Svätyňa nacistov prežila dodnes: V Norimbergu sa Hitler hral na boha

2017-05-19 12:00:00 |   |    | 

Mesto Norimberg je neslávne známe ako prvá Hitlerova bašta. Nacisti mali v jeho okolí už od začiatku veľmi silnú pozíciu a práve toto mesto sa stalo centrom ich moci krátko pred 2. svetovou vojnou. Po Mníchove sa tam v roku 1923 konalo druhé stretnutie NSDAP v Nemecku. Hitler vstúpil do Norimbergu ako malý boh. Celú cestu lemovali nadšené davy ľudí, ktorí ho zdravili hajlovaním a oslavovali ho ako najväčšieho vodcu dejín. I z toho dôvodu sa tam rozhodol postaviť svoje najveľkolepejšie stavby, ktoré mali slúžiť na stranícke snemy. Dnes sú ich ruiny tichým mementom nacistických zverstiev.



 

Dlhé roky mlčania

V úvode norimberskej autobusovej video tour nás víta miestny rodák Werner Fiederer. Hneď na začiatku sa nám snaží priblížiť, pri akej výnimočnej situácii sa stretávame. Spojenie Norimbergu s Hitlerom bolo dlhé roky veľké tabu a prelomiť toto mlčanie ich stálo veľa síl. „Generácia mojich rodičov nedokázala rozprávať o Hitlerovi a ani o udalostiach, ktoré sa stali v Norimbergu. S kamarátmi sme sa chodili hrávať do tohto areálu, no až ako tínedžeri sme počas vyučovania v škole pochopili, čo sa tam vlastne udialo. Až do osemdesiatych rokov to bola opustená časť mesta. Nikto sa tam nechcel priblížiť a Zeppelinova tribúna či kongres akoby ani neexistovali. Naši rodičia toto miesto nechceli alebo kvôli zlým spomienkam nemohli navštíviť. Nás deti zastavili odpoveďou, aby sme sa o to nestarali. Museli prejsť desiatky rokov a musela prísť až naša generácia, aby sme dokázali toto mlčanie prelomiť, postaviť sa mu tvárou v tvár a hovoriť o tom, aby sa tieto dejiny už nikdy nezopakovali,“ vysvetľuje náš sprievodca.

 

Jediné zachovalé nacistické budovy

Po 2. svetovej vojne utrpel Norimberg veľké škody. Takmer 90 percent mesta bolo počas bojov zničených a museli ho stavať od základov. Paradoxne, práve miesta spojené s nacistami ostali pomerne neporušené. Z celého Norimberského areálu sa zachovala rozostavaná kongresová hala, Zeppelinova tribúna a Veľká ulica, ktorá slúžila na prehliadkové pochody nacistov. Zároveň ide o jediné zachovalé nacistické stavby v Nemecku. Naša prvá zastávka vedie do nedostavanej budovy kongresovej haly.

„Ako miesto tohto komplexu vybral Hitler krásnu lokalitu Norimbergu, ktorá pôvodne slúžila ako oddychová zóna. Bolo tu veľa parkov, jazier a všetko vyžarovalo pokojnú atmosféru. Na návrh jeho hlavného architekta Alberta Speera však začali postupne stavať rozľahlý nacistický areál, ktorý slúžil na organizovanie straníckych snemov. Obrovská budova má tvar podkovy a z vonku pripomína z jednej strany koloseum. I keď sú jej múry v súčasnosti veľmi vysoké, v skutočnosti mala byť stavba ešte vyššia. Stred veľkej strechy mal byť pôvodne vyrobený zo skla. Hitler mal počas prejavov stáť presne v strede budovy a vďaka tomu na neho mali dopadať slnečné lúče. Tým chcel vytvoriť dojem, že je osvietený a že je pre nich bohom,“ vysvetľuje Werner Fiederer a premieta niekoľko videí z Hitlerovho príchodu do mesta a jeho prejavov na snemoch. Väčšina z nás vychádza z autobusa bez slov a so slzami v očiach. Je ťažké vnímať tú energiu okolo vás a uvedomovať si, čo všetko sa v týchto priestoroch plánovalo a udialo a tiež ako sme nebezpečne blízko toho, aby sa dejiny opäť zopakovali.

 

Múzeum, ktoré nad nami drží zdvihnutý prst

V súčasnosti je súčasťou kongresovej haly múzeum, ktoré približuje hlavne obdobie pred 2. svetovou vojnou. Pôvodne bolo menšie a sídlilo v priestoroch Zeppelinovej tribúny. V roku 2001 ho presťahovali do väčších priestorov. Jeho výstava sa prioritne venuje nástupu fašizmu a nebezpečným začiatkom tejto ideológie. Dokumentuje všetky snemy, ktoré sa odohrali v Norimbergu a tiež združuje dôležité propagandistické materiály z tejto éry. Pre ľudí má slúžiť ako zdvihnutý prst, aby nám neustále pripomínalo, čo všetko spáchal tento režim a ako by sme mali rozoznať vzrastajúcu silu neonacistov. Vďaka tejto výstave sa môžeme poučiť na chybách bývalých generácií a nedostať svet do podobných problémov. Malá časť prehliadky ukazuje tiež hrôzy 2. svetovej vojny a holokaustu. Vstupné do múzea je 5 eur.

 

V minulosti miesto strachu, dnes mu opäť vládne zábava

Naša druhá zastávka vedie k Zeppelinovej tribúne. Práve tam na veľkej pláni Hitler pravidelne združoval státisíce nasledovateľov, aby si tak upevňoval svoju moc a pripravoval si ďalšie plány na ovládnutie Európy. Okolo celého areálu je niekoľko veží, na ktorých počas prvého snemu zapálili ohne a urobili na vtedajšie časy dramatickú svetelnú šou. Na jeho stúpencov to malo magickú moc.

„Rád sem chodievam so študentmi, s ktorými sa potom posadíme na tribúnu. Mladí ľudia musia vedieť o nebezpečenstve neonacizmu. A najlepšie to pochopia priamo na miestach, kde sa tieto udalosti konali. Po pár minútach prednášky na nich vidím, ako to na nich pôsobí a ako ich to mení. Je to úplne iné, ako keď iba sedia v triede a počúvajú nejaké príbehy. Krásnym úspechom našej generácie je, že sme sa dokázali zbaviť strachu z týchto priestorov a tam, kde kedysi vládol strach a psychický nátlak, sa dnes ľudia bavia na veľkom festivale Rock im Park, kde vystupujú najväčšie hudobné hviezdy z celého sveta a taktiež sa tu niekedy konajú automobilové preteky,“ dodáva spokojne náš sprievodca.

 

Večné dejisko olympijských hier

Posledná časť prehliadky nás privedie na Veľkú ulicu, ktorá meria dva kilometre a celá je vydláždená rovnakými dlaždicami. Tie mali slúžiť ľuďom ako vzor, aby mohli pochodovať v presnom schematickom systéme. Každá dlaždica predstavovala ich krok a všetci tak mohli chodiť ako jeden identický rad. Súčasťou areálu mal byť pôvodne aj obrovský športový štadión. Adolf Hitler si myslel, že olympijské hry sa už po prebratí moci budú konať iba v Norimbergu. Keďže nacisti sa s obľubou venovali športu, vytvorili si aj vlastné športové súťaže. Na ich olympiáde sa súťažilo napríklad v hode granátom alebo v behu s plynovou maskou.

„Hitlerovi ľudia stihli vyhĺbiť veľké základy štadióna, ktorý mal slúžiť ako najväčší športový areál na svete. Potom však začala 2. svetová vojna a oni sa pomaly z mesta stiahli. Keď Norimberg nakoniec celý zbombardovali, všetky pozostatky budov nahádzali do tohto priestoru, kde mala stáť posledná veľkolepá stavba areálu. Neskôr tam vzniklo jazero, do ktorého sme sa ako deti chodili kúpať. Až teraz po rokoch vedci zistili, že zo starého odpadu sa uvoľňujú nebezpečné plyny a my sme plávali v toxickej vode,“ vraví Fiederer. Norimberg sa dokázal postaviť na nohy napriek všetkým prekážkam, ktoré museli zdolať počas dejín. Ako hovorí aj náš sprievodca, nesmieme sa tomu poddať a musíme aj ďalšie generácie poučiť, aby sa vyhli podobným chybám a nedovolili opäť zopakovať túto časť dejín.

 

Otázka, na ktorú ešte nenašli odpoveď

Veľkou dilemou domácich obyvateľov je, čo by mali s týmito priestormi urobiť. Najprv prevládal názor, že by ich mali úplne zničiť a postaviť tam novú časť mesta. Budovy sa však uchovali a ďalšia skupina prišla s plánom dokončiť pôvodný zámer nacistov a dostavať najmä kongresovú halu tak, ako to plánovali v minulosti. Ani táto myšlienka sa zatiaľ neujala. Potom začali uvažovať o možnosti vytvoriť na týchto miestach napríklad veľké nákupné centrum alebo koncertnú sálu. Na definitívne rozhodnutie ešte stále čakajú a obrovskú nevyužitú budovu kongresu zatiaľ premenili aspoň na múzeum a veľké mestské skladisko. Len málokto by zrejme uhádol, že práve tam sa ukrýva aj slávny norimberský vianočný stromček a vianočná výzdoba z ulíc.

 

Praktické informácie:

Norimberský nacistický areál môžete navštíviť sami a zadarmo. Ak chcete, môžete si zakúpiť lístok na dve tour, ktoré organizuje spolok Geschichte-fuer-Alle.e.V. Od stredy do nedele robia každý deň hodinovú pešiu prehliadku, ktorá sa začína vždy o 11:00 a stojí 9 eur. Zaujímavá je však aj autobusová tour, počas ktorej si môžete pozrieť aj autentické videá z daných miest. Tá sa koná v sobotu a v nedeľu o 14:00, cena je 19 eur. Lístky na dvojhodinovú prehliadku si môžete kúpiť v norimberskom informačnom centre. Online objednávky ponúkajú iba pre väčšie skupiny.

 

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Flickr, Wikipedia, archív
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa