Oddychujte ako králi: Najkrajšie hotely vznikli v zámkoch a hradoch

2017-05-17 00:00:01 |   |    | 

Pri návštevách hradov a zámkov ste sa už určite zamysleli nad tým, ako sa panstvu kedysi žilo v takýchto honosných priestoroch. Teraz to môžete spoznať na vlastnej koži. V Európe existuje množstvo hotelov, ktoré zariadili práve v bývalých historických sídlach. Toto sú tie najkrajšie z nich.



 

Ashford castle, Írsko

Hotel Ashford, ktorý sa nachádza v írskej časti Connemara v blízkosti mestečka Cong, patrí k najromantickejším hotelovým hradom. Svojim hosťom ponúka najvyšší komfort a súkromie, celý komplex vrátane rozsiahlej záhrady a jazera je chránený vysokými stromami a vstupnou bránou. Hrad bol postavený v 13. storočí, o dvesto rokov neskôr pribudla ďalšia veľká časť budovy. Významným bodom v jeho dejinách bola polovica 19. storočia, keď ho odkúpila známa rodina Guinnessovcov, ktorá vlastnila dublinský pivovar. Tí investovali veľké peniaze do obnovy parku a zrenovovali aj časť hradu. Ten potom prešiel pod správu nového majiteľa, ktorý ho premenil na päťhviezdičkový hotel. Vyhľadáva ho aj mnoho celebrít, Pierce Brosnan tam mal napríklad svadbu a Brad Pitt sa tam kedysi rád vracal na dovolenky s Angelinou Jolie.

 

Castello di Pavone, Taliansko

Z Írska nás cesty zavedú do ďalšieho malebného kraja. I Toskánsko ponúka nádherný hradný hotel, ktorý však pôvodne plnil úplne inú funkciu. Postavený bol v 8. storočí a prvá budova bola iba kostolom v románskom štýle. Potom však panstvo chcelo mať silnú obrannú pevnosť pred nájazdmi nepriateľov, tak ku kostolu pristavali prvé múry a pretvorili ho na veľký hrad, do ktorého sa nakoniec presťahovali. Zámok prešiel v novodobých dejinách pod súkromnú správu a jedna zo spoločností ho pretvorila na hotel. Najkrajšie izby sa nachádzajú v štíhlej hradnej veži, ktorá kedysi plnila aj funkciu rozhľadne.

 

Hotel Kronberg, Nemecko

Hrad Kronberg sa nachádza v blízkosti mesta Frankfurt nad Mohanom. V porovnaní s ostatnými hradmi ide o pomerne novú stavbu, ktorá vznikla na konci 19. storočia. Pôvodne patril anglickej kráľovnej Viktórii, ktorá tam aj zomrela. Ešte pred smrťou ho na počesť svojho manžela nazvala Friedrichovym palácom, no jeho meno sa neskôr zmenilo na Kronberg. Začiatkom 20. storočia ho premenili na luxusný hotel, ktorý navštevovali najmä predstavitelia šľachty. Význačný je tým, že sa v jeho interiéri podarilo vo veľkej miere uchovať pôvodný nábytok, čo mu pridáva na autentickosti.

 

Thornbury Castle, Anglicko

Pri rekonštrukciách niektorých hradov sa úplne nezohľadňuje ich pôvodný charakter. I keď sa v izbách uchováva elegancia minulej doby, často je prispôsobená moderným líniám. V Thornbury to však poňali úplne inak a svoju výnimočnosť zakladajú aj na čo najvernejšej kópii pôvodných priestorov. Jednotlivé izby majú kamenné steny, dominujú im veľké postele s baldachýnmi a zariadenie je citlivo zvolené tak, aby sa čo najviac približovalo 15. - 17. storočiu. Hrad v minulosti vlastnili Tudorovci a istý čas tam žil aj samotný Henrich VIII.

 

Culzean Castle, Škótsko

Škótsko láka turistov najmä na svoju nádhernú divokú prírodu. A tú si v plnej miere môžu vychutnať aj návštevníci hotela Culzean, ktorý je situovaný v hrade zo 16. storočia. Hlavná budova a park sa nachádzajú na vysokej skale pri morskom pobreží a ponúkajú hosťom nádherný výhľad na okolie. Časť hradu v minulosti patrila generálovi Eisenhowerovi, ktorému pridelili Škóti niektoré miestnosti ako poďakovanie za jeho pomoc pri 2. svetovej vojne. Keď sa potom neskôr stal prezidentom, chodieval do Culzean pravidelne na dovolenky.

 

Castell de Cardona, Španielsko

Prechádzka do stredoveku na vás čaká neďaleko Barcelony. Domáci obľúbený hotelový reťazec premenil jeden z najväčších hradov na rozsiahly komplex, ktorý ponúka vyše 50 historických izieb. Hrad bol postavený v 8. storočí, no pôvodne pozostával len z pár budov, ktoré sa začali rozrastať až v 11. storočí. V tomto čase k nemu pribudli aj veľké obvodné múry a strážna veža. Interiér hotela je vo veľkej miere zachovaný a chladné kamenné priestory sú zjemnené decentnými doplnkami. Hostia majú k dispozícii aj veľkú sálu, kde organizujú rôzne podujatia.

 

Chateau de Bagnols, Francúzsko

Francúzsko ponúka niekoľko romantických zámockých hotelov. Je veľmi ťažké vybrať len jeden z nich, pretože každý má svoje čaro a nejakú osobitosť. Chateau de Bagnols je výnimočný najmä svojim prístupom. Hostia milujú hradnú priekopu, cez ktorú sa dostávajú pomocou padacieho mosta. Už tento malý moment im pomáha presunúť sa v čase a vidieť hrad presne tak, ako jeho pôvodní obyvatelia. Súčasťou komplexu sú aj nádherné francúzske záhrady a hostia sa môžu ubytovať v jednej z 23 luxusných butikových izieb.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikipedia, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa