Santiago de Compostela: Veľká výzva nielen pre veriacich

2017-09-15 00:00:01 |   |    | 

Španielske mesto Santiago de Compostela má významnú pozíciu najmä medzi cirkevnými turistickými pamiatkami. Práve tam vedie najznámejšia európska púť, ktorá je veľkou výzvou nielen pre kresťanov. Pridať sa môžu i neveriaci, ktorí počas dlhých dní kráčania prehodnotia svoj život a nájdu v ňom to, čo je pre nich najdôležitejšie. Na konci putovania ich čaká nádherné miesto, ktoré sa im odmení nielen silnou duchovnou atmosférou, ale tiež množstvom zaujímavých turistických atrakcií.



 

Najdlhšia púť

Púť do Santiaga de Compostela dostala pomenovanie Svätojakubská púť podľa Kristovho učeníka apoštola Jakuba, ktorého pozostatky sú uložené v katedrále v tomto meste. Prvú púť absolvoval biskup z Le Puy v roku 951 a v 12. storočí vydali už prvý oficiálny manuál na jej prekonanie. Oficiálna trasa púte začína vo francúzskom meste Jean-Pied-du-Port a v tomto prípade ide o tú najdlhšiu verziu, ktorá meria až 780 kilometrov.

No v súčasnosti už existuje aj mnoho iných trás, ktoré sú kratšie a často aj s jednoduchším terénom. Môžete sa vybrať z niektorých španielskych miest ako Montseratt, Bilbao, Oviedo alebo Valencia. Niektoré cesty vedú tiež z Portugalska, keď si niekedy ľudia spájajú dve pútnické miesta – Santiago de Compostela a Fatimu.

Tí odvážnejší putujú zo svojich rodných krajín a potom sa postupne napoja na niektorú z konkrétnych trás priamo v Španielsku. Tie sú označené typickým znakom v podobe žltého slniečka s paprskami na modrom pozadí alebo červeného slnka na bielom pozadí. Dĺžka trvania púte nie je stanovená, záleží to od osobných pocitov každého pútnika a taktiež od jeho možností. Môže to byť pár dní, keď prejdú iba trasu od najbližšieho miesta, až po niekoľko mesiacov, keď sa vyberú pešo zo svojej domoviny.

 

Aj pre tých, čo majú hlboko do vrecka

Celá trasa je uspôsobená tak, aby sa na ňu mohli vybrať aj ľudia s menšou finančnou rezervou. V priebehu rokov vzniklo popri nej niekoľko kláštorov a ubytovní, kde všetkým pocestným ponúkajú nocľah za pár eur. Suma je viac-menej symbolická a pokrýva iba náklady na poskytnutie jednoduchého ubytovania vo viacposteľových izbách. Niektorí pútnici si pribalia do ruksakov aj stan a vždy sa zložia na mieste, kde im už dochádzajú sily. Často počas putovania stretnú ľudí s rovnakým cieľom cesty a potom idú celú alebo časť trasy v ich spoločnosti. Ak máte lepšie finančné podmienky, môžete si vybrať aj pohodlnejšie ubytovanie v hoteloch alebo penziónoch, ktoré nájdete popri celej ceste.

 

Zaujímavé zastávky

Svätojakubskú púť nemusíte absolvovať iba z pútnického hľadiska. Môžete to poňať ako turisti a v tom prípade si urobte v každom meste alebo nejakej peknej lokalite dlhšiu prestávku. Takto sa vám podarí dobre si oddýchnuť a zároveň môžete spoznať aj také miesta, o ktorých ste doteraz nepočuli. Túto púť navyše nemusíte absolvovať pešo. Môžete sa doviezť na bicykli a uznáva sa dokonca aj jej absolvovanie na koni. Pokojne môžete tieto spôsoby prepravy počas cesty striedať, dôležité je len dôjsť až do cieľa.

 

Hrob apoštola Jakuba

Legenda hovorí, že mesto Santiago de Compostela je miestom posledného odpočinku apoštola Jakuba. O jeho pochovaní práve v tejto lokalite sa dlhé roky nevedelo. Až na začiatku 9. storočia miestny pastier šiel za jasnou žiarou jednej z hviezd, ktorá ho doviedla až k tomuto miestu. Tam našiel pozostatky, o ktorých povedal vtedajšiemu biskupovi. Po krátkom skúmaní usúdili, že ide práve o pozostatky svätého Jakuba. Z kresťanského hľadiska šlo o jeden z najvýznamnejších nálezov a už krátko po objavení sem putovali katolíci zblízka i ďaleka. Na mieste nad hrobom vystavali najprv menší kostol a po jeho zničení aj veľkú katedrálu. Tá bola dokončená na začiatku 13. storočia a neskôr prešla viacerými renováciami.

 

Čo iné môžete vidieť v Santiago de Compostela?

Santiago de Compostela však nie je iba pútnickým miestom s jednou atrakciou. V meste nájdete mnoho nádherných atrakcií a jeho centrum bolo v roku 1985 zaradené medzi chránené pamiatky UNESCO.

Hostal de los Reyes Católicos – kedysi bol v tejto budove jednoduchý hostel, ktorý ponúkal na konci púti všetkým pútnikom veľmi príjemné miesto odpočinku. Vzácna historická budova sa však nakoniec stala luxusným hotelom, ktorý si chodia obzerať i zvedaví turisti.

Kostol Santa María la Real de Sar – okrem hlavnej katedrály sa v meste nachádza aj tento menší kostol s nemej zaujímavou architektúrou. Jeho súčasťou je aj malý park s oddychovou zónou. Postavený bol v 12. storočí a posledná prestavba sa udiala v 18. storočí.

Historické centrum Casco Antiguo – najobľúbenejším miestom na stretávanie je centrum Casco Antiguo. Odtiaľ vedú dve ulice s pôvodnými stavbami z 18. storočia, v ktorých sídlia rôzne podniky s domácou gastronómiou. Veľmi obľúbené je najmä posedenie na hlavnom námestí, kde sa stretávajú i domáci obyvatelia so svojimi priateľmi.

Cidade da Cultura de Galicia – ak hľadáte kontrast k historickej architektúre, mali by ste si pozrieť toto moderné múzeum, ktoré vzdáva hold súčasnému staviteľstvu. V budove sa nachádzajú výstavné priestory aj rozsiahla regionálna knižnica.

Casa del Cabildo – jednou z najkrajších stavieb mesta je tento šľachtický dom postavený v barokovom štýle. Pred šiestimi rokmi prešiel kompletnou rekonštrukciou a odvtedy je prístupný i pre verejnosť, no iba v čase špeciálnych výstav. Za pozretie istotne stojí aj samotná fasáda, ktorá jasne vyniká spomedzi okolitých stavieb.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa