Hrad Balmoral – miesto, kde naposledy vydýchla britská kráľovná Alžbeta II.

2022-09-09 07:00:00 |   |    | 

Vo štvrtok popoludní obletela celý svet mimoriadne smutná správa - vo veku 96 rokov zomrela britská kráľovná Alžbeta II. Svoje posledné dni strávila na milovanom hrade Balmoral v Škótsku.



 

Správy o kráľovninom zhoršujúcom sa zdraví sa objavovali už niekoľko mesiacov. Vo štvrtok ošetrujúci lekári vyjadrili vážne znepokojenie nad jej stavom a na zámok Balmoral sa následne presunuli všetky deti kráľovnej – princovia Charles, Andrew a Edward a princezná Anna, ako aj Alžbetini vnuci princ William a princ Harry. So svojou mamou a babičkou sa rozlúčili na mieste, ktoré tak veľmi milovala.

 

Prvá bola Viktória

Prvá písomná zmienka o tomto mieste pochádza zo 14. storočia, kedy si tam jeden zo šľachticov postavil dom. Ten neskôr vystriedal niekoľkých majiteľov a postupne sa rozrástol na väčšie rodinné sídlo. Až do polovice 19. storočia však bol len jednou z honosných stavieb v tomto regióne. Všetko zmenila dovolenka kráľovnej Viktórie a jej manžela princa Alberta v Škótskej vysočine.

Tí sa do tejto úžasnej krajiny zamilovali a rozhodli sa, že sa tam budú často vracať. Nakoniec si povedali, že si tam zaobstarajú aj nejaký menší hrad. Balmoral kúpili vo februári v roku 1848 bez toho, že by ho predtým niekedy navštívili. O šesť mesiacov neskôr si prišli pozrieť svoj nový majetok a s výsledkom kúpy boli mimoriadne spokojní. Odvtedy trávili v Škótsku mnoho voľných dní, vychovávali tam svoje deti a prechodný domov im veľmi prirástol k srdcu.

 

Pre potreby kráľovskej rodiny

V tomto čase prešiel komplex Balmoral veľkou zmenou. Princ Albert mal totiž pocit, že tento príbytok nepostačuje potrebám kráľovskej rodiny, preto sa on sám rozhodol venovať jeho zveľaďovaniu, ktoré začalo v roku 1853. Hlavným architektom tejto rekonštrukcie sa stal William Smith, ktorý pracoval ako mestský architekt v Aberdeene. No keďže sa nechceli vzdať možnosti chodiť tam počas tohto obdobia na výlety, princ vymyslel výstavbu úplne nového zámočka, ktorý postavili ďalej od pôvodného domu. Takto boli dostatočne vzdialení od ruchu a zároveň mohli dozerať na niektoré práce. Príprava nového sídla nakoniec trvala tri roky.

 

Dedičstvo, ktoré milujú aj ďalšie generácie

Kráľovná Viktória odkázala v závete hrad Balmoral svojmu druhorodenému dieťaťu a najstaršiemu synovi Eduardovi VII., ktorý sa stal po jej smrti kráľom. Odvtedy sa stalo tradíciou, že sa tento majetok stal súčasťou dedičstva anglických panovníkov. Tí si Škótsku vysočinu obľúbili rovnako ako ich predchodkyňa a odvtedy ho označujú za oficiálne škótske sídlo britskej monarchie.

 

Kráľovná Alžbeta II. tam trávila každú letnú dovolenku

Balmoral si mimoriadne obľúbila aj Alžbeta II., ktorá tam začala so svojou rodinou chodiť podstatne častejšie ako jej predchodcovia. Veľkú časť detstva tam strávil nielen princ Charles, ale aj jeho deti princovia William a Harry. Kráľovná sa tiež nakoniec rozhodla tráviť každú letnú dovolenku práve v tomto sídle. Na Balmorali milovala jeho atmosféru, nádhernú prírodu a taktiež voľnosť, ktorú jej Londýn až tak neponúkal.

 

Špeciálne dni pre verejnosť

Do Balmoralu mohli kedysi chodiť len predstavitelia šľachty. Alžbeta II. však založila novú tradíciu, vďaka ktorej si tieto honosné priestory môžu pozrieť aj bežní smrteľníci. Každý rok určí palác niekoľko týždňov, počas ktorých sprístupňujú časť miestností Balmoralu verejnosti. Tento dátum bol vždy pohyblivý a určoval sa aj podľa toho, kedy si kráľovná naplánovala letnú dovolenku. Či však zostane táto tradícia zachovaná aj po kráľovninej smrti, to je zatiaľ otázne.

 

Golf, safari a svadby

Počas zvyšku roka nie je Balmoral otvorený na prehliadky, ale stále tam môžete zájsť aspoň kvôli iným aktivitám. Na pozemku hradu vybudovali niekoľko malých domčekov, v ktorých ponúkajú ubytovanie pre hostí. Občerstviť sa môžete v malej kaviarni a kedykoľvek sa môžete prejsť aspoň po časti záhrady. Časť priestorov premenili na veľké tanečné sály, v ktorých organizujú rôzne firemné podujatia, ale aj svadby.

Pri hrade sa nachádza veľmi obľúbené golfové ihrisko, kde ponúkajú kurzy pre začiatočníkov. V lete organizujú predstavenia v open air divadle a každý rok v apríli sa tam koná veľký beh škótskou prírodou. V okolitých riekach sa veľmi dobre darí lososom, ktoré tam môžete loviť po dohode s miestnym úradom. Škótsko je známe tiež nádhernou prírodou.

Kráľovná Alžbeta II. tam preto veľmi rada chodila na prechádzky. Ak máte záujem, môžete okolie preskúmať v spoločnosti skúsených lesníkov. Špecialitou sú tunajšie obdoby safari, počas ktorých vás na terénnych vozidlách prevezú priamo Škótskou vysočinou a ukážu vám niektoré vzácne druhy zvierat.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa