Presvedčte sa na vlastné oči. Najprestížnejšie európske múzeá ukrývajú skvosty velikánov

2015-03-04 08:00:00 |   |    | 

Dôvodov, prečo sa nechať strhnúť entuziazmom z cestovania môže byť niekoľko. A jedným z nich môže byť aj túžba dostať sa čo najbližšie k umeniu, ktorého cena je často nevyčísliteľná. Maľby všetkých velikánov, dokonalé sochy stvárňujúce každý detail danej scény a tvorba, o ktorej sa nikdy neprestane diskutovať. Hovoriť dookola o nejakom známom diele, pozerať si ho v časopisoch a knižných publikáciách a vedieť o jeho vzniku všetky podrobnosti je stále nič oproti tomu, keď sa môžete pred neho postaviť a naživo sa presvedčiť o tom, čo vám chcel autom prostredníctvom neho odkázať.



 

Louvre, Paríž, Francúzsko

 

Najprv jedna kuriozita. Napriek tomu, že ide o jedno z najznámejších múzeí na svete, väčšina ľudí si ho predstavuje mylne a myslí si, že sa celá galéria nachádza pod sklenenou pyramídou. Ak patríte i vy k tejto skupine, tak vedzte, že všetky skvosty sú v skutočnosti ukryté v okolitom paláci. Status najznámejšieho diela patrí nepochybne Mone Lise od Leonarda da Vinciho. No v Louvri nájdete aj diela od Picassa, Rubensa alebo Botticelliho. Múzeum je naozaj obrovské, ak si ho chcete pozrieť poriadne, tak si naplánujte viacdennú návštevu, inak okolo jednotlivých diel iba preletíte. Celá výstava je rozdelená do niekoľkých častí, ktoré sa venujú niektorému konkrétnemu druhu umenia alebo štátu, z ktorého pochádzajú. Okrem stálych výstav usporadúvajú aj dočasné inštalácie niektorých diel. Jedinou nevýhodou je množstvo ľudí, ktoré prejde Louvrom. V menej atraktívnych častiach však napriek tomu nájdete pokojnejšiu atmosféru a môžete si to všetko dobre popozerať.

 

Tate Britain a Tate Modern, Londýn, Anglicko

 

Anglické múzeum umenia sa môže pochváliť naozaj obrovskou zbierkou vystavovaných diel. Dokonca časom museli pristúpiť k takému kroku, že rozdelili výstavy do dvoch budov. V Tate Britain nájdete všetky historické diela s vysokou spoločenskou hodnotou. V Tate Modern sa zase špecializujú na aktuálne umenie. Nájdete v ňom výtvory od roku 1900 až po súčasnosť. Galérie sa špecializujú najmä na domáce umenie, aby tak dali priestor ich vlastným umelcom. Popri týchto zbierkach však nájdete aj známe van Goghove, Botticelliho alebo Rubensove práce. V Tate Modern je hlavnou hviezdou výstav domáci kontroverzný umelec Damien Hirst. Svoje diela tam však môžu vystavovať aj zahraniční umelci.

 

Vatikánske múzeá, Vatikán, Taliansko

 

Predovšetkým ide o mimoriadne cennú zbierku kresťanského umenia. Takéto diela nenájdete nikde inde vo svete a doplnené sú aj úžasnými freskami a maľbami, ktoré budete vidieť napríklad v Sixtínskej kaplnke. No toto múzeum sa môže pochváliť aj mnohými maľbami talianskych umelcov. Tie sú inštalované nielen v obrazárni, ale aj v jednotlivých miestnostiach objektu. Absolútnym skvostom je strop v galérii Máp, ktorý je zdobený desiatkami úžasných malieb v kombinácii s honosnými detailmi.

 

Umeleckohistorické múzeum, Viedeň, Rakúsko

 

Jedno z veľmi kvalitných múzeí nájdeme aj u našich susedov. Prvým skvostom je už aj samotná budova, na ktorej výstavbe sa podieľali Habsburgovci. Oni sú aj autormi väčšiny tejto unikátnej zbierky, ktorá združuje skvosty z európskeho kontinentu. V múzeu nájdete napríklad diela Dürera, Rubensa, Rembrandta alebo Velázqueza. Mnohé z nich zachytávajú aj panovníkov tohto významného rodu. V múzeu sa nachádzajú zároveň aj cenné zbierky historických artefaktov, ktoré pochádzajú i z Egypta, z antiky a stredoveku.

 

Ermitáž, Petrohrad, Rusko

 

Ide o obrovskú zbierku slovanského umenia, ktorá sa rozprestiera na skutočne ohromnej ploche. Jednotlivé diela pochádzajú z čias veľkých ruských panovníkov. Podstatná časť bola do Ermitáže presunutá z majetku Kataríny II. Múzeum sa môže pochváliť obrovskou zbierkou svätých ikon. Nájdete tam však aj diela zo zahraničia, keďže medzi vystavenými exponátmi sa nachádzajú napríklad aj kúsky od da Vinciho, Rubensa alebo Tiziana. Celá výstava je rozdelená do niekoľkých budov, kde sú inštalované prehliadky vzhľadom k danému umeniu a historickému obdobiu.

 

Museo del Prado, Madrid, Španielsko

 

Špecialitou tohto múzea je, že v ňom nájdete najväčšie zbierky troch tunajších velikánov. Exkluzívne obrazy od Goyu, Velázqueza a Murilla sú najväčším magnetom pre turistov. Okrem nich sa však v galérii nachádzajú aj napríklad diela Moneta. Múzeum pravidelne usporadúva aj špeciálne výstavy, keď hosťujú diela niektorých svetových umelcov.

Zdroj/autor: st-christophers.co.uk, worldreviewer.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa