FC Barcelona alebo Picasso? Top múzeá v Barcelone, ktoré by bolo hriechom obísť!

2015-03-16 08:00:00 |   |    | 

Katalánska metropola Barcelona – to nie je len zásadné obchodné a priemyselné centrum Španielska či futbalový megastánok Nou Camp na čele s top kanoniermi planéty – Lionelom Messim, Neymarom alebo Luisom Suárezom. Viac ako 1 a pol miliónové mesto sa turistom núka útulnými kaviarňami, skvelými reštauráciami, ale aj fascinujúcimi múzeami, ktoré by ste počas návštevy nemali minúť!



 

Výhodná karta

 

Hneď na začiatku poznamenávame, že v meste funguje tzv. Barcelona card – odporúčame jej kúpu – zjednodušíte si ňou pobyt v druhom najväčšom španielskom meste. Jej cena závisí od počtu dní, ktoré hodláte v Barcelone stráviť. 3-dňová stojí 45 eur, 4-dňová 55 eur a 5-dňová 60 eur.

 

Jej kúpou získate zadarmo sprievodcu mestom; budete môcť bez obmedzení využívať mestskú hromadnú dopravu či transport na letisko.

 

Taktiež máte voľné vstupy do všetkých najznámejších múzeí, zľavy v niektorých obchodoch a niekde dokonca vďaka nej nemusíte stáť v nekonečných radoch pri najpopulárnejších atrakciách.  Ak si zmieňovanú kartu kúpite online, ušetríte aj niekoľko eur.

 

Ktoré múzeá s istotou neobísť?

 

Museu Picasso (Múzeum Pabla Picassa)

 

Toto múzeum nachádzajúce sa priamo v historickej časti mesta sídli v gotickej budove z 15. storočia. Nájdete v ňom prierez tvorbou slávneho španielskeho výtvarníka Pabla Picassa od skorej mladosti až po jeho kubistické diela. Treba sa však pripraviť na to, že jeho vrcholné kúsky sa v priestoroch nenachádzajú, no múzeum často vystavuje Picassove kolekcie diel z rôznych období. Vstupy zadarmo sú každú nedeľu od 15,00 hod. a počas celého dňa každú prvú nedeľu v mesiaci. Ceny: od 4 do 9 eur.

 

Fundació Joan Miró (Nadácia Joana Miróa)

 

Galéria Joana Miróa bola založená samotným katalánskym umelcom. Turistov láka bohatou zbierkou jeho výtvarných diel, sôch i grafík, na ktorých je skutočne čo obdivovať. Galériu na Parc de Montjuic určite neminiete – je z bieleho betónu a prehliadka stojí za to. Dôvodom môže byť aj fakt, že v galérii vystavujú aj iní, nemenej, zaujímaví umelci.

Ceny: od 7 eur (dočasná exhibícia).

 

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Múzeum súčasného umenia)

 

Ak ste už v tomto múzeu boli, určite nebude krok vedľa, ak doň zavítate opäť. Dôvod? Neustále sa rozširujúca zbierka diel súčasného výtvarného umenia, ktorá sa obmieňa. A tak je možné, že na to, čo ste už raz videli, nemusíte pri ďalšej návšteve zasa natrafiť. Len prízemie a prvé poschodie má cez 1600 kúskov. Na koho obrazy sa môžete tešiť? Antoni Tàpies, Joan Brossa, Alexander Calder alebo Miquel Barceló či Ferran García Sevilla.

Ceny: od 7,50 eur.

 

Museu de la Xocolata (Múzeum čokolády)

 

V múzeu sa zoznámite s tým, ako to vlastne s tou čokoládou a jej cestou do Európy bolo. Barcelona hrala od 15. storočia dôležitú úlohu v jej distribúcii po celom starom kontinente. Poslaním múzea je priniesť turistom zaujímavé informácie o histórii i súčasnosti cukroviniek a šíriť osvetu umeleckej tradície práce s čokoládou v regióne.

Ceny: od 5 eur.

 

Museu del Futbol Club Barcelona(Múzeum FC Barcelona)

 

Obísť toto múzeum by bolo poriadnym prešľapom.„Més que un club“ (Viac ako klub) - štvornásobný víťaz najprestížnejšej klubovej súťaže Ligy Majstrov, 22-násobný víťaz španielskej ligy, ktorého dres obliekali špičkoví hráči sveta. Barça ako symbol Katalánska zastáva myšlienku multikultúrneho, spravodlivého a milujúceho regiónu Španielska. Čo vás v múzeu čaká? Interaktívne steny, na ktorých možno vidieť chronológiu funkcionárov, trénerov, hráčov veľkoklubu, stálu expozíciu, trofeje i dresy legiend.

Ceny: od 23 eur.

 

Bonusy:

 

  • Barcelona je známa množstvom kaviarní a reštaurácií s rozumnými cenami. Využite to a pochutnajte si napríklad na tortilla de patatas (slaný koláč zo zemiakov a cibule, ktorý sa predáva v „tortovej forme“), alebo na paelle (tradičnom rizote) či gazpache (polievke za studena – mix paprík, paradajok a cibule)

 

  • Pre tých, ktorí plánujú vycestovať počas letnej sezóny a v ich batožine s istotou nebudú chýbať plavky, máme dobrú správu – dôležitý je prvý dojem a ten by vás sklamať nemal. Barcelonské pláže a more sú totiž veľmi čisté.

 

Zdroj: bcn.cat, macba.cat, fundaciomiro-bcn.org, drom, Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa