Mont Saint-Michel: Miesto, kde sa rozprávka stáva skutočnosťou

2017-08-16 12:00:00 |   |    | 

Milujete rozprávky a chceli by ste navštíviť miesto, ktoré je ako „vystrihnuté“ z jednej z nich? Potom musíte spoznať prekrásny historický komplex Le Mont Saint-Michel v Normandii, ktorý sa týči na 80 metrov vysokom prílivovom „ostrove.“



 

Le Mont Saint Michel je jednou z najkrajších kultúrnych pamiatok Francúzska, ročne navštívi túto lokalitu až 2,5 milióna návštevníkov. Tých sem láka nielen nádherná architektúra a bohatá história opátstva, ale aj jeho výnimočná poloha. Ostrov, na ktorom stojí, je počas prílivu obklopený morom a počas odlivu zase pieskom. Rozdiel morskej hladiny je niekedy až 15 metrov, preto môžeme vidieť Saint-Michel vo viacerých prírodných scenériách. Pamiatka sa nachádza v severozápadnom Francúzsku, v rovnomennom zálive na pobreží Normandie. Komplex historických budov stojí na žulovom brale a od roku 1979 je zapísaný v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Na žiadosť vojvodu z Normandie sa na skalnom brale usadili benediktíni a začali stavať predrománsky kostol. V 11. storočí začalo budovanie kláštorného románskeho kostola, takisto aj prvých kláštorných budov postavených oproti jeho pravej strane. Počas 12. storočia sa rozšírili budovy na západ a juh. Do 13. storočia sa datuje opevnenie komplexu, vznik trojposchodových budov a refektára. Nasledujúce obdobie prinieslo 30-ročné obliehanie, ktoré Saint-Michel prežilo pomocou vojenských stavieb. Počas stredoveku bolo toto územie jedným z najvýznamnejších pútnických miest.

A čo si môžete vychutnať ako návštevníci? Komentovaný prechod zálivom, let ponad Mont Saint-Michel, ale najmä zaujímavé prehliadky určené pre jednotlivcov či skupiny. Pri vstupe do „rozprávkového sveta“ prejdete tzv. Boulevard bránou, ktorá má i skutočnú padaciu mrežu. Ďalej už môžete nerušene obdivovať prekrásne historické pamiatky ako napr. farský kostol, opátsky kostol sv. Michala a meštiansku strážnicu, ktorá funguje ako turistická kancelária. Pri prehliadke postupne stúpate na vrchol brala a vynára sa vám fascinujúca panoráma zálivu, ktorý je výnimočne krásny najmä počas západu slnka.

V ponuke sú aj tematické prehliadky. Istý čas opátstvo slúžilo ako väzenie a toto „temné obdobie“ Mont Saint-Michel môžete spoznať na prehliadke s názvom „Bastila morí.“ Nedeľná prehliadka „Archanjel v nebi“ sa zas orientuje na duchovnejšiu stránku miesta.

Cena vstupného sa pohybuje od 4,50 eura do 6 eur a niektoré prehliadky si treba objednať vopred. Pri návšteve pamätníka musíte dbať na isté bezpečnostné zákazy a iné nariadenia. Medzi tie najhlavnejšie patrí zákaz vstupu zvierat (okrem asistenčných psov pre napr. zrakovo postihnutých ľudí), zákaz fajčenia a konzumácie potravín v okolí pamiatky.  Ak si chcete z tohto čarovného mestečka odniesť aj nejaké suveníry, nájdete tu viacero zaujímavých obchodíkov ponúkajúcich magnetky, kľúčenky, knihy, zberateľské mince, výšivky, čipky či handmade výrobky.

Súčasťou komplexu je aj legendárny hotel a reštaurácia La Mére Poularde. Jeho začiatky siahajú až do roku 1879 a predstavujú skutočný cestovateľský a kulinársky raj. Miestnu pohostinnosť si tu užívali aj také osobnosti ako Ernest Hemingway a Yves Saint Laurent, ktorí zanechali svoje podpisy na stene hotela. Reštaurácia je známa vďaka svojim obrím, ktoré podľa tradovania vznikli preto, aby sa tu zákazníci zdržali dlhšie, nielen do prílivu. Dnes sa tieto špeciality podávajú v ručne tepaných medených misách a pripravujú ich na otvorenom ohni.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa