Symbol Londýna: 20 najzaujímavejších faktov o Westminsterskom opátstve

2019-01-15 00:00:01 |   |    | 

Westminsterské opátstvo patrí k najvýznamnejším pamiatkam v Londýne. Tento kráľovský chrám je miestom všetkých dôležitých udalostí v monarchii. Práve tam korunujú nových panovníkov, ktorí tam po smrti nachádzajú miesto posledného odpočinku. Denne ho navštívia tisíce turistov, ktorí so zatajeným dychom sledujú precíznu prácu architektov a stavebníkov.



 

1. Pôvodne sa na mieste súčasného opátstva nachádzal menší kostol, ktorý založil benediktínsky mních. Posledné úpravy prvej stavby dokončili okolo roku 960. Odvtedy sa tam pravidelne každý deň koná aspoň jedna svätá omša a modlitby.

2. Mimo múzea Madame Tussaud sa tam nachádza najlepšie prehliadka figurín v krajine. V priestoroch Westminsterského opátstva uvidíte množstvo podobizní bývalých panovníkov, ktoré sú oblečené v pôvodnom oblečení, ktoré nosievali títo králi a kráľovné. Navyše niektoré z nich boli vytvorené z posmrtných odliatkov ich tvárí, vďaka čomu získali autentickú podobu.

3. Slovné spojenie Westminsterské opátstvo je síce zaužívaným pomenovaním tejto pamiatky, ale v skutočnosti má úplne iný oficiálny názov. Tento chrám sa volá Univerzitný kostol svätého Petra vo Westminsteri. Keďže tam už niekoľko desaťročí nežije ani jeden mních, tak si nemohol uchovať pôvodné pomenovanie.

4. V strede chrámového komplexu sa nachádza najstaršia stále funkčná záhrada v Anglicku. Tá pôvodne slúžila na pestovanie byliniek, ovocia a zeleniny. V súčasnosti má relaxačnú funkciu a je tak oázou pokoja v jednej z najrušnejších častí Londýna.

5. Za stenami Westminsterského opátstva je pochovaných viac ako 3300 ľudí. Okrem členov kráľovskej rodiny tam našli miesto posledného odpočinku aj viaceré významné osobnosti ako napríklad Charles Dickens, Charles Darwin alebo nedávno zosnulý Stephen Hawking.

6. Opátstvo postavili v blízkosti miesta, kde sa tunajšiemu rybárovi Edricovi kedysi zjavil svätý Peter. Na pamiatku tejto významnej udalosti darovali miestni rybári predstaviteľom chrámu pravidelne každý rok čerstvú zásobu rýb.

7. V jednej z kaplniek nájdete najstaršie dvere v Anglicku, ktoré pochádzajú z roku 1050. Vyrobené sú z duba a dodnes sa ich podarilo uchovať v neporušenom stave.

8. Na fasáde chrámu sa nachádza zvláštna socha bradatej dámy. Tá stvárňuje svätú Wilgefortis, ktorá je patrónkou žien, ktoré majú násilníckych manželov. Keď bola mladá, nechcela sa vydať za muža, ktorého jej dohodol jej otec. Preto sa intenzívne modlila k Bohu, aby jej nejako deformoval telo a aby sa svojmu snúbencovi už viac nepáčila. Vtedy jej začala rásť brada, ktorá ju ochránila pred sobášom.

9. Od roku 1100 sa Westminsterské opátstvo stalo oficiálnym miestom kráľovských sobášov. Ako prvý si tam Henry I. vzal za manželku Matildu Škótsku. Momentálne poslednou svadbou v týchto priestoroch bol sobáš princa Williama a Kate Middleton.

10. Korunovačné kreslo, na ktorom ako prvý sedel kráľ Edward, bolo v minulosti poškodené viacerými výtržníkmi. V 17. a 18. storočí ho až natoľko nestrážili a vtedy nezbední návštevníci zo školských výletov vyryli do dreva svoje mená. Zaujímavé je, že sa ich nesnažili nijako odstrániť a nechali ich tam ako autentický odkaz na túto éru.

11. Na severnej strane sa nachádza najmenšia kaplnka v opátstve. Má tak malý priestor, že tam ľudia musia počas modlitieb stáť, pretože tam nie je miesto na sedenie. V minulosti ju používal aj kráľ Richard II., ktorý sa tam modlil aj pred stretnutím s Watom Tylerom.

12. Viaceré hrobky v opátstve sú ozdobené rébusmi. Tie majú niekedy obrázkovú podobu, inde ide o hádanky alebo zašifrované písmená. Po ich rozlúštení sa dozviete, ktorý panovník je v nej pochovaný.

13. V kostole sa nachádza jedna kuriózna hrobka, ktorá patrí básnikovi Benovi Jonsonovi. Ten bol tak chudobný, že si mohol dovoliť odkúpiť iba malý priestor, ktorý mal slúžiť ako jeho hrob. Preto ho museli pochovať po stojačky.

14. Westminsterské opátstvo sa pôvodne nachádzalo na malom ostrove. Ten postupne zastavali, takže v súčasnosti nie je viditeľný. V minulosti sa prvý kostol nachádzal na najvyššom bode tejto malej pevniny.

15. Počas 2. svetovej vojny museli celý komplex chrániť pomocou 60 000 vriec s pieskom. Najcennejšie veci ako korunovačné kreslo zatiaľ tajne presunuli do inej katedrály, kde bolo chránené pred nepriateľmi.

16. Jedným z významných miest opátstva je hrob neznámeho bojovníka. Nad ním sa vyníma socha Panny Márie s malým Ježišom. Práve tam sa prichádza modliť najviac pútnikov a taktiež tam smerujú kroky každej oficiálnej návštevy, ktorá na toto miesto prichádza položiť symbolický veniec.

17. Keďže šlo o najvýznamnejší kostol v krajine, tak na ňom postupne počas výstavby skúšali nové moderné prvky, ktoré sa po prvýkrát objavovali vôbec v celom Anglicku. Môžeme na ňom vidieť najmä zaujímavé odkazy na gotickú architektúru, ktoré sa už nikdy nezopakovali na žiadnej inej stavbe v krajine.

18. Jedným z mála štátnikov, ktorý nie je pochovaný vo Westminsterskom opátstve, je Oliver Cromwell. I keď sa tam pôvodne nachádzal jeho hrob, potom ho exhumovali a jeho hlavu na výstrahu zapichli pred radnicou. V opátstve až po niekoľkých rokoch vytvorili aspoň spomienkovú tabuľu, ktorú umiestnili na jeho pôvodnú hrobku.

19. Westminster ukrýva tajné miesta, o ktorých doteraz verejnosť vôbec nevedela. Ide o podkrovné miestnosti, v ktorých si môžete pozrieť nádherné zdobenie okien a galériu. Po 700 rokoch sa ich rozhodli sprístupniť návštevníkom.

20. Až do roku 1303 sa korunovačné klenoty uskladňovali práve vo Westminsterskom opátstve. No potom ho prepadla skupina zlodejov a z krádeže obviňovali dokonca aj niekoľko mníchov. Kvôli tomu sa rozhodli premiestniť ich na iné bezpečnejšie miesto.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa