Zorganizujte si výlet na rozprávkový hrad Neuschwanstein. Okúzľujúca príroda vás isto dostane

2015-01-12 08:00:00 |   |    | 

Európa môže byť pyšná na svoje historické architektonické pamiatky. Naše stavby patria medzi tie najkrajšie na svete a ich sila a jedinečnosť je demonštrovaná najmä prostredníctvom rôznych hradov i zámkov. I Slovensko sa môže pochváliť v tomto smere mnohými úspechmi. Keď už máte tie naše pamiatky opozerané, môžete sa vybrať preskúmať i svet. Zámok Neuschwanstein v Nemecku vám bude istotne dobre známy. Bol to práve on, ktorý inšpiroval tvorbu známeho loga firmy Disney.



 

Víkendový pobyt autom

 

Keďže tento zámok patrí medzi mimoriadne obľúbené atrakcie, môžete sa zúčastniť niektorého z poznávacích zájazdov. Väčšinou ide o jedno až dvojdňové alternatívy, keď si môžete popozerať aj okolie. Odporúčame vám však ísť tam autom. Pokiaľ máte vlastný dopravný prostriedok, nemusíte sa na nič viazať a verte, že i v okolí budete mať čo obdivovať. Cesta z Bratislavy trvá len niečo vyše šesť hodín. Zámok sa nachádza dve hodiny cesty od Mníchova a väčšinu trasy pôjdete pohodlne po diaľnici. Najprv sa držte smerom na Salzburg, po prekročení hraníc už sledujte Neuschwanstein. K nákladom nezabudnite pripočítať aj kúpu diaľničnej známky. Tú budete potrebovať iba v Rakúsku, nemecké diaľnice sú bezplatné.

 

Dôraz na detail

 

Hlavnú myšlienku na jeho stavbu priniesol vtedajší panovník Ľudovít II. Chcel vytvoriť veľkolepého nástupcu pôvodného hradu a dbal naozaj na každú maličkosť, ktorá prebiehala počas jeho výstavby. Dôsledne dozeral na jednotlivé architektonické nápady a do extázy sa dostával najmä pri tvorbe interiérov. Vďaka jeho dômyselnosti sú steny vyzdobené precíznymi maľbami a nádhernými ornamentmi. Jeho nápady môžete obdivovať ešte aj v súčasnosti, keďže väčšina izieb zostala v pôvodnom stave. Hrad je otvorený denne od 8.00 do 17.00, počas hlavnej letnej sezóny o hodinu dlhšie. Zatvorený je iba počas hlavných sviatkov v roku. Cena vstupného je 12 eur, keď sa však chcete ísť pozrieť aj na predchodcu tohto hradu, môžete si kúpiť zvýhodnené vstupné za 25 eur.

 

V zime lyžovačka, v lete romantika okolitých dedín

 

Pri plánovaní výletu do tohto zámku, si istotne vyhraďte čas aj na spoznanie okolia. Program si vymyslite podľa toho, v ktorú časť roka sa tam vyberiete. Ak do Neuschwanstein pôjdete v zime, určite to spojte s lyžovačkou. Môžete sa zastaviť v niektorom zo stredísk v Rakúsku, po ceste ich budete mať dosť. Dostupné sú aj svahy v Garmishi. Ak sa tam vyberiete v lete, potom jednoznačne nevynechajte prechádzky okolitými lúkami a lesmi. Takto si môžete nielen vychutnať skvelý výhľad na hrad, ale sa aj pokochať úžasnou prírodou. Skúste sa trošku túlať po okolitých dedinkách. Majú ten typický nemecký ráz, okenice sú ozdobené nádhernými kvetmi a vy sa budete cítiť ako v známom seriáli Doktor z hôr. Tunajší obyvatelia sú naozaj veľmi priateľskí, a tak sa môžete tešiť na naozaj skvelú dovolenku. Pokiaľ sa chcete presúvať autom, v dobrej dostupnosti sú mestá Mníchov alebo cestou späť Salzburg, či tesne pred hranicami Viedeň. Nájdite si konečne čas a spoznajte aj tak blízke atrakcie, ktoré inak odsúvate vždy na neskôr.

 

Starší predchodca

 

Ak chcete pochopiť dejiny tunajšieho regiónu a oceniť veľkoleposť Neuschwansteinu, určite musíte navštíviť aj jeho spomínaného predchodcu. A tým bol hrad Hohenschwangau, ktorý sa nachádza v jeho blízkosti. Dostanete sa tam pohodlne aj peši, takže auto môžete odparkovať niekde na hradnom parkovisku a potom sa poprechádzať po okolí. Ľudovít II v ňom strávil najmä svoje detstvo. Keď sa dostal k moci, svoju pozornosť už sústredil na svoje veľdielo Neuschwanstein. I keď je Hohenschwangau oproti nemu menší a nie tak pompézny, je taktiež nádhernou ukážkou tunajšej kultúry. Otvorený je denne, v hlavnej sezóne do 17.30, v zime a na jar do 15.30. Ideálne je zakúpiť si kombinované vstupné.

V blízkosti tohto hradu sa nachádza aj oblasť Tegelberg, kde si môžete urobiť výlet kabinkovou lanovkou. Tá prevádza jazdy v závislosti od počasia a ročného obdobia, takže ideálne je to zistiť si vopred prostredníctvom internetu. V tejto lokalite sa nachádzajú aj upravené trate pre beh na lyžiach. Zašportovať si tak môžete priamo pod drobnohľadom Neuschwansteinu. Čo by ste istotne nemali vynechať, to sú skvelé večerné posedenia s fantastickými lokálnymi špecialitami a ľudovou hudbou. S pohárom dobrého piva si potom môžete oddýchnuť po celodennom výlete a nasať pravú atmosféru tejto úžasnej časti Nemecka.

 

Zdroj/autor: neuschwanstein.de, hohenschwangau.de, tegelbergbahn.de, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa