Nedostupné brány nebeské – Ozvláštnite si spoznávanie Grécka

2014-09-19 18:00:33 |   |    | 

Aký je asi vstup do nebies? A ako to asi vyzerá „tam hore“? Otázok je nepomerne veľa oproti odpovediam. No v Grécku sa dostali k tomu takmer na koreň. Pozrite si, kde sídlia ich kláštory. Takouto cestou sa isto rýchlejšie dostanú hore. A vy tiež, ak sa sem prídete pozrieť.



 

Lietajúce stavby

 

Oku lahodiace predstavenie sa návštevníkom rozprestrie, ak navštívia grécku oblasť Tesália blízko mesta Kalambaka. Príroda v spolupráci s mníchmi tu totiž vytvorila to, čo ocenili aj úradníci v UNESC-u. Nachádzajú sa tu totiž do neba sa týčiace kláštory, ktoré sú postavené na vysokých skalách. Tie sú rôznych bizarných tvarov, no jednu vec majú spoločnú – sú veľmi vysoké. Majú aj spoločný názov a tým je Meteora, čo v preklade znamená „vznášajúci sa“. A tunajšie stavby tak ozaj vyzerajú.

 

Na vrchole

 

Skaly, na ktoré sa mnísi uchyľovali, sú v priemere vysoké až 300 metrov, pričom niektoré stavby ležia ešte o 200 metrov vyššie. Dôvod, prečo si byzantskí pustovníci vybrali práve túto oblasť, je zrejmý. Jaskyne a previsy v takej výške im poskytovali dokonalé útočisko. Medzi sebou sa stretávali len počas modlitebných dní, keď sa všetci zbiehali ku kaplnke, aby spolu prežili omšu. Postupne si však začali budovať obydlia, ktoré ich ochránili dôslednejšie než prístupné jaskyne.

 

Z histórie

 

Kláštory začali vznikať postupne v 11. storočí, keď sa sem prisťahovali potulní mnísi. Výstavba bola nesmierne náročná, keďže jediný prístroj, ktorý používali, bola kladka. Všetok stavebný materiál inak museli priniesť v košoch na vlastných rukách. Ani riadne cesty na strmé vrcholy neviedli. Chodníčky, ktoré sa dnes využívajú, mnísi vytvorili až omnoho neskôr. V starých časoch tu viseli len rebríky a tie mohli mnísi pokojne vytiahnuť, ak cítili, že sa k nim blíži nebezpečenstvo.

V 15. storočí sa v tejto oblasti nachádzalo dovedna 24 kláštorov. Takmer na každej pieskovcovej skale stála budova zastrešujúca niektorý z rádov. Darilo sa im celé dve storočia, no potom prišiel nevyhnutný úpadok a dnes sa na náboženské účely používajú len 4.

Zdroj/autor: whc.unesco.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa