Výnimočné múzeum v Budapešti: Protiatómový bunker ukrýva nemocnicu z 2. svetovej vojny

2019-10-10 12:00:00 |   |    | 

Sziklakorhaz, teda Nemocnica v skale, patrí k najoriginálnejším a najfascinujúcejším atrakciám maďarskej metropoly. Nachádza sa v podzemných priestoroch pod Budapeštianskym hradom, ktoré boli v povojnových rokoch upravené na protiatómový bunker. Počas 2. svetovej vojny v nich ale sídlila tajná vojenská nemocnica a dnes ju v jej pôvodnej podobe môžete navštíviť aj vy.



 

Nemocnica v skale bola vybudovaná v 10 kilometrov dlhom prírodnom jaskynnom systéme pod Budapeštianskym hradom. Po prvýkrát sa tieto priestory používali počas 2. svetovej vojny, keď sa v halách a tuneloch ukrývali ľudia. V roku 1941 nariadil starosta Budapešti vytvorenie miesta prvej pomoci, ktoré by bolo chránené pred bombardovaním a voľba padla práve na jaskyne pod hradom. Nemocnicu v skale s tromi oddeleniami a modernou operačnou sálou otvorili vo februári 1944.

Nemocnica bola naplno využívaná počas obliehania Budapešti (1944-45), keď tu ošetrovali civilné obyvateľstvo aj zranených vojakov. V týchto mimoriadne ťažkých časoch tu zamestnancom pomáhali aj dobrovoľníci z Červeného kríža. Nemocnica zatvorila svoje brány v júli 1945, no v jej priestoroch sa naďalej vyrábali vakcíny proti týfusu.

S pôvodným účelom Nemocnicu v skale opätovne otvorili v roku 1956 na začiatku revolúcie. O dva roky neskôr jej priestory rozšírili a premenili na protiatómový bunker, ktorý mal odolať akémukoľvek jadrovému alebo chemickému útoku. Nemocnica nebola nikdy oficiálne uzavretá, až do roku 2006 však bola využívaná len ako sklad.

O rok neskôr ale Ministerstvo obrany nemocnicu zrekonštruovalo a jej brány otvorilo návštevníkom. Tí sa tam dnes môžu vrátiť v čase a spoznať, ako vyzerala zdravotná starostlivosť počas 2. svetovej vojny. To všetko prostredníctvom množstva pôvodných (a dodnes funkčných) prístrojov a zariadení, ale aj najväčšej zbierky voskových figurín v Maďarsku. Aj vďaka nim je toto múzeum tak pôsobivé.

Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Miroslav Košírer

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa