Írsky hrad Blarney: Tajomstvá, mágia a čarodejnice

2016-11-29 12:00:00 |   |    | 

Hrad Blarney sa nachádza na juhu Írska. Medzi ostatnými pamiatkami vyniká vďaka legendám, ktoré sa s ním spájajú. Podľa nich by mal ukrývať niekoľko tajných chodieb, má v sebe zakomponovaný magický kameň a v minulosti tam údajne žila čarodejnica.



 

Hrad Blarney sa nachádza neďaleko Corku. Môžete sa tam dostať autobusovou dopravou, vlakom alebo prostredníctvom zájazdu. Vlaky sú v Írsku veľmi drahé, takže odporúčame využiť radšej inú alternatívu. Autobusová doprava vás vyjde o niečo lacnejšie ako organizovaná prehliadka, v tej však už máte zarátané aj vstupné, čo je v konečnom dôsledku najvýhodnejšie. Preto sme si i my zvolili túto možnosť, ktorá zahŕňala dve zastávky ako bonus navyše.

 

Miesto, kde kázal svätý Patrick

Prvá zastávka našej prehliadky je pri Rock of Cashel. Ide o legendárny kláštor, ktorý spájajú so životom svätého Patrika. Ten priniesol do Írska kresťanstvo a práve na tomto vrchu kázal o Svätej Trojici. Pre lepšie pochopenie si vraj vybral ako ilustračnú pomôcku zelený trojlístok, ktorý je odvtedy jedným z národných symbolov krajiny. V súčasnosti sa na Rock of Cashel nachádzajú pozostatky kláštora, ktorý tam vznikol na prelome 11. a 12. storočia.

Pri ňom môžete navštíviť historický cintorín, budovu bývalého kostola a aj malú kaplnku, kde sa nachádza jediná zachovaná freska. Pri hlavnom vchode si stojí imitácia Patrickovho kríža. Originál sa kvôli poveternostným podmienkam nemôže nachádzať v exteriéri. Na záver prehliadky sa ešte na chvíľu pokocháme úžasným výhľadom na mesto Cashel a pomaly sa vraciame do autobusu, ktorý nás už odvezie priamo do Blarney castle.

 

Stromy oblečené vo vtipných návlekoch

História hradu Blarney siaha do 12. storočia. Počas svojich dejín bol niekoľkokrát napadnutý a kvôli tomu z neho zostali iba ruiny. Po vstupe cez návštevnícke centrum sa ocitáme v krásnom rozsiahlom parku, ktorý je súčasťou celého komplexu. Po pár krokoch sa dostávame k mostu, pod ktorým sa spájajú dve rieky.

Hneď po ňom upútajú našu pozornosť stromy okolo chodníka. Tie sú oblečené do veselých farebných štrikovaných návlekov, čo oživuje cestu ku hradu. Niektoré majú pestré vzory a iné nadväzujú na nejakú známu rozprávku ako napríklad Zlatovláska. Hneď za nimi sa nám naskytá najlepší pohľad na hrad, ktorý už z diaľky nezostáva nič dlžný svojej magickej povesti.

 

Pobozkať či nie?

Atrakciou číslo jeden je nepochybne hradná veža s tajomným kameňom. Keď ho pobozkáte, dostanete údajne do konca života úžasný dar výrečnosti. Viažu sa k nemu však aj iné legendy. Jedna z nich hovorí, že kameň pochádza z trónu prvých írskych kráľov. Druhá zasa spomína tajomnú ženu, ktorú po ceste domov stretol jeden z bývalých majiteľov.

Ten bol veľmi hanblivý a požiadal ju o pomoc, aby sa mohol úprimne porozprávať so svojou manželkou. Jej magickým darom bol slávny kameň, ktorý skončil v stavbe starého hradu. Tretia legenda hovorí o čarodejnici, ktorá sa nahnevala na pána domu a keď vylietala na metle z okna, stihla začarovať jeden z kameňov, ktorý mal ako jediný prinavrátiť zakliatemu mužovi reč.

Tabuľka smerujúca ku slávnemu kameňu nás privedie do menšej miestnosti, kde už čaká dlhý rad ľudí. Ten sa vinie cez veľkú miestnosť so schodiskom. Po chvíľke premýšľania nakoniec zostávame v rade a odhodlane stúpame až hore k cieľu. Zrazu nás zmätie jeden vracajúci sa muž, ktorý to v tretine cesty vzdáva. Schody pokračujú ďalej cez úzku točiacu sa vežu, čo nie je nič pre klaustrofobikov. Po pol hodine máme najhorší úsek za nami a už sa kocháme výhľadom na areál.

Celý rad smeruje ku kameňu, ktorý bozkávajú ľudia už od roku 1897. Keďže sa nachádza na krkolomnom mieste, musíte si ľahnúť, po chrbte sa zošuchnúť smerom nadol a pokiaľ vám jeden asistent istí nohy, rýchlo pobozkáte magickú vecičku. My sme sa nakoniec rozhodli radšej užiť si vyhliadku a nehygienický bozk oželieme. Predsa len nie sme ľudia, ktorí by trpeli slabou výrečnosťou a naše okolie radšej ušetríme od ďalších historiek.

 

Zakázaná záhrada

Smerom nadol sa dostávame do priestorov bývalej kuchyne a miestností, kde žilo kedysi panstvo. Potom už vstupujeme do jednej z najtajomnejších záhrad. V jej jedovatej časti sa pestujú iba zakázané rastliny. Paradoxne napriek prítomnosti smrteľne jedovatých rastlín je najviac zamrežovanou marihuana, na ktorú nás upozorňoval aj náš sprievodca. Vraj keď sa vrátime vo veľmi povznesenej nálade, bude vedieť, čo sme pri hrade robili.

Po menšom schodisku prianí sa dostávame na lesnú cestičku, ktorá nás vyvedie k malým jaskyniam pod hradom. Legenda vraví, že ak prejdete po týchto schodoch smerom nadol a potom naspäť nahor so zavretými očami, splní sa vám jedno veľké želanie. K jaskyniam sa zase pripája príbeh o tajných cestách. Mali by byť údajne až tri a jedna z nich by mala viesť až do Corku. Bývalý pán dospel k tomuto faktu po tom, čo dal zamurovať do malej kobky čarodejnicu a po opätovnom otvorení malého väzenia ju tam už nenašiel.

 

Majestátne sídlo i kuchyňa čarodejnice

Súčasťou komplexu je aj Blarney house, ku ktorému sme sa už, žiaľ, kvôli nedostatku času nedostali. Museli sme si teda vystačiť aspoň s pohľadom z hradnej veže, ktorý nám pripomenul slávny filmový Grandhotel Budapešť alebo Drakulovo sídlo. Na prechádzke sa dostávame do blízkosti malých domčekov a ku kuchyni čarodejnice, ktorá tam kedysi žila. V záhradách sa ešte stále nachádza kameň, v ktorom sa vraj ukrýva pred denným svetlom a potom z neho vylieza vo večerných hodinách. Súčasťou komplexu je tiež veľký park, občerstvovacie zariadenia a vonkajšie posedenia. Pokojne si vieme predstaviť, ako tam prezeraním všetkých zákutí sídla strávime aj celý deň.

 

Malá zastávka v Corku s Anglickým trhom

Pred nami je však ešte posledná zastávku, pred ktorou ešte rýchlo zachádzame do rozprávkovo vyzerajúceho obchodu s čokoládou. Voňavej aróme a sladkým pochúťkam je naozaj len veľmi ťažké odolať. Cork sa nachádza 9 kilometrov od Blarney. Autobus zastane priamo pri rieke Lee a po pár krokoch sa už nevieme vynadívať na strmú ulicu pripomínajúcu San Francisco. Po rýchlej prehliadke hlavnej St. Patrick`s Street ešte vyhľadáme legendárny English market alias Anglický trh. Štýlová budova dnes ponúka potravinové lahôdky z celého regiónu a kúpite tam chuťovky od výmyslu sveta.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Pixabay, Flickr, Wikipedia, autor
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa