Aj Švajčiarsko je krajinou zámkov: Navštívte najkrajšie z nich

2017-01-16 00:00:01 |   |    | 

Za hlavnú krajinu zámkov a hradov sa obvykle považuje Francúzsko, pretože sa ich práve tu podarilo najviac zachovať vo výbornom stave. Zaostávať určite nebude ani Slovensko s perlami ako Bojnice, Červený Kameň alebo Spiš. O slovo sa však už milovníkov histórie hlási aj Švajčiarsko. Krajina panenskej prírody ukrýva niekoľko krásnych hradov a zámkov, ktoré síce nie sú natoľko známe, no o to čarovnejšie.



 

Hrad Chillon, Monreaux

Najobľúbenejším a najnavštevovanejším švajčiarskym hradom je nepochybne hrad Chillon pri Ženevskom jazere. Unikátna je najmä jeho poloha, keďže bol vybudovaný na malom ostrovčeku. Z jeho komnát sa naskytá nádherný výhľad na jazero, ale aj na okolité hory. Zaujímavosťou je, že počas istého úseku svojich dejín fungoval aj ako väzenie, keď tam v 16. storočí vtedajší panovník zatváral politických odporcov. Paradoxne im tak síce vzal slobodu, no daroval im jeden z najkrajších domovov v krajine. Ak vám je budova hradu Chillon povedomá, stačí si zaspomínať na detstvo a animované rozprávky. Údajne práve on slúžil ako predloha pre zámok v Malej morskej panne.

 

Hrad Tarasp, Tarasp

Tak ako vo Francúzsku, i časť švajčiarskych hradov už spadá pod súkromné vlastníctvo. Často sú premenené na luxusné hotely alebo reštaurácie, ale niekedy si ich tak ako v prípade Taraspu nechajú pre súkromné účely. Ukrátená však napriek tomu nie je ani verejnosť - niekoľko komnát majitelia zrekonštruovali do pôvodného stavu a sprístupnili ich pre návštevníkov. I v tomto prípade sídli hrad neďaleko jazera. Tentoraz ho však nenájdete priamo pri jeho brehu, ale hrdo dozerajúc na blízkej skale na malé mestečko v podhradí.

 

Hrad Oberhofen, Oberhofen

Pri jazere Thun sa môžete pokochať nádherným hradom Oberhofen. Postavený bol v 14. storočí, no veľká časť priestorov bola dobudovaná netradične koncom 19. storočia, keď sa už pomaly upúšťalo od rozsiahlych rekonštrukcií takýchto budov. Zo začiatku nebol hrad prístupný verejnosti, až pred šesťdesiatimi rokmi si na neho uplatnili práva aj zástupcovia mestskej rady a po dohode s majiteľmi sprístupnili aspoň malú časť jeho priestorov. Zaujímavou časťou je vežička, ktorá je vysunutá priamo nad hladinu jazera.

 

Hrad Aigle, Aigle

Prvé základy hradu boli postavené v 12. storočí. Postupne sa však pozícia Aigle zosilňovala a z malej osady sa stalo významné mesto, ktoré si vyžadovalo lepšie reprezentatívne priestory. Vďaka tomu sa jeho stavba výrazne rozrástla a pribudli aj silné ochranné múry, ktoré neskôr definovali prvý pôdorys tohto mesta. Hrad Aigle nesídli tentoraz pri jazere, i keď to Ženevské nie je od neho veľmi vzdialené. Jeho okolie a zaujímavý kolorit vytvárajú rozsiahle vinice. V súčasnosti v hrade nájdete aj múzeum vína, ktoré podrobne mapuje všetky tajomstvá jeho výroby.

 

Hrad Tourbilon, Sion

Ako súboj dvoch dávnych rivalov pôsobí pohľad na dva hrady v Sione. Tým starším je Tourbilon, ktorého základy boli postavené už v 4. storočí. Po hradnom komplexe sa z neho stalo sídlo biskupa, ktoré sa mu stalo osudným. Ku koncu 14. storočia sa totiž hlavný predstavený rozhodol kúpiť novší hrad na susednej skale a Tourbilon začal trochu upadať. Cirkevný hodnostár ho využíval už len ako letné sídlo a navštevoval ho čoraz menej. Táto stará časť má však väčšiu charizmu a pre cestovateľov je aj kvôli krajšiemu výhľadu vyhľadávanejšou atrakciou.

 

Castelgrande, Bellinzona

O bohatosti švajčiarskych regiónov na rôzne zámky a hrady svedčí často ich viacnásobné zastúpenie na jednom mieste. Aj v Bellinzone sa nachádzajú až tri, pričom tým najcennejším je opäť najstarší hrad zo 4. storočia. Jeho dominantou a charakteristickým znamením sú dve vysoké veže. Kvôli vyššiemu veku bol niekoľkokrát podrobený rozsiahlym rekonštrukciám. Tá najdlhšia trvala súvisle až dvadsať rokov. V súčasnosti sa tam nachádza rozsiahla historická zbierka vykopávok. Ku hradu sa môžete dostať aj pomocou výťahu.

 

Hrad Rapperswil, Rapperswil

Na konci cesty po švajčiarskych hradoch sa opäť vraciame ku vode. Hrad Rapperswil našiel svoj domov pri jazere Obersee. Súčasťou hradného komplexu je veľká bylinková záhrada a kaplnka. Jeho exteriéry sú bohato zdobené freskami s výjavmi z historických balád alebo fragmentov z dejín. Výstavba začala podľa odhadov v roku 1220 a svojho kompletného dokončenia sa hrad dočkal o deväť rokov neskôr. Potom v 14. storočí však tak ako mnoho iných predchodcov aj on prešiel rozsiahlou prestavbou.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa