Nemecký zámok Moritzburg - miesto, kde tancovala Popoluška

2012-05-02 09:45:00 |   |    | 

NEMECKO - Všetci dôverne poznáme rozprávku „Tri oriešky pre Popolušku“ a mnohí z nás dokonca aj naspamäť, ale málokto vie, kde presne sa niektoré scény nakrúcali. Boli to samozrejme Čechy, ale za mnohými zábermi cestoval filmový štáb do susedného Nemecka a to na jeden prekrásny zámok.



Miesto pre zaľúbencov a Popoluškin prvý bál

Podľa pôvodného scenára mala byť Vorlíčkova Popoluška natáčaná iba v českej produkcii. Pre nedostatok financií však do projektu vstúpila aj nemecká strana, ktorej podmienkou bolo natáčanie aj v nemeckom prostredí a za účastí nemeckých hercov.

Miesto, ktoré láka milovníkov tejto kultovej rozprávky, je zámok v Sasku menom Moritzburg. Práve tu Libuša Šafránková tancovala svoj Popoluškin prvý bál v legendárnych „červánkových“ šatách so závojom.

Zámok je takisto príťažlivý pre zaľúbencov, ktorí sem už roky chodia spečatiť svoju lásku sľubom vernosti. Romantickosť tohto miesta zvýrazňuje aj okolie s umelo vytvorenými rybníkmi, v ktorých sa tento barokový klenot pôvabne zrkadlí. Z vtáčej perspektívy to dokonca vyzerá, akoby bola stavba postavená priamo na vode.

 

Skok do histórie zámku Moritzburg

Moritzburg, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Drážďany, je označovaný aj za perlu saského baroka. Pôvodnú stavbu dal postaviť vojvoda Moritz Saský v renesančnom štýle v rokoch 1661 až 1672. Tento šľachtic, podľa ktorého sa zámok pomenoval, si z neho spravil lovecké sídlo, kde nechal vystavovať svoje trofeje.

Okolie Moritzburgu bolo známe svojimi bažinami, ktoré boli neskôr za vlády Fridricha Augusta Silného premenené na krásny park a rybníky. V tomto období bol zámok prestavaný do barokového štýlu, čiže do podoby, ktorá mu vydržala až dodnes.

 

Popoluškine slávnosti

Zámok dodnes dýcha rozprávkovým príbehom o Popoluške a každoročne láka turistov mnohými výstavami a rekvizitami z natáčania. Vo vstupnej hale stojí kočiar, v ktorom kráľovský pár absolvoval jazdy po okolí. Žiaľ, väčšina rekvizít zhorela počas požiaru v stajniach, kde boli mnohé exponáty uložené. Tiež sú tu vystavené kostýmy macochy a ostatných hercov. Pútavé sú tiež každoročné súťaže v rôznych disciplínach, ako je jazda na koni cez prekážky, strieľanie z kuše, triedenie hrachu a vedomostné kvízy.

 

Nie je však len o rozprávke

Hodnota zámku samozrejme nespočíva iba v rozprávke o chudobnom dievčati, ktoré to dotiahlo až na princeznú. Drahocenný porcelán, nábytok a maľby sú dodnes nemými svedkami dvornej kultúry bývania a stolovania v 18. storočí. Mimoriadne je cenná aj zbierka loveckých trofejí, ktorá má svoj celoeurópsky význam. Za pozornosť však stojí predovšetkým komnata Augusta Silného, ktorá bola dokonca vyznamenaná Európskou cenou za zachovanie kultúrneho dedičstva. Lôžko vojvodu je jedinečné umelecké dielo, ktoré je vyrobené z viac ako milióna farebných vtáčích pier.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Olaf Leillinger, Johann Caspar Ulinger, Linear 77, Roland Unger, Kilian Marguart, Jan Wellen, sxc.hu, micmic99

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa