Chrám Partenón

2012-06-09 14:00:00 |   |    | 

GRÉCKO- Ak sa povie Grécko a antické umenie, snáď každému sa okamžite v mysli vynorí nádherná stavba postavená na vrchu Akropola s názvom Partenón. Chrám, ktorý bol zasvätený bohyni Aténe, sa majestátne týči nad moderne vybudovaným hlavným mestom Grécka a rozpráva nám príbeh o dávnej antickej histórii.



Chrám pre bohyňu

Na polostrove Atika sa bohyňa Aténa uctievala už od pradávna. Predstava pôvodnej bohyne matky bola neskôr upravená na panenskú bohyňu s vyložene mužskými atribútmi. Ako strážnemu božstvu jej bol zasvätený severný cíp Akropoly.

Kedysi v chráme stála socha bohyne od sochára Feidiasa, ktorá bola vyrobená zo zlata a slonoviny. Aténa Partenos ako bohyňa vojny bola považovaná za ochrankyňu Atén, ale zároveň bola aj patrónkou umenia a remesiel. Preto je možné Partenón považovať nielen za chrám, ale aj za umeleckú galériu.

 

Ako dôkaz sily

Celý komplex bol postavený na základných múroch staršieho Aténinho chrámu. Stavba pochádza z polovice 5. storočia pred naším letopočtom. Bolo to v období, keď utrpeli Peržania rozhodujúcu porážku. Za vlády vtedajšieho štátnika Perikla sa Atény stali silným a sebavedomým mestom a Partenón mal byť symbolom tejto moci, bohatstva a tiež oslavou demokracie.

Svojmu pôvodnému účelu slúžil až do 4. storočia. Neskôr bol premenovaný na chrám Panny Márie, využíval sa ako grécky pravoslávny kostol a tiež ako rímskokatolícky kostol, ba dokonca aj ako mešita. V roku 1687 ho turecká armáda využívala ako skladisko strelného prachu. Pri útoku Benátčanov ho značne poškodila explózia. V 19. storočí bol sčasti zrekonštruovaný.

V každom prípade je Partenón považovaný za trvalý symbol starovekého Grécka a aténskej demokracie. Antická kultúra v čase jeho stavby dosiahla svoj vrchol a Aténin chrám na Akropole to dokazuje pred celým svetom. Patrí k jedným z najväčších svetových kultúrnych pamiatok a zaradený je preto aj do svetového dedičstva UNESCO.

 

Stavba vyrážajúca dych

Laikovi by sa mohlo zdať, že grécke chrámy boli odjakživa biele. Opak je však pravdou. Partenón bol totiž pôvodne veľmi pestro pomaľovaný. Na jeho stavbe sa podieľal aj najznámejší antický sochár Feidias. Architekt Iknínos sa zase významne pohral s perspektívou stavby. V jeho podaní je jednoduchosť línií iba klamlivá. Budova je totiž skomponovaná tak, aby presne lahodila ľudskému oku, keď sa pozerá zdola nahor.

Chrám je postavený v dórskom slohu, ale niektoré prvky sú v slohu iónskom. Jeho dĺžka predstavuje 69,5 metra a šírka 30,5 metra. Budovu obklopovala vonkajšia stĺpová hala, takzvaný peristyl, ktorý pozostával zo 46 stĺpov. Stĺpy, štít a rímsy boli z mramoru, zatiaľ čo strecha z dreva. Štít a rímsy boli vyzdobené mnohými figúrami a sochami. Táto sochárska výzdoba predstavuje zrodenie Atény a jej víťazstvo nad Poseidónom o vládu nad Atikou.

 

Partenónsky vlys

Okolo vonkajších múrov bol umiestený známy „Partenónsky vlys“ vo výške dvanásť metrov.

Dlho sa predpokladalo, že symbolizoval procesiu, ktorá sa konala v Grécku každé štyri roky. Oslavovalo sa narodenie bohyne Atény Partenos a odovzdávalo sa jej nové rúcho. Iné názory však tvrdia, že vlys zobrazuje 192 hrdinov, ktorí zomreli v bitke pri Maratóne proti Peržanom.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa