Bordeaux – Vinársky a cestovateľský raj

2015-09-07 07:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Bordeaux, tak každému istotne ako prvé napadnú spomienky na znamenité víno z tejto oblasti. No v neposlednom rade je to i kultúrne a historicky bohatý región, ktorý by istotne nemal ujsť vašej pozornosti. Ponúka vám toľko možností na výlety, že jediná návšteva v ňom vám istotne nepostačí. Keď si navyše niekde vo viniciach doprajete pri západe slnka pohár vína, vaše srdce už bude navždy patriť tomuto regiónu.



 

Prenajmite si auto

 

Na úvod vám dáme jednu dôležitú radu. Ak sa vyberiete na dovolenku do Bordeaux, určite sa informujte aj o možnosti prenájmu auta. Pretože keď si pozriete samotné mesto, istotne vás budú lákať aj okolité dedinky a historické mestečká. Aby ste ušetrili veľa času pri preprave, ideálne je zaobstarať si vlastnú. Rozdeľte si teda výlet do troch hlavných častí – najprv si obzrite Bordeaux, potom si prenajmite auto a pozrite si historické pamiatky a nakoniec sa pustite do relaxu a spoznávania tunajších viníc. Aj priamo z centra sa organizuje niekoľko fakultatívnych výletov, ktoré vás zavedú priamo na ochutnávku alebo tradičný zábavný večer do niektorej z vinárskych častí, kde si môžete oddýchnuť a zabudnúť na starosti. Zaujímavou alternatívou je aj ubytovať sa v blízkosti týchto usadlostí, kde sú hotely často spojené aj s kúpeľmi.

 

Vinice v hlavnej úlohe

 

O najväčšej atrakcii tohto regiónu nemožno pochybovať. Istotne ňou sú vinice a tunajšie znamenité víno, ktoré patrí nielen medzi najlepšie vo Francúzsku, ale vyhralo už aj zopár svetových súťaží. V tomto regióne sa nachádza dokopy viac ako 50 malých rodinných, ale aj veľkých firiem, ktoré sa zaoberajú pestovaním viniča a výrobou vína. Veľmi obľúbenou alternatívou je cykloturistika, pretože jednotlivé vinice spája viacero kvalitných cyklistických chodníčkov. Niektoré vinárske oblasti sa doslova prelínajú. Lán popri láne sú nasadené rôzne odrody viniča, ktorý získava jedinečnú príchuť kvôli tunajšej špecifickej pôde. Nechajte sa zlákať najmä na pozvánku tradičných večerov. Tam vám budú ponúkať klasickú niekoľkochodovú večeru plnú famóznych francúzskych lahôdok, ku ktorým bude servírovaný vždy inú druh vína. Nešetrite a doprajte si v tomto smere kvalitu, pretože na takéto zážitky potom nie je jednoducho možné zabudnúť.

 

Katedrála Saint-André a iné baziliky

 

Po dobrom jedle je niekedy naozaj ťažké sa rozhýbať a prinútiť sa ísť prejsť po okolí. Byť však v Bordeaux iba zavretý na hotelovej izbe, to by bolo hriechom. Jednou z najobľúbenejších pamiatok priamo v meste je katedrála Saint-André. Môžete sa na ňu pozerať z diaľky a môžete študovať každý jej detail, nikdy vás neomrzí. Ako prvý vás prekvapí impozantný vstup s drobným zdobením, v mnohom pripomínajúci slávne svetové katedrály, ako napríklad londýnske Westminster Abbey. Katedrála bola vystavaná v 11. storočí, postupne však prešla niekoľkými obmenami. Pribudla jej najmä veľká časť výzdoby a k tomu sa pridali aj zmeny v jej interiéri. Katedrála sa môže pochváliť aj významnou zbierkou duchovných umeleckých predmetov. V meste sa nachádzajú aj dve menšie, no rovnako krásne baziliky. Saint-Seurin je známa najmä vďaka nádhernej ozdobnej stene za oltárom a Saint Michel sa môže pochváliť zase znamenitou gotickou architektúrou.

 

Doprajte si veľa kultúry

 

Bordeaux je taktiež známe ako významné kultúrne mesto. Neustále sa tam organizujú nejaké zaujímavé podujatia, ktoré prilákajú aj nadšencov umenia. Určite si nenechajte ujsť predstavenie v tunajšom divadle. Nádherná budova s noblesnou atmosférou vás akoby zavedie do iného sveta a ponúkne vám chutnú kultúrnu lahôdku. I v tomto prípade sa vo Francúzsku točí všetko okolo jedla. Predstavenia si môžete zakúpiť aj v kombinácii s večerou, ktorú si môžete dať pred alebo po danej hre. Nenechajte si ujsť ani prehliadku Place de la Bourse s veľkolepým múzeom oblečenia, ktoré potom pozvoľna prechádza do vychádzkovej trasy popri rieke.

 

Hotel na zámku

 

V okolí Bordeaux sa nachádza mnoho zámkov, z ktorých bolo veľa i nevyužitých. Šikovní podnikatelia sa tak chopili šance, zrenovovali ich a vybudovali v nich luxusné, ale cenovo prijateľné hotely. Keď chcete zažiť niečo originálne, skúste si pohľadať ubytovanie práve v takýchto zariadeniach. Väčšinou ponúkajú aj možnosť víkendových pobytov, keď sú ceny oveľa prijateľnejšie a v dobre vyskladanom balíčku dostanete k ubytovaniu aj pár bonusov navyše.

 

Zámky na okolí

 

Ak patríte k milovníkom histórie, potom vás istotne zaujme možnosť vytvoriť si vlastnú tour po okolitých zámkoch. Najobľúbenejším z nich je zámok de la Bréde, ktorý sa nachádza na spojení dvoch ostrovov. Jeho súčasťou je aj veľmi pekný anglický park. Chateau de Cadillac zase prekvapí krásnym interiérom s mnohými pôvodnými prvkami. V okolí sa nachádza aj mnoho zrúcanín a opustených stavieb, ktoré so sebou prinášajú osobité čaro. Tento tip je ideálny práve pri možnosti prenajatia si vlastného auta, keď sa pohodlne medzi zámkami môžete presunúť aj vy sami.

 

Zdroj/autor: bordeaux-tourism.co.uk, bordeaux.com, wine-searcher.com, tripadvisor.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa