Nádherný kláštor v Rile - najpopulárnejšia pamiatka Bulharska

2019-03-15 12:00:00 |   |    | 

Najväčší bulharský kláštor Rila sa nachádza v rovnomennom pohorí, ktoré je od Sofie vzdialené približne 117 kilometrov. Má vyše tisícročnú históriu a je vynikajúcou prezentáciou tunajšej sakrálnej architektúry. K jeho dejinám sa viažu zaujímavé historky a fakty, ktoré medzi turistami zvyšujú jeho atraktivitu.



 

Denný shuttle servis z hlavného mesta

Pokiaľ vystihnete jednu z mnohých akcií a vyberiete sa na predĺžený víkend do Sofie za symbolickú cenu, môžete si veľmi ľahko naplánovať aj výlet do kláštora Rila. Z námestia Alexandra Nevského totiž denne odchádza shuttle autobus, ktorý vás do dvoch hodín privezie priamo na toto miesto. Odchod je vždy ráno o 9:30, v Rile ste pred obedom a potom máte tri hodiny na návštevu kláštora, aby vás následne opäť vzali späť do centra hlavného mesta. Spiatočný lístok stojí 19,99 eur pre osobu a rezervovať si ho môžete cez internet. Pokiaľ máte záujem, ponúkajú aj súkromné transfery mikrobusmi, ktoré pre skupiny 4 až 8 ľudí vyjdú na 40 eur na osobu. V tejto verzii máte v cene nápoje a vyzdvihnutie priamo v mieste ubytovania. Do kláštora sa dostanete aj verejnou dopravou. Spiatočná cesta vás vyjde na 11 eur, ale na návštevu máte len dve hodiny. V prípade záujmu môžete prenocovať v blízkom hoteli, ktorý patrí kláštoru.

 

Neporazili ich ani Osmani

História kláštora v Rile sa začala písať v 10. storočí, keď ho založil mních, ktorý tam kedysi žil pustovníckym životom v jednej z okolitých jaskýň. Pôvodne ho tvorila jednoduchá budova, celý komplex sa nasledujúce roky rozrastal. Kvôli viacerým napadnutiam ho museli niekoľkokrát rekonštruovať, posledné veľké práce robili v období okolo päťdesiatych rokov minulého storočia. Veľmi náročné časy prežívali v čase nadvlády Osmanskej ríše. Osmani vtedy ničili krajinu a potlačovali tam ich prirodzenú kultúru. Práve kláštor v Rile sa stal dôležitým miestom, ktoré chránilo všetko, čo bolo dôležité pre prežitie bulharskej národnosti. Uchovávali tam knihy s pôvodným jazykom a písmom, viacero kultúrnych artefaktov a taktiež po dlhé roky chránili náboženstvo, ktoré bolo charakteristické pre túto krajinu.

 

Najdôležitejšia bulharská knižnica

V kláštore sa dlhodobo zaoberali kníhtlačou a produkciou kníh. V jeho začiatkoch ich prepisovali ručne a tak distribuovali šľachte. Z tohto obdobia sa podarilo uchovať približne 900 rukopisov. V archíve sa nachádza tiež 9000 kníh, ktoré pochádzajú zo začiatku vývoja kníhtlače. Väčšinou ide o vzácne zväzky, ktoré zaznamenávajú dôležité historické udalosti, prípadne listiny z tejto éry. Zbierka sa postupne rozrastala a dnes tam majú niekoľko tisíc rôznych výtlačkov. Nachádza sa medzi nimi prevažne kresťanská literatúra, ale aj diela významných domácich spisovateľov. Kláštorná knižnica je prístupná aj pre verejnosť.

 

Čo uvidíte počas návštevy kláštora?

Tento posvätný komplex pozostáva z niekoľkých častí. Hlavnou budovou je kostol zasvätený Panne Márii. Architektom tejto stavby je Pavel Ivanovič, ktorý chcel vybudovať ešte veľkolepejší svätostánok, ako na tomto mieste stál pôvodne. Chrám je známy vďaka bohatej freskovej výzdobe a vyrezávaným dreveným detailom. Hneď v jeho blízkosti stojí Hreliova veža. Postavená bola v 14. storočí a pôvodne mala päť poschodí. Na tom najvyššom sa nachádzala kaplnka s krásnymi freskami, ale tú, žiaľ, zničil požiar. V súčasnosti je prístupné iba prvé poschodie, do ktorého pôvodne chodili po drevenom rebríku. Súčasťou komplexu je aj menší Hreliov kostol a nachádzali sa tam tiež apartmány pre cirkevných hodnostárov a skromné súkromné príbytky mníchov. Obzrieť si môžete historické a etnografické múzeum a dostanete sa aj do pôvodných hosťovských izieb kláštora. Veľmi zaujímavá prehliadka vás zavedie na farmu, ktorú využívali už prví obyvatelia.

 

Skrýša bulharských revolucionárov

Od roku 1983 zaradili kláštor v Rile medzi svetové UNESCO pamiatky. Nachádzajú sa tam významné nástenné maľby, ktoré patria v Bulharsku k najcennejším. Tie sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, vďaka čomu sú vynikajúcou vzorkou duchovného umenia v Európe. V súčasnosti patrí kláštor k najnavštevovanejším atrakciám v krajine. V minulosti sa však stal vynikajúcou skrýšou pre viacerých bulharských revolucionárov. Prechodný domov tam našiel aj známy bojovník za slobodu Vasil Levski, ktorý bol pôvodne tiež mníchom. Spolu so svojimi kumpánmi prišli do Rily, kde ušli pozornosti štátnych predstaviteľov.

 

Otváracie hodiny: komplex je otvorený denne od 7:00 do 20:00, múzeá sa zavárajú o 19:30 v hlavnej sezóne a o 16:30 mimo sezónu

Vstupné:

Historické múzeum - Dospelí – 8 levov, deti a študenti – 1 lev

Zvyšné múzeá – Dospelí – 5 levov, deti a študenti – 1 lev

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa