Diktátorov úkryt otvorený – Nová pamiatka v Ríme

2014-10-28 13:00:00 |   |    | 

Všetky veľké hlavy majú s nástupom svojej tyranie stále väčší strach o svoju osobnosť. Podobne bol na tom Benito Mussolini, ktorý sa rozhodol spraviť si z vínnej pivnice opevnený bunker. Objavili ho už dávnejšie, no od piatku bude konečne sprístupnený aj verejnosti.



 

Čierna minulosť

 

Keďže sa za vojny Taliansko stalo fašistickou krajinou dalo by sa povedať, že o tomto období sa hovorí ako o jednej z najčernejších kapitol tejto oblasti. Na radikálne správanie a chyby z minulosti chce upozorniť aj radnica v Ríme. Preto sa rozhodla, že verejnosti sprístupní výnimočnú pamiatku. Ide o bunker vo vile Villa Torlonia, ktorú za svojej vlády zhabal Benito Mussolini.

Veľkolepé sídlo kedysi patriace šľachtickej rodine Mussolini zhabal v roku 1940. Z obáv o svoj život a život svojich príbuzných sa rozhodol prerobiť vínnu pivnicu na bunker, ktorý odolá leteckým náletom, silnému bombardovaniu aj chemickým útokom. Jeho jediným problémom bolo to, že sa nachádzal priveľmi ďaleko od obývaných častí. Mussolini si ale poradil s týmto problémom. Postupne dal postaviť ďalšie dva bunkre, ktoré však boli príliš finančne náročné a po jeho zatknutí a smrti zostali nedokončené.

Tieto dva bunkre už boli v minulosti otvorené, no až od tohto piatka (31.októbra 2014) bude ochranná sieť Benita Mussoliniho úplne kompletná. Návštevníci si obzrú bunker s prístrojom na čistenie vzduchu, rôznymi chodbami a železným únikovým rebríkom. Villa Torlonia je klasickým sídlom, ktorému Mussolini pridal novú podobu, ale našťastie len pod zemou.

Vo vile je otvorené aj múzeum a po preskúmaní podzemia sa návštevníci môžu poprechádzať príjemnou záhradou.

Zdroj/autor: museivillatorlonia.it, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa