História Chorvátska – Ktoré pamiatky by nemali ujsť vašej pozornosti?

2015-07-07 08:00:00 |   |    | 

Do Chorvátska chodíme väčšinou oddychovať a nabrať nové sily do ďalších pracovných povinností. Niekedy nám však padne vhod, keď trošku osviežime aj našu myseľ a dozvieme sa nové informácie z bohatej histórie. I v tejto krajine sa nachádza množstvo zaujímavých pamiatok, ktoré by ste istotne nemali obísť. Ich krása niekedy predčí vaše očakávania a prinesie vám potešenie pre vaše oči a umeleckú dušu.



 

Diokleciánov palác

 

Nachádza sa v Splite a vystavaný bol postupne v 3. a 4. storočí. Ide o palác s pôvodne rímskymi vplyvmi, ktorý budovali za vlády panovníka Diokleciána, po ktorom dostal aj svoje pomenovanie. Napriek tomu, že má silne rímsky charakter, pri dôkladnom prezretí na ňom jasne badať aj vplyvy iných kultúr, ktorým v minulosti patrilo toto územie. Tento komplex sa začal postupne rozrastať, až nadobudol podobu menšieho mestečka, v ktorom žilo 3000 ľudí. Rovnakú rozlohu v metroch štvorcových malo toto sídlo v čase najväčšej slávy. Postupne sa však po páde jeho vlády začalo rozpadať a dnes z neho zostali už iba chabé pozostatky. Napriek tomu predstavuje krásnu prehliadku bývalých dejín.

 

Solin

 

Je úzko spätý s Diokleciánovým palácom. Najcennejšou časťou sú staré historické ruiny, ktoré sa zachovali ešte z rímskych čias. Práve tam sa narodil spomínaný Dioklecián. Po rozširovaní tohto mestečka však začal Solin upadať, pretože jeho obyvatelia chceli bývať v honosnejšom sídle. Po útokoch nepriateľov odtiaľ definitívne odišli aj poslední ľudia a mesto začalo chátrať. Až v novodobejších dejinách začali okolo týchto ruín, ktoré sa stali vyhľadávanou atrakciou, stavať aj nové budovy a postupne tam vzniklo súčasné mesto.

 

Bazilika svätého Eufrázia

 

Jedna z mimoriadne cenných, no menej známych pamiatok v Poreči. Táto bazilika je súčasťou celého biskupského komplexu. Ten bol budovaný počas dvoch storočí. Bazilika má nádherné zdobenie a badať na nej výrazné byzantské prvky. V priebehu ostatných rokov bola postupne zrekonštruovaná, čím boli zdôraznené jednotlivé maľby. Jednou z najcennejších je podobizeň Ježiša Krista a dvanástich vybraných mučeníkov. Pri bazilike sa nachádza aj menšia kaplnka, v nej sú ukryté kosti jedného z tunajších martýrov.

 

Hum

 

V tomto prípade nejde len o historickú zaujímavosť, ale aj o turistickú kuriozitu. Toto mestečko na Istrii je totiž oficiálne najmenším mestom na svete. Žije v ňom len dvadsiatka obyvateľov a tí tam zostávajú kvôli tomu, aby prilákali viac turistov. Pár domčekov je ohradených mohutnými hradbami, ktoré ukrývajú krásne historické skvosty. Prechádzka týmito uličkami patrí medzi najkrajšie zážitky, ktoré môžete zažiť v Chorvátsku. V jeho malom centre sa nachádza aj príjemná vinárnička a nechýba ani historicky najcennejšia budova v podobe zachovalého kostola.

 

Ostrovy Brijuni

 

Ide o súbor štrnástich menších ostrovov, z ktorých je však pre verejnosť prístupný len jediný. Nachádzajú sa tam vzácne živočíchy a pozostatky bývalých hradieb. Táto lokalita je mimoriadne vzácna, pretože sa tam v minulosti našli dinosaurie kosti. Za návštevu stoja aj krásne budovy z rímskych čias. Zaujímavosťou je aj to, že jedna generácia obyvateľov tohto ostrova pred mnohými rokmi vymrela. Dôvodom bola malária, na ktorú všetci ochoreli. Ostrov bol potom istý čas opustený, no nakoniec sa i tam vrátil život.

 

Pevnosť Klis

 

Z tohto mestečka v obklopení krásnej prírody je najvzácnejšia bývala pevnosť. Tá bola vystavená na vysokej skale a predstavuje impozantnú sústavu budov. Okrem krásnych scenérií na fotenie je to aj fantastické miesto na krásnu vyhliadku na okolie. V minulosti tvorila veľmi významný bod v chorvátskych dejinách, keď mapovala dianie na ceste do vnútrozemia a slúžila aj na odvracanie násilných útokov. Klis sa nachádza v Dalmácii neďaleko Splitu.

 

Hrad Trakoščan

 

Trakoščaň sa nachádza hodinu cesty od Záhrebu. Tento hrad sídli v blízkosti veľkého jazera. Ešte predtým, než sa vyberiete na prehliadku doň, naplánujte si príjemnú prechádzku okolo neho a pokojne ju spojte aj s piknikom. V minulosti opäť tvoril dôležitú ochrannú funkciu. Potom ho už šľachta využívala na vlastné účely, vďaka čomu získal na svojej kráse a zachovalo sa tam mnoho pekných exponátov vrátane nábytku a cennej keramiky. Prvé písomné zmienky sú zo 14. storočia, no predpokladá sa, že hrad začali stavať a aj osídľovať o storočie skôr.

 

Mestské hradby v Dubrovníku

 

Predstavujú najzachovalejšie stredoveké mestské hradby na svete. V súčasnosti majú dĺžku dvoch kilometrov, no kedysi chránili celé mesto. Dôležitá bola najmä časť zo strany mora, kde potrebovali zvýšenú ochranu. Dnes sú veľmi cenné najmä zachovalé brány. Najkrajšia z nich je budovaná v gotickom štýle.

 

Zdroj/autor: historvius.com, mawista.com, edition.cnn.com, touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa