20 najnavštevovanejších európskych atrakcií (2. časť)

2015-02-05 08:00:00 |   |    | 

Turistické atrakcie sú definované ako kultúrne, historické, sakrálne, prírodné pamiatky a oficiálne určené verejné priestranstvá. Poskytnuté informácie od samotných atrakcií, vládnych agentúr a renomovaných médií sa zhromaždili a my ponúkame prehľad 20 najnavštevovanejších pamiatok Európy. Pozrite sa na druhú desiatku tých naj:



 

Zámok Versailles – Versailles (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 5 900 000

 

Kráľ Ľudovít XIV. odviedol celkom dobrú prácu, keď prerobil pôvodne obyčajný lovecký zámoček. Spravil to tak dokonale, že ľudia uprednostňujú návštevu tohto jedinečného miesta pred parížskymi kaviarňami.

 

Britské múzeum – Londýn (Veľká Británia)

Počet návštevníkov za rok: 5 842 138

 

Neustále obľúbené miesto s voľným vstupom. K dispozícii sú približne 4 kilometre galérií7 miliónov objektov, takže si vyhraďte dosť času na pretláčanie sa medzi turistami.

 

Bazilika sv. Marka – Benátky (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 5–6 miliónov

 

Toto zložité majstrovské dielo s komplikovanou klenutou strechou a takmer dvomi hektármi mozaiky so zlatým pozadím pokrývajúcej steny, oblúky, kupoly, klenby a podlahy je považované  za najlepší príklad byzantského umenia. A niet divu: veľa sôch a mozaiky bolo ukradnutých priamo z Konštantínopolu a byzantskej ríše počas križiackych výprav.

 

Bazilika svätého Františka – Assisi (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 5 500 000

 

Táto talianska gotická bazilika z 13. storočia bola zdobená freskami a maľovaná niektorými z najznámejších umelcov svojej doby: Giotto, Cimabue, Pietro Lorenzetti a Simone Martini. Dva kostoly na kopci a krypta s  neporušeným telom svätca láka pútnikov z celého sveta. Honosný interiér horného kostola je protikladom života v chudobe a odriekania sa pozemských radostí mnícha a básnika svätého Františka.

 

Forum Romanum – Rím (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 5 100 000

 

Forum Romanum bolo spoločenským centrom Ríma po 1200 rokov, od piateho storočia pred naším letopočtom. Toto 640 metrov dlhé námestie bolo trhoviskom aj vládnym centrom. Zrúcaniny posvätných chrámov a stĺpov tu stoja vo svojej vznešenosti na obdiv už dve tisícročia.

 

Múzeum Tate Modern – Londýn (Veľká Británia)

Počet návštevníkov za rok: 5 061 172

 

Od svojho debutu v roku 2000, Tate Modern sa rýchlo stalo svetovo najpopulárnejším múzeum moderného umenia, ktoré priťahuje okolo 5 miliónov návštevníkov každý rok. Nachádza sa v bývalej elektrárni cez Temžu oproti Katedrále svätého Pavla. Vystavené sú tu diela od Dalího, Magritte a Matissa, ako aj veľké sochárske inštalácie v dramaticky pôsobiacej strojovni.

 

Národná galéria – Londýn ( Veľká Británia)

Počet návštevníkov za rok: 4 954 914

 

Kombinácia množstva západoeurópskych obrazov z 13. až 19. storočia, voľný vstup a popredné miesto na Trafalgarskom námestí robia Národnú galériu veľmi populárnou. Väčšina návštevníkov sem prichádza, aby obdivovali inštalácie od Van Gogha, no populárnou je aj inštalácia Nancy Kienholz.

 

Vatikánske múzeá – Vatikán (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 4 676 179

 

Vatikánske múzeá začali ako skupina sôch, ktoré zhromažďoval pápež Július II. na začiatku 16. storočia. Pápeži budoval túto zbierku v priebehu nasledujúcich piatich storočí. Prezrite si diela Raphaela, Cavaraggia, no hlavne Michelangela, ktorý zdobil freskami strop Sixtínskej kaplnky. Vyhnite sa dlhým radom a kúpte si lístok online.

 

Prírodopisné múzeum – Londýn (Veľká Británia)

Počet návštevníkov za rok: 4 647 613

 

Múzeum sa nachádza vo štvrti South Kensington, len kúsok od Victoria a Albert múzea či Múzea vedy (Science museum). Toto prírodopisné múzeum je najobľúbenejšie v Európe a má neuveriteľných 70 miliónov položiek, vrátane exemplárov od Charlesa Darwina. Múzeum bolo otvorené v roku 1881 a nachádza sa v nádhernej románskej stavbe

 

Sixtínska kaplnka – Vatikán (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 4 000 000

 

Michelangelo namaľoval svoje slávne Stvorenie Adama a viac než 300 postáv so majstrovskou dokonalosťou na strope rozľahlom 800 metrov štvorcových na začiatku 15. storočia. O dve desaťročia neskôr, vo veku 60 rokov, umelec zdobil oltárnu stenu kresbou Posledný súd, ktorá odráža chmúrnejší štýl. Ďalší renesanční majstri ako Botticelli, Perugino a Rosselli prispievali biblickými výjavmi na bočné steny kaplnky. Výsledkom je miestnosť, kde sa cítite ako v galérii umenia, ktorá je stále preplnená návštevníkmi. Kaplnka sa stále používa na pápežské konkláve.

 

 

Zdroj/autor: travelandleisure.com, Fialová Zuzana

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa