Malebné mestečká v náručí prírody: Navštívili sme nemeckú Frankoniu

2017-11-13 12:00:00 |   |    | 

Frankonia je malý región, ktorý je súčasťou Bavorska. Stále si udržiava svoju špecifickú kultúru a obyčaje, ktoré sú trošku odlišné od zvyšku tohto kraja. Domáci nás hneď upozorňujú na prešľapy, ktorých by sme sa mohli dopustiť v týchto končinách. Ak by ste si v reštaurácii vypýtali bavorské pivo alebo klobásky, slušne by vám ukázali smer, kam sa máte vrátiť. Teraz ste vo Frankonii, máte jesť norimberské klobásky, ochutnať tunajšie červené alebo údené pivo a nezabudnite ani na pohár vína z tunajších viníc.



 

Malebný Ansbach

Prvými obyvateľmi územia patriaceho mestu Ansbach boli roľníci s ich rodinami. Tí sa tam usídlili na konci 7. storočia. Okrem paláca patrí medzi významné pamiatky celá oblasť historického centra. Väčšinu zachovaných budov postavili v barokovom štýle, čo dodáva prechádzke ich uličkami osobité čaro. Najstaršou stavbou v meste je kostol sv. Gumbertusa, ktorý sa nachádza na Námestí Johanna Sebastiana Bacha. Budova bola postavená v 11. storočí, no ešte predtým na rovnakom mieste sídlilo malé opátstvo. V týchto miestach sa nachádzajú aj pozostatky bývalých hradieb a stará budova radnice, kde momentálne sídli informačné centrum. V múzeu Markgrafen si môžete pozrieť výstavu o histórii mesta a rozsiahlu zbierku porcelánu. V Ansbachu môžete navštíviť aj ďalší kostol svätého Ludvíka a zachovalú barokovú synagógu. Dovolenku s deťmi si môžete spríjemniť návštevou tunajšej ZOO.

 

Palác v Ansbachu

Hlavnou pamiatkou celej Frankonie je palác, ktorý sa nachádza v meste Ansbach. Ide o rokokovú perlu, ktorej stavitelia nabrali inšpiráciu i vo francúzskom Versailles, na ktorý sa čiastočne podobá. Pôvodne na tomto mieste stála stredoveká budova. Tú prerobili na veľkolepý palác, kde v súčasnosti usporadúvajú koncerty vážnej hudby a dôležité spoločenské udalosti.

Vzácnosťou paláca je najmä jeho zariadenie. Väčšina nábytku, ako aj tapety na stenách, sú pôvodné a z historického hľadiska majú veľkú cenu. Súkromné priestory majú stropy zdobené tenkými plátkami zlata. Súčasťou hlavnej sály je aj historický bar, ktorý sa už v súčasnosti nevyužíva. Dokopy si môžete pozrieť 27 miestností, zvyšok budovy patrí mestskej správe. Vstup do paláca je 4,50 eura a sprievodcovia robia prehliadku i v prípade, ak by ste boli jediným záujemcom.

 

Zámocké záhrady

K palácu v Ansbachu patrí aj veľký park, ktorého súčasťou je aj menšia záhrada s citrusovými stromami. Otvorená je celoročne a vstup do nej je bezplatný. V parku nájdete aj krásnu stromovú alej a menšiu romantickú časť vo francúzskom štýle. Súčasťou rozsiahlej záhrady je štýlová historická kaviareň a neďaleko sa nachádza divadlo, v ktorom organizujú divadelné predstavenia domáceho hereckého súboru, ale aj rôzne koncerty.

 

Rothenburg ob der Tauber

Prví obyvatelia prišli do okolia Rothenburgu už v 10. storočí. Najväčší rozmach zažil v období stredoveku, keď získal aj pozíciu slobodného mesta. Hlavný zdroj príjmov pochádzal z obchodovania a vinárstva. Mestečko nie je veľmi veľké, no má príjemnú historickú atmosféru. Takmer celé centrum pozostáva zo starobylých zachovalých budov. V nich sídlia obchody, reštaurácie, ale aj významné inštitúcie.

Tunajší kostol stavali na niekoľko etáp, presne podľa toho, ako prichádzali peniaze do rozpočtu. Obľúbenou atrakciou je nádherná vyhliadka, ktorá sa nachádza za hradbami a ponúka výhľad na celé centrum.

Mesto z jednej strany oblieha priekopa a z druhej bol do neho prístup po bežných cestách. Kvôli tomu podľa tradícií bývali z bezpečnejšej strany pri priekope remeselníci a umelci, z tej druhej žili muži, ktorí chránili mesto pred nepriateľmi.

 

Historická radnica s vyhliadkovou vežou

Domáci sú veľmi prísni na dodržiavanie tradícií. Preto nechcú do centra pustiť žiadne reťazce a uchovávajú mu tak pôvodný charakter. Jedinou chybičkou krásy je iba čínska reštaurácia, ktorá ani s maximálnym využitím fantázie nesedí do koloritu stredovekej budovy.

Na hlavnom námestí sa nachádza historická radnica, ktorá ešte stále slúži aj pôvodnému účelu. Súčasťou budovy je aj veža, ktorá ponúka vyhliadku na celé okolie. Cena vstupného je 2 eurá. V blízkosti radnice sa nachádza historická lekáreň a pozrieť si môžete aj najstaršie budovy mesta. Rothenburg ob der Tauber patrí aj medzi obľúbené vianočné lokality a v jeho uliciach nechýba štýlový celoročný vianočný obchod.

 

Kriminálne i mestské múzeum

Súčasťou mesta sú aj dve väčšie múzeá. Prvé sídli v priestoroch bývalého kláštora a je zameraní na históriu a zaujímavosti tohto regiónu. Hlavnou atrakciou je však kriminálne múzeum, ktoré nájdete opäť priamo v centre. Venuje sa tisíc rokom súdnictva a kriminality v tomto kraji. Nájdete tam informácie o známych prípadoch, ale tiež si môžete pozrieť priamo nástroje určené na mučenie, ktoré sa v minulosti používali na potrestanie kriminálnikov. Cena vstupného je 7 eur a súčasťou múzea je aj príjemná kaviareň.

 

Tradičné pečivo snehové gule

Ani Rothenburg ob der Tauber sa nestratí na nemeckej kulinárskej mape. V meste nájdete niekoľko tradičných reštaurácií, kde vás budú obsluhovať v tradičných krojoch a môžete si pochutnať na všetkom od gulášu, cez klobásky až po sladké maškrty. Toto mesto má však aj jednu unikátnosť v podobe pečiva, ktoré volajú snehové gule. Pomenovanie dostalo podľa typického tvaru, ktorý vzniká vďaka špeciálnej okrúhlej forme. Suché pečivo sa servíruje ku káve a musíte ho vždy opatrne lámať. V klasickej podobe je iba posypané cukrom, no môžete ho ochutnať aj poliate čokoládou alebo v karamelovo-orechovej poleve. Kedysi bolo obľúbené u tunajších gazdiniek, pretože po upečení vydrží chutné až štyri týždne. Potom ho začal vo svojej pekárni piecť aj jeden z tunajších pekárov a tejto tradícii sa dnes venuje aj jeho vnuk, ktorý naďalej prevádzkuje dedkovu pekáreň.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, dromedar.sk
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa