Krása Orientu na dosah: Španielska Alhambra vás prenesie v čase aj priestore

2016-05-04 00:00:01 |   |    | 

Stredoveký komplex palácov v Granade patrí k najväčším klenotom Andalúzie. Poddajte sa magickej atmosfére nádhernej architektúry, zurčiacich fontán a farebných záhrad a na chvíľu sa ocitnete vo svete Tisíc a jednej noci.



 

Dejiny Alhambry sa začínajú v roku 889, kedy na kopci nad Granadou vznikla malá obranná pevnosť. Postupne začali panovníci pridávať ďalšie časti, ktoré vytvorili obrovský komplex dlhý takmer jeden kilometer. História Alhambry bola párkrát takmer nedobrovoľne ukončená. Najbližšie k zničeniu bol palácový komplex počas Napoleonových nájazdov, ktorý ho mal už dokonca celý podmínovaný. Celá nádhera sa tak zachovala len vďaka zrade jedného z vojakov.

 

Palác v žiari horiacich faklí

Alhambra sa chváli aj prezývkou „červený hrad“ (preklad arabského al-qala’a al-hamra). Existujú dve vysvetlenia, prečo dostal takéto pomenovanie. Prvé hovorí o použitom materiáli. Špeciálne červené tehly dodávajú stavbe osobitú farbu, ktorá najviac vynikne pri zapadajúcom španielskom slnku. Druhá alternatíva sa viaže k dejinám jeho stavbe. Pevnosť vznikala za ťažkých podmienok, keď väčšinu materiálu vynášali robotníci do kopcov ručne. Keďže panstvo chcelo mať palác dokončený čo najskôr, museli pracovať bez prestávky i po nociach. Preto bolo kopec v tomto čase vidieť často v žiare zapálených faklí, ktoré vyzerali ako jeden veľký červený plameň. Ešte pred vybudovaním tak dali pôvodní obyvatelia Granady pevnosti tento originálny názov.

 

Arabi, Taliani a Španieli

Veľkoleposť Alhambry sa chápe len veľmi ťažko. Všetko si dokážete uvedomiť až v momente, keď tam stojíte a môžete obdivovať toto veľdielo zapísané aj medzi pamiatkami UNESCO. Na jej výstavbe sa podieľalo nielen niekoľko generácií panovníkov, ale aj tri rôzne kultúry. To dodalo palácovému komplexu osobitý charakter. Ako prví sa dostali k slovu Arabi. Ich architektonické prvky možno sledovať vo väčšine Alhambry. Charakteristický rukopis nesú malé záhradky uprostred jednotlivých nádvorí, zdobené oblúkovité okná a dvere aj bohatá fresková výzdoba. Potom sa do paláca prebojovali Taliani, ktorí postupne zmenili niektoré z častí na ich obraz a vniesli tam prvé stopy južanskej kultúry. Až ako poslední zanechali na Alhambre pečať Španieli. Najväčší rozmach zaznamenala Alhabra v 13. storočí za vlády Al Ahmara.

 

Kúpele, siene, paláce, poddaní i väzenie

Ak by ste chceli Alhambru charakterizovať čo najjednoduchšie, mohli by ste ju popísať ako malé mestečko. Od začiatku tam nebývalo iba panstvo, ale aj služobníci, ktorí sa nachádzali v nižších vrstvách komplexu. Jednotlivé generácie si rozdelili medzi sebou svoje časti, ktoré prispôsobovali svojim potrebám. Keď tam prebývali ešte arabskí šľachtici, tí využívali veľký palác na oddelenie svojich manželiek. Každá časť obsahuje veľkú vstupnú sieň, osobné komnaty, ale aj veľké kúpele. V Alhambre nechýbajú ani podzemné priestory, ktoré čiastočne  slúžili pre panstvo, ktoré si tam vybudovalo svoje skrýše pred okolitým svetom, ale aj ako veľké väzenie. Okrajovou súčasťou komplexu je rieka, ktorá zabezpečovala pitný režim pre obyvateľov. Napriek tomu, že bola Alhambra vybudovaná na vysokom kopci s horšou možnosťou pre pestovanie rastlín a stromov, pôvodným majiteľom sa podarilo vytvoriť viacero relaxačných oáz. Tie skvelo odľahčujú náročné architektonické prvky a zároveň prevzdušňujú celý komplex.

 

TIPY & TRIKY

VSTUPENKY

Palácový komplex obľubujú návštevníci i kvôli úžasnej vyhliadke na celú Granadu a okolie. Je častým cieľom turistov a najnavštevovanejšou pamiatkou tejto časti Španielska. Lístky je najvhodnejšie zabezpečiť prostredníctvom internetu. Prehliadky sú natoľko vyťažené, že v priebehu mesiaca a pol nájdete len pár voľných vstupov. Nakupujte preto včas alebo si objednajte dennú tour z inej časti Španielska, aby ste sa definitívne dostali dnu. Vstupenka pre dospelého stojí 15 eur. K dispozícii sú aj rôzne druhy zliav. Pokiaľ chcete navštíviť Alhambru so sprievodcom, v ponuke nenájdete klasické okruhy. Jeho služby si musíte objednať ešte dole v meste a zaradiť sa do niektorej z prehliadok. Komplex je voľne prístupný a aby ste si ho poriadne pozreli, vyhraďte si celý deň a zaobstarajte si poriadnu mapku, ktorá vám predstaví jednotlivé časti a dejiny ich výstavby.

 

TREBA VIDIEŤ

Nielen samotná Alhambra, ale aj celé okolie sa môžu pochváliť pestrou zmesou kultúr. Veľmi obľúbenou časťou je hlavne staré mesto Granady, ktoré pochádza ešte z arabských čias. Na chvíľku budete mať pocit, že sa nachádzate niekde v Maroku a nie v Európe. Ak by vám to nestačilo, vychutnajte si farebnú explóziu v cigánskej štvrti. Živelnosť a dobrá nálada tam istotne nikdy nechýbajú. K ďalším arabským pozostatkom patrí tunajšie trhovisko. Špeciálna časť s koreninami ponúka nádych africkej atmosféry. Využite i mestské kúpele a prezrite si tunajšie kostoly, ktoré spájajú moslimskú a kresťanskú vieru bez toho, aby sa dohadovali a boli si nepriateľmi. Alhambra je tou správnou ukážkou toho, ako môže vyzerať multikulturalizmus tak, aby sa všetky jeho časti  ukázali v tom najlepšom svetle.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Autor: David,
Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa