Tip na výlet: Navštívte Drážďany a pekné miesta v ich okolí

2018-05-30 12:00:00 |   |    | 

Drážďany majú vynikajúce spojenie so Slovenskom. Vlakom sa tam dostanete iba s jediným prestupom. Najprv musíte zájsť do Prahy, odkiaľ jazdia do tohto nemeckého mesta priame spoje. Z Bratislavy sa tam týmto spôsobom presuniete za menej ako sedem hodín, autom to trvá ešte o dve menej. Okrem samotných Drážďan môžete navštíviť aj mnoho atrakcií v ich okolí.



 

Zaujímavosti v Drážďanoch

V minulosti sa na mieste súčasného mesta nachádzala rybárska dedinka, ktorá využívala skvelú polohu pri rieke Labe. V 10. storočí tam založili slovanské sídlo, neskôr sa už začalo budovať samotné mesto. Ani Drážďany sa počas 2. svetovej vojny nevyhli silnému bombardovaniu, kvôli ktorému boli takmer celé zničené. Napriek tomu sa podarilo zachovať viacero zaujímavých pamiatok, ktoré patria medzi hlavné zaujímavosti v tomto regióne.

 

Kostol Frauenkirche – jedným z najznámejších symbolov mesta je kostol Frauenkirche, ktorý sa nachádza priamo v jeho centre. Počas leteckého bombardovania ho kompletne zničili a neskôr ho postavili len z príspevkov tunajších obyvateľov. Kvôli tomu je dnes pre nich silným posolstvom mieru a porozumenia medzi ľuďmi, aby sa už nikdy viac neopakovali zverstvá tejto doby. V súčasnosti sa okolo neho nachádza mnoho reštaurácií a kaviarní a v jeho blízkosti je tiež nový kultúrny palác a námestie, kde organizujú jarné a vianočné trhy.

 

Zwinger – ďalšou značne zničenou historickou budovou bol palác Zwinger, ktorý postavili v 17. storočí. V súčasnosti sa tam nachádza veľká umelecká galéria, ktorá sa sústreďuje najmä na klasické historické umenie. Veľmi cenné sú najmä obrazy od Raffaela a tento rok odhalia aj jeho najslávnejšiu Sixtínsku madonu, ktorú museli reštaurovať.

 

Albertinum – ďalšia galéria sa venuje modernejším dejinám umenia. Nájdete tam aj diela aktuálnych umelcov a najvzácnejšia časť zbierky pochádza od autora Gerharda Richtera. Ten sa ako prvý a jediný Nemec zaoberal témou holokaustu. Podľa troch tajných fotografií, ktoré vznikli v koncentračnom tábore, vyrobil svoje tri vlastné obrazy, ktoré zachytávajú tragédiu tohto obdobia.

 

Múzeum historického oblečenia – v Drážďanoch nájdete aj zaujímavé múzeum historického oblečenia. Medzi najcennejšie kúsky odevov patria šaty pre chlapčeka z kráľovskej rodiny a pelerína, ktorú nosieval správca tejto oblasti. Po celom jej obvode sú vyšité fragmenty z prírody v okolí mesta.

 

Múzeum hygieny – múzeum vzniklo pôvodne na vzdelávacie účely, keď malo bývalých obyvateľov mesta naučiť, ako sa správne o seba starať. Neskôr sa z neho stala populárna interaktívna atrakcia, ktorá sa zaoberá nielen samotnou očistou tela, ale aj ľudskými zmyslami a fungovaním organizmu.

 

Fabrika na tabakové výrobky – v minulosti nemohli byť v centre mesta žiadne továrne. Jeden bohatý podnikateľ tam však chcel postaviť fabriku na tabakové výrobky. Aby obišiel zákon, inšpiroval sa svojou manželkou, ktorá pochádzala z Orientu. Vonkajšok a komín budovy zamaskoval do orientálneho štýlu, vďaka ktorému dodnes vyzerá ako mešita. V súčasnosti sa tam už nachádzajú reštaurácie, kaviarne a kancelárie.

 

Múzeum dopravy – v blízkosti Frauenkirche je veľké múzeum dopravy, ktoré združuje vzácne exponáty z histórie tejto oblasti. Môžete si tam pozrieť prvé vlaky, staré autá, bicykle, koče, ale aj malé vzducholode.

 

Zámok Moritzburg

Pre Slovákov je hlavnou atrakciou celého regiónu zámok Moritzburg, ktorý sa nachádza približne pol hodiny jazdy autom od Drážďan. Stačí si spomenúť na legendárne Tri oriešky pre Popolušku a ihneď sa vám pri pohľade na túto pamiatku vybavia jednotlivé scény, ktoré sa tam nakrúcali. V čase pred Vianocami tam dokonca pravidelne organizujú výstavu, ktorá sa venuje tejto rozprávke. Zámok vznikol v 16. storočí a panstvu slúžil najmä v čase poľovačiek. V celom revíri mali fantastické podmienky pre lov a v týchto priestoroch sa následne zabávali. Ak si chcete pozrieť aspoň časť bývalého poľovníckeho revíru, môžete sa previezť na kočoch ťahaných koňmi.

 

Meissen – najstaršia porcelánka na svete

Blízko Morizburgu sa nachádza ďalší klenot tohto regiónu. Meissenský porcelán je veľkým pojmom pre zberateľov, ale aj fanúšikov ručnej výroby. Najstaršia porcelánová fabrika na svete vznikla na začiatku 18. storočia. Až dodnes vyrábajú jedálenské súpravy a sošky pôvodnou metódou a každý kúsok tvoria ručne. Pri prehliadke v múzeu sa počas štyroch zastávok dozviete, ako presne vznikajú jednotlivé predmety, ako ich maľujú a ako dlho trvá ich výroba.

Porcelán má stále vysokú hodnotu, staré pôvodné súpravy sú súčasťou dedičstva, ktoré sa presúva z generácie na generáciu. Jedna malá šálka na kávu stojí od 40 eur vyššie. Najdrahšie sú veľmi precízne a detailne tvarované sošky, pri ktorých sa cena šplhá na tisíce. Historické centrum mesta je netradične situované na kopci. Dostanete sa tam špeciálnym výťahom s priehľadnými stenami, ktoré poskytujú skvelý výhľad na okolie. Dominantou je stará katedrála, od ktorej sa postupne dostanete k vyhliadkovej terase na hradbách a do starých uličiek.

 

Pirna s netradičnou hradnou výstavou

Mesto Pirna sa môže pochváliť unikátnou polohou, keďže sa nachádza presne na trojuholníku hlavných ciest do Drážďan, Berlína a Prahy. Jeho dominantou je hrad Sonnenstein, v ktorom sa nachádza výstava moderného umenia. Počas niektorých dní si môžete sami vyskúšať vaše kamenárske schopnosti a podľa návodu umelcov vytesať do kameňa vaše prvé malé dielo. Z hradieb máte dokonalý výhľad na historické centrum.

Prvou zastávkou je kostol s bohato zdobeným stropom. Na malom námestí sa vyníma budova historickej radnice, na ktorej sa nachádzajú pôvodné slnečné hodiny. Keď budete stáť na tomto mieste, dobre sa okolo seba rozhliadnite a potom vojdite dnu do informačného centra. Tam sa nachádza vzácny obraz z 18. storočia, ktorý zachytáva vernú podobu námestia v tej ére. Na jeho základe potom renovovali fasády okolitých domov.

 

Skalný most Bastei

V blízkosti hraníc s Českom sa nachádza najkrajšia atrakcia Saského Švajčiarska. Skalný most Bastei ponúka najlepšiu vyhliadku na zaujímavý prírodný úkaz v podobe vysokých skál, ktoré vznikli pomocou vodnej erózie. Niektoré z nich majú výšku až tristo metrov a v mnohom pripomínajú čínsky Kamenný les. V tomto národnom parku pre vás pripravili niekoľko zaujímavých vyhliadok na netradičné skaly, ale aj na samotný most.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: David
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa