Zámok Miramare: Prekliata krása na brehu Jadranského mora

2017-10-10 00:00:00 |   |    | 

Na brehoch Jadranského mora nájdete množstvo zaujímavých pamiatok. Ak by ste však mali vybrať tú najvýnimočnejšiu, určite by k nim patril aj zámok Miramare. Svojim významom síce nepatrí medzi najznámejšie stavby v Taliansku, ale všetko dokáže vykompenzovať unikátnou polohou. Spojenie eklektickej stavby, výhľadu na šíre more a prírody v okolí Terstu bolo tou správnou voľbou pre sídlo vtedajšej šľachty.



 

Darček z veľkej lásky

V roku 1855 začal arcivojvoda Ferdinand Maximilián skupovať pozemky na talianskom pobreží. Túžil si postaviť odľahlé víkendové sídlo, ktoré mu ponúkne oázu pokoja a relax od rušného mestského života. O rok neskôr spustil prvú časť výstavby. Už vtedy plánoval vytvoriť majestátny zámok, ktorý by obklopovala rozsiahla záhrada.

O ďalších dvanásť mesiacov neskôr sa oženil s krásnou a mladou Charlottou Belgickou. V tom momente sa rozhodol povýšiť zámok na hniezdočko ich lásky. Do jeho zveľaďovania venoval ešte viac energie, pretože svoju milovanú chcel obdarovať jedinečným darom. V roku 1860 už obaja oslavovali Vianoce v komnatách zámku Miramare, no stavba ešte v tom čase nebola dokončená. Hotové bolo iba prízemie a prvé poschodie stále čakalo na svoju definitívnu podobu.

 

Spojenie troch štýlov

Budúci mexický cisár chcel pretvoriť svoj oddychový zámok na dokonalé dielo. Z toho dôvodu sa rozhodol pre zmes rôznych umeleckých slohov, z ktorých vždy vybral len to najlepšie. Výsledkom jeho plánov je krásna eklektická stavba, ktorá nesie prvky baroka, stredovekej a renesančnej architektúry. Zároveň sa snažil inšpirovať aj stavbami v okolí Álp, z ktorých chcel skopírovať harmóniu s okolitou prírodou. Zámok Miramare má prízemie a prvé poschodie. Vyššia vežička ponúka fantastický výhľad na celé okolie.

 

Prekliata stavba

Šťastie tejto dvojice však netrvalo dlho. Priestory zámku Miramare si užívali len necelé štyri roky. Potom dostal Maximilián od Napoleona III. povolanie stať sa novým mexickým cisárom. Od prvého momentu tam čelil neľahkej situácii, ktorá v roku 1867 vyvrcholila jeho verejnou popravou. Charlotta sa po zistení tejto správy pomiatla a trpela paranojou. Na popud rodiny sa opäť vrátila do Európy, kde žila pod ich ochrannými krídlami. Od tohto momentu vznikli prvé legendy o nešťastnej stavbe na brehoch Jadranského mora. Zámku nepridal na dobrej povesti ani fakt, že jeho druhý majiteľ Amedeo d`Aosta zomrel vo väzení. Miramare potom využíval aj nemecký generál Friedrich Rainer, ktorý zomrel na konci 2. svetovej vojny.

 

Fanatik do záhradníctva

Arcivojvoda Maximilián bol veľkým milovníkom prírody a záhradníctva. Kvôli tomu sa rozhodol v okolí zámku Miramare vybudovať rozsiahlu 22-hektárovú záhradu, ktorá by spĺňala prísne kritéria harmónie s okolitou prírodou. Keďže terén nebol rovný, najprv museli z okolia nanosiť obrovské kvantum vhodnej zeminy. Potom začali s budovaním rozsiahleho parku v štýle francúzskeho Versailles. Maximilián v ňom chcel mať niekoľko menších záhrad, ktoré by prezentovali rôzne štýly úpravy prírody. Aby uchoval pôvodný charakter miestnej fauny a flóry, nasadil tam aj niekoľko stromov, ktoré rastú v okolí Terstu a vytvoril tak dobré podmienky pre tunajších vtákov. Záhrada je vyzdobená viacerými sochami a menšími stavbami. Niektoré z nich boli darom od európskych šľachticov, ktorí taktiež financovali prerod náročnejších častí zámockého parku. Dodnes sa tam podarilo uchovať viacero vzácnych rastlín a drevín, ktoré odrážajú rozsiahle botanické vedomosti prvého majiteľa.

 

Spomienka na prvý taliansky domov

Ku zámku Miramare patria okrem veľkej záhrady aj dve menšie stavby. Prvou z nich je stajňa, ktorá bola cielene umiestnená ďaleko od obydlí panstva. Druhou stavbou je malý „castelletto“, ktorý Maximilián postavil a zariadil podľa vzoru jeho prvej vily v Terste. Od zámočku je nádherný výhľad na celé pobrežie a navyše sa nachádza v blízkosti skleníka, uprostred ktorého je malá fontána. Vďaka tomu si mohol arcivojvoda počas dňa odpočinúť v obklopení milovaných záhrad a sledovať odtiaľ prácu záhradníkov.

 

Múzeum venované pôvodnému majiteľovi

V súčasnosti sa v zámku Miramare nachádza múzeum, ktoré sa venuje najmä životu a práci prvého majiteľa a neskoršieho mexického cisára Maximiliána. Keďže sa sídlo aktívne využívalo až do polovice 20. storočia, podarilo sa uchovať väčšinu pôvodného nábytku. Zámok si môžete pozrieť na organizovaných prehliadkach a park môžete prejsť sami po vyznačenom chodníku s informačnými tabuľami. Do Miramare sa dostanete pravidelnou autobusovou dopravou z Terstu alebo využite niektorý z regionálnych vlakov, ktoré majú zastávku v blízkosti brány do parku. Zámok je otvorený celoročne, ale kvôli nádhernej záhrade je lepšie navštíviť ho počas jari alebo leta. Prehliadka so sprievodcom stojí 4 eurá, vstupné s audio sprievodcom je 3,50.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa