Malebné talianske Assisi: Mestečko svätého Františka a Kláry

2017-10-31 12:00:00 |   |    | 

Rodisko sv. Františka ročne privíta tisíce pútnikov, rozhodne však má čo ponúknuť aj neveriacim. Každý tu zakúsi neopakovateľnú atmosféru, nasiaknuté stáročiami duchovného života. Stačí sa len túlať malebnými starobylými uličkami a vstúpiť do kostolov, ktoré ukrývajú hotové poklady.



 

Assisi sa nachádza približne 20 kilometrov východne od Perugie na strmom svahu vrchu Monte Subasio (1290 m n. m.). Nad mestom sa nachádza skala, na vrcholku ktorej sú zvyšky stredovekého hradu Rocca maggiore.

Z rímskeho obdobia sa tu zachovali mestské hradby, niekdajšie fórum (dnešné námestie Piazza delle Commune), divadlo a Minervin chrám, ktorý v roku 1539 pohltil barokový kostol Santa Maria sopra Minerva.

Zaujímavá je aj novšia história tohto turistického centra. Assisi bolo v polovici 6. storočia spustošené Gótmi, neskôr patrilo k Lombardsku.

V roku 1181 sa tu narodil, žil aj zomrel najslávnejší rodák - sv. František. Pôvodne pokrstený ako Giovanni Battista Bernardone pochádzal zo zámožnej rodiny, získal dobré vzdelanie a dlho viedol bezstarostný život. V roku 1199 však vypukla v Assisi občianska vojna medzi mešťanmi a šľachtou, František bojoval na strane mešťanov a spolu s nimi tiež padol v roku 1202 do zajatia.

Vo väzení ťažko ochorel a po návrate domov sa začal vyhýbať ľahkovážnemu životu, začal navštevovať malomocných a všetky peniaze venoval chudobným. Rozišiel sa s rodinou a začal žiť ako pustovník. Postupne sa k nemu pridávali ďalší muži a tak vznikol františkánsky rád, ktorý postupne ovplyvnil celé západné kresťanstvo. František a jeho bratia žili jednoduchým životom a kázali oslobodenie sa od svetských statkov a pokánie. Ich život bol inšpiráciou aj pre mnohých ďalších. V roku 1212 prišla do Assisi talianska šľachtičná Chiara di Bernardino, ktorá založila Rád svätej Kláry (klarisky).

Dva roky po smrti Františka založili nad jeho hrobom v Assisi kostol (1228), ktorý dodnes láka tisícky pútnikov a je viditeľný na míle ďaleko. Gotická Bazilika sv. Františka pozostáva z Dolného chrámu (Chiesa Inferiore), Horného chrámu (Chiesta Superiore) a kláštora Sarco Convento. Nachádzajú sa tu maľby z dielne gotických umelcov Giotta a Cimabueho, ktoré patria k najvzácnejším na svete. Výstavba celého komplexu trvala 25 rokov, v roku 1997 však pamiatku poškodilo zemetrasenie.

Aj miesto posledného odpočinku svätej Kláry môžete navštíviť v Assisi. Je ním Basilica di Santa Chiara z polovice 13. storočia, kam jej pozostatky preniesli z kaplnky San Giorgio 3. októbra 1260. Tam zostali pod oltárom až do roku 1850 ukryté pred zrakom verejnosti.

Obdivovatelia svätého Františka a Kláry nevynechajú ani návštevu kostola Santa Maria degli Angeli zo 16. storočia, ktorý bol po zemetrasení v roku 1832 obnovený a rozšírený. V jeho interiéri sa nachádza cenná kaplnka Porciunkuala, kde svätec založil františkánske hnutie a aj zomrel.

Hlavným kostolom Assisi je však aj napriek viacerým novším sakrálnym stavbám románska katedrála San Rufino v hornej časti mesta, ktorej dominuje pôvodná mohutná veža a kamenná fasáda s tromi  bohato zdobenými portálmi (12. storočie). Práve v ňom boli sv. František (v roku 1182) aj svätá Klára pokrstení.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa