Cesta za kultúrou: Spoznajte najkrajšie kostoly Španielska

2017-05-27 00:00:01 |   |    | 

Španieli patria k národom so silným vzťahom k viere. Dokazuje to aj veľké množstvo nádherných kostolov,z ktorých mnohé patria k najväčším skvostom architektúry. Aj preto na návštevu každoročne lákajú tisíce turistov. Toto sú tie najkrajšie.



 

Sagrada Familia, Barcelona

Keď Antoni Gaudí v roku 1882 urobil základy Sagrady Familie, zrejme ani on sám nepredpokladal, ako dlho bude trvať dostavba jeho majstrovského diela, ktoré malo byť zavŕšením jeho kariéry. Ani dnes, po vyše sto rokoch, ešte nie sú dokončené všetky detaily. Podľa predpokladov by sa tak malo stať v roku 2026, no podobných predpokladov bolo už niekoľko a viackrát ich museli presunúť na neskorší čas. Na výzdobe katedrály prevažuje secesný štýl a exteriér je rozdelený do troch samostatných celkov, z ktorých každý má samostatný príbeh. V jednej čast nájdete zobrazený príbeh zrodenia Krista, ďalšia zobrazuje jeho chvály a posledná sa zas venuje jeho utrpeniu. Ak sa rozhodnete navštíviť Sagradu Familiu, odporúčame vám objednať si lístky vopred, pretože v deň vašej návštevy už nemusíte nájsť voľné vstupy.

 

Santiago de Compostela

Podľa legendy ležia v katedrále v Santiago de Compostela pozostatky apoštola Jakuba. Okrem nich tam boli objavené aj jeho rukopisy a odvtedy sa cirkev rozhodla vyhlásiť toto miesto za posvätné. Od roku 951 sa navyše s touto svätyňou spája aj tradícia posvätných pútí. Veriaci sa z rôznych kútov sveta vyberú na niekoľkodňovú pešiu túru, ktorá ich popri značkách s modrým podkladom a žltým slnkom s lúčmi zavedie až priamo do tohto španielskeho mesta. Popri celej ceste máte k dispozícii sieť kláštorov, kostolov a ubytovní, kde môžete za symbolický poplatok prenocovať, oddýchnuť si a vybrať sa opäť bližšie k vášmu spirituálnemu cieľu.

 

Katedrála v Burgose

Výstavba tejto katedrály trvala takmer tristo rokov. Výsledkom je jedna z najcennejších gotických stavieb v Španielsku. Jej priečelie zdobia stovky sôch s náboženskou tematikou. Na výzdobe jeho interiéru spolupracovalo niekoľko významných domácich umelcov. Katedrálu zasvätenú Panne Márie ešte stále využívajú aj na účely svätej omše, zároveň je však prístupná aj pre verejnosť, keď si za poplatok môžete pozrieť celý interiér. Každý utorok od 16:30 je dokonca možné navštíviť ju aj zadarmo.

 

Temple Expiatori del Sagrat Cor, Barcelona

I keď väčšina turistov sústredí svoju pozornosť na Sagradu Familiu a gotickú barcelonskú katedrálu v centre mesta, nemali by ste zabudnúť ani na jeden z najväčších sakrálnych skvostov. Katedrála svätého srdca Ježiša sa nachádza na vrchu Tibidabo, kde je zároveň súčasťou rovnomenného zábavného parku. Tesne pred ňou sa nachádzajú atrakcie v časti Sky walk s veľkým ruským kolom alebo kolotočom s malými dvojmiestnymi lietadlami. Katedrála ponúka nádherný výhľad až do prístavu. Vstup do nej je bezplatný, platíte iba 2 eurá za výťah, ktorý vás vyvezie na vyhliadku.

 

Katedrála Svätej Márie, Palma de Mallorca

Unikátnu pozíciu má aj katedrála v meste Palma na ostrove Malorka. Tá sídli priamo pri prístave a súčasťou jej areálu je aj rozsiahla fontána. Dostavaná bola v 17. storočí, no začiatkom 20. storočia ju podrobili veľkej rekonštrukcii. Pri tej čiastočne asistoval aj Antoni Gaudí, ktorý vniesol do prestavby niekoľko noviniek. Katedrála meria 44 metrov a je najvyššou v Španielsku.

 

Katedrála v Malage

Malaga je mesto kontrastov, v ktorom sa snúbi nielen zmes rôznych kultúr, ale je aj domovom rôznych náboženstiev. Katolíci tam postavili jednu z najvzácnejších renesančných sakrálnych pamiatok v krajine. V jej interiéri nájdete vzácnu zbierku historických artefaktov a zaujímavosťou je, že jej veža nie je stále kompletne dostavaná, pretože materiál z nej použili na iné účely a ku jej skompletizovaniu už potom nikdy nedošlo.

 

 

Sevillská katedrála

V Španielsku nájdete aj najväčšiu katedrálu na svete. Dostavaná bola v 16. storočí a navštíviť ju môžete v krásnej Seville. Katedrála je známa aj vďaka tomu, že tam nájdete aj veľkú hrobku Krištofa Kolumba. Kvôli tomu je aj častým miestom stretávok moreplavcov a cestovateľov, ktorí prichádzajú pred veľkými cestami poprosiť o potrebný kúsok šťastia. Nachádza sa priamo v centre, vstupné do nej je 8 eur a pokiaľ si kúpite Sevillskú turistickú kartu, môžete ju navštíviť zdarma.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa