Veža, zámok a mestská brána v jednom: Spoznajte dominantu Bruselu

2017-03-01 12:00:00 |   |    | 

Zubu času a modernizácii Bruselu odolala len jediná stredoveká mestská brána – Porte de Hal. Opevnená budova mala počas svojej existencie mnohoraké využitie. Kedysi bola len jedným z mnohých bodov hradieb, dnes je obkolesená modernými budovami a človek sa k nej dostane metrom.



 

Brána Porte de Hal bola postavená v druhej polovici 14. storočia ako súčasť rozšíreného opevnenia Bruselu. Dnes vyzerá stojac v parku osamotene, ale kedysi bola bodom dômyselného bastiónového opevnenia obkolesujúceho celé mesto. S ostatnými bránami ju spájali hradby a zvonka k nej viedol len úzky mostík ponad vodnú priekopu.

V stredoveku i ranom novoveku zohrávali mestské brány - a Porte de Hal nebola výnimkou - dôležitú úlohu. Od svitu do mrku nimi vchádzali ľudia do mesta, vyberalo sa v nich mýto a plnili aj obrannú funkciu.

Porte de Hal prežila rozsiahle búranie hradieb a mestských brán, po ktorých zostala zachovaná ako jediná. Slúžila ako sýpka či väznica a bola v nej aj zbierka dobových zbraní. Po renovácii, ktorú zafinancoval belgický architekt Henri Beyaert, v nej vzniklo múzeum zbraní, ktoré je tu dodnes.

Kým brána zostala, okolité mesto sa zmenilo. Na mieste niekdajších hradieb vznikli široké bulváre kopírujúce cesty pozdĺž opevnenia. Vodnú priekopu a spleť kanálov pretínajúcich centrum mesta nahradilo metro, vlaky a autá.

Zaujímavosťou je, že táto južná mestská brána bola najslabším bodom opevnenia Bruselu. Zraniteľná bola svojou polohou, pretože len niekoľko sto metrov južne od nej leží pahorok, ktorý bol ideálnym miestom na rozmiestnenie nepriateľského delostrelectva. Bruselčania nenechali nič na náhodu a na pahorku vybudovali menšiu pevnosť, aby ho potenciálny nepriateľ nemohol využiť pri útoku. Dnes je toto miesto známe ako Barriere de Saint-Gilles.

Porte de Hal je dôkazom, ako dokáže moderné mesto oživiť zachovaný kus stredovekej architektúry. Pôvabná budova v sebe snúbi vežu, zámok a mestskú bránu, nesúc v sebe storočia dejín. Až keď do nej človek vojde, zistí, že Brusel vyzeral pred 500 rokmi úplne inak.

 

Zdroj a foto: TASR

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Text: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa