Ako z rozprávky: Hrad Chillon v náručí hôr vám dovolí snívať cez deň

2016-09-05 00:00:01 |   |    | 

Nachádza sa v jednom z najkrajších prírodných prostredí – na brehu Ženevského jazera priamo na úpätí Álp. Aj preto počas tisícročnej histórie inšpiroval množstvo umelcov a spisovateľov. Victor Hugo, Lord Byron, Gustave Courbet či Eugene Delacroix – tých všetkých fascinovala atmosféra hradu, ktoré máte len na skok aj vy.



 

BOHATÁ HISTÓRIA

Výkopy vykonávané od konca 19. storočia potvrdzujú, že táto lokalita bola osídlená od doby bronzovej. Hrad vybudovali na ideálnom mieste – strategicky poskytuje možnosť ovládať priechod medzi severnou a južnou Európou a skalnatý ostrov, na ktorom stojí, poskytuje jeho prirodzenú ochranu. Vo svojom súčasnom stave je Chillon výsledkom stálych stavebných úprav, rekonštrukcií a renovácií počas niekoľkých storočí, najstarší dokument sa však datuje už do roku 1150.

 

CESTOVANIE V ČASE

Návšteva hradu Chillon je ako cestovanie v čase. Každá časť odhaľuje kus jeho histórie. Bočná strana hradu zo strany jazera bola kniežacia rezidencia.

Z horskej strany je však Chillon naozajstnou pevnosťou so strážnymi vežami, dvojitými hradbami, priekopou a vežou – toto všetko malo zabrániť útokom na hrad.

Architektúra  podzemných izieb pripomína veľkolepé gotické katedrály 13. storočia.

V izbách vám zas moderné prostriedky umožňujú lepšie pochopiť denný život niekdajších obyvateľov. K dispozícii na prehliadku sú aj veľké haly, ktorých okná poskytujú výhľad na nádherné Ženevské jazero. Súčasťou hradu je aj miestnosť so zbraňami a kaplnka, v ktorej môžete obdivovať maľby zo 14. storočia.

 

NOVÝ DYCH

Chillon však nezostáva len zakonzervovanou spomienkou na časy dávno minulé. Po celé stáročia sa v hrade nachádzala vínna pivnica a vínny lis a od roku 2011 zreje v hrade víno opäť. Clos de Chillon majú návštevníci možnosť ochutnať a zakúpiť.

Od júna do októbra je k dispozícii aj pôvabná, diskrétne skrytá malá pláž hradu, výhradne však pre súkromné účely na oslavu výnimočných udalostí na tomto originálnom mieste. Môžete si ju rezervovať a vychutnať si napríklad grilovanie pri vode s výhľadmi na jazero, hory a všadeprítomnú krásu Chillonu.

 

NIELEN PREHLIADKA

Okrem klasickej prehliadky hradu môžete navštíviť aj jednu z výstav, banketov či iných podujatí. K dispozícii návštevníkom býva napríklad dielňa ručne robených výrobkov s možnosťou kúpy tovaru, koncom septembra sa zas uskutoční hľadanie pokladov. Deti od 4 - 14 rokov sa môžu stať členmi klubu Drako a vyskúšať si, aké to je, žiť na hrade ako princ či princezná.

 

TIPY & TRIKY

Hrad Chillon sa nachádza na brehoch Ženevského jazera neďaleko mestečka Montreus, asi 40 kilometrov juhovýchodne od Lausanne a hodinku cesty autom od hlavného mesta Bernu.
Vstup pre dospelého je v prepočte 11,50 eura a cena lístka pre deti od 6 do 15 rokov je 5,50 eura. Nájdete tu aj zľavnené lístky pre rodiny, študentov či dôchodcov.  Pamiatka je otvorená od apríla do septembra v čase od 9:00 do 19:00 hod., v ostatných mesiacoch od 9:30 do18:00 hod.

Ak sa chystáte v tejto oblasti zotrvať dlhšie, okolie poskytuje možnosti pre každú peňaženku. Môžete sa ubytovať v 5-hviezdičkovom  hoteli, ale aj v lacnom hosteli či v kempingu na brehoch jazera.

 

Autor: Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia, Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa