Ruská Ermitáž: V „Benátkach severu“ nájdete klenoty od Rubensa i Michelangela

2016-10-28 00:00:01 |   |    | 

Letenky do Petrohradu sa ponúkajú za hriešne nízke ceny. Do „mesta na vode“ alebo tiež „Benátok severu“ a späť sa počas akcií dostanete už za menej ako sto eur. Bola by preto veľká škoda, ak by ste nevyužili tieto výnimočné príležitosti a nespoznali ďalšiu z očarujúcich lokalít. Spomedzi všetkých pamätihodností istotne u každého cestovateľa dominuje Ermitáž, ktorá sa stala domovom nielen pre mnoho vzácnych umeleckých klenotov, ale oku turistov ulahodí tiež vznešenými priestormi, v ktorých sa nachádza.



 

Otvorené už v 18. storočí

Ku svojej prvej veľkej umeleckej zbierke sa ruskí vladári dostali začiatkom 18. storočia. Počet obrazov sa postupne úctyhodne rozrástol, a tak dala Katarína II. k ich Zimnému palácu postaviť Malú Ermitáž, do ktorej presťahovala všetky vzácne klenoty. Zbierka tohto múzea bola oficiálne založená v roku 1764. Odvtedy nadobudla úctyhodné rozmery a dnes patrí k najväčším a najstarším na svete. K pôvodnej prvej budove pribudlo ďalších päť, keď sa súčasťou Ermitáže stal aj samotný palác, v ktorom v minulosti žili ruskí cári. Na tomto mieste nájdete aj slávne ruské divadlo a jedna z budov je vyhradená pre administratívne účely jej správcov. V súčasnosti sa múzeum podľa budov delí na starú a novú časť, v ktorej nájdete najmä veľkú zbierku obrazov.

 

Každý prvý štvrtok zadarmo

Ermitáž sa nachádza v samom centre Petrohradu, na Palácovom námestí. Múzeum je otvorené každý deň okrem pondelka, 1. januára a 9. mája. Otváracie hodiny sú od 10:30 do 18:00, v stredu a piatok sú predĺžené až do 21:00. Najnižšie vstupné je 600 rubľov, čo je v prepočte približne 8 eur. No pokiaľ chcete, môžete si vybrať vstup len do jednej z vami vybraných budov, za čo zaplatíte 300 rubľov alebo pôjdete len do hlavnej časti za 400 rubľov. Okrem toho máte možnosť zakúpiť si cez internet dve špeciálne vstupenky – jedno alebo dvojdennú. Tie vám umožňujú vyjsť a vrátiť sa do múzea bez toho, aby ste museli platiť opäť vstupné. Keďže výstava je obrovská a pokiaľ ju nechcete celú len tak preletieť a mať z nej nezabudnuteľný zážitok, istotne si kúpte tie najdrahšie lístky. Jednodňová vstupenka stojí približne 16 eur a dvojdňová 21 eur. Študenti a dôchodcovia majú bezplatný vstup. Každý prvý štvrtok sa do Ermitáže nemusí platiť vstupné a prehliadky sú zadarmo. Nevýhodou sú však veľké davy návštevníkov.

 

Tri milióny exponátov

V Ermitáži nájdete najširšiu zbierku obrazov na svete. Tá mohla byť dokonca väčšia, nebyť nešťastného obdobia, keď sa k časti zbierky dostali zlodeji z radov zamestnancov, ktorí vzácne artefakty ukradli pre súkromné účely alebo na predaj. Celá výstava je rozdelené do piatich veľkých častí. Najväčšia z nich sa venuje práve obrazom - hlavné slovo majú domáci maliari, no nájdete tam tiež úctyhodnú zbierku svetových unikátov.

Druhá časť je venovaná sochárstvu, tretia mapuje staroveké dejiny. V nej sa nachádza mnoho vzácnych vykopávok, niektoré z nich sú dokonca staršie ako 10000 rokov. V Ermitáži nájdete aj výstavy venované vzácnym historickým kultúram. Tam môžete obdivovať napríklad predmety z éry starých Rimanov, no sú tam aj vzácne orientálne kúsky a pár exponátov z Egypta. Oproti ostatným predmetom majú menšinové postavenie vzácne kúsky porcelánu, prestierania, kresieb a rôznych grafík. Veľmi obľúbenou výstavou sú vzácne klenoty z celého sveta.

 

Michelangelo, Rubens, da Vinci

Najväčším lákadlom sú pochopiteľne diela umeleckých velikánov. I keď sa tajne hovorí o tom, že najmä niektoré obrazy nezískali ruskí panovníci férovým spôsobom a do ich vlasti boli dovezené za dramatických okolností, dnes sa už dejiny na tieto udalosti nepýtajú. To podstatné je, že teraz si môžete v Ermitáži pozrieť napríklad maľby od Rubensa alebo Leonarada da Vinciho. Nájdete tam aj jednu z dokonalých sôch Michelangela. Zamyslieť sa môžete pri tvorbe Picassa, Raffaela i Rembrandta. Odporúčame vám vziať si pred vstupom do múzea prospekt, ktorý vás prevedie spleťou chodbičiek a rôznych diel, aby ste sa poľahky dostali k tým najvzácnejším. Všetky tieto vzácne kúsky sa podarilo uchovať aj napriek ťažkostiam počas Veľkej vlasteneckej vojny. I keď musela byť vtedy väčšina zbierky odvezená do bezpečia, obrazy aj sochy sa podarilo vrátiť v pôvodnom stave a neporušené.

 

Vo francúzskom štýle

Popri sledovaní úžasnej zbierky vašu pozornosť istotne upútajú aj veľkolepé priestory, kde našli tieto umelecké diela svoj nový domov. V jednotlivých častiach Ermitáže môžete vidieť známky francúzskeho baroka. Za tento úkaz môžeme vďačiť práve Kataríne II, ktorá bola nadšená novým trendom vo Francúzsku a v polovici 18. storočia požiadala jedného z architektov, aby jej Malú Ermitáž navrhol práve v tomto architektonickom štýle. Neboli by to však ruskí cári, aby nepreukázali aj svoju tradičnú okázalosť, ktorá sa premieta prostredníctvom honosnej výzdoby. Zovšadiaľ dýcha história a majstrovstvo, ktoré musíte obdivovať i po desiatkach rokov od jeho vzniku. Malou kuriozitou tohto múzea sú všadeprítomné mačky. Tie tvoria dôležitý ochranný systém pred myšacími návštevami, ktoré by mohli zničiť časť zbierok. Systém vymyslený v 18. storočí ešte nenašiel lepšiu modernejšiu náhradu a Ermitáž tak zaujala i týmto spôsobom.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikipedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa