až o 12 rokov neskôr. Od roku 1997 Danae opäť visí na svojom mieste.

Podľa odborníkov je tou vôbec najcennejšou zbierkou v Ermitáži zbierka západoeurópskeho umenia - patrí jej 120 sál v 4 budovách, len talianskemu maliarstvu je vymedzených tridsať miestností. „Pri všetkej úcte k Louvru, madridskej Prade alebo milánskej Pinakotéke na mňa Ermitáž urobila najväčší dojem,“ hovorí jedna z turistiek na druhom poschodí Zimného paláca, kde sa o priestory delia práve zbierky západoeurópskeho umenia s umením typicky ruským.

V poslednej dobe sa vraj do Ermitáže „chodí na Picassa“, ale i výber ďalších slávnych autorov a diel je fascinujúci - da Vinciho Madona s dieťaťom, Zvesenie z kríža od Rubensa, Rafaelova Svätá rodina alebo Tizianov Svätý Sebastian. Vstupné je 350 rubľov, deti a študenti neplatia nič. Otvorené je každý deň okrem pondelka.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • To najlepšie z Petrohradu: Výkladná skriňa ruského národa. Tu sa písali dejiny. Ermitáž, Zimný palác, katedrála svätého Izáka, kópia Jantárovej komnaty a ďalšie pamiatky určite stoja za návštevu.
  • Plavba z Moskvy do Petrohradu: Unikátny dvanásťdňový zájazd. Prierez životom “matičky Rusi” umožňuje poznať lodnou cestou niektoré z klenotov ruskej architektúry a míľnikov ruskej histórie.
  • Transsibírska magistrála: Vydajte sa na unikátnu cestu naprieč Ruskom do Číny cez nekonečnú Sibír! Moskva. Jekaterinburg. Bajkal. Ulanbátar. Peking. Dovolenka v legendárnom vlaku!

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa