Chrám Matky Božej v Paríži: 20 zaujímavostí o Notre Dame, ktoré vás prekvapia

2019-07-18 12:00:00 |   |    | 

Správy o požiari v katedrále Notre Dame šokovali celý svet. Napriek tomu sa obyvatelia Francúzska zomkli v pomoci a svoju pýchu plánujú obnoviť v čo najkratšom možnom čase. Prezident Macron hovorí o piatich rokoch, ale podľa odborníkov si to vyžiada podstatne dlhšie obdobie. Ak ste patrili medzi návštevníkov tejto výnimočnej pamiatky, možno sa ešte dnes rozpamätáte na detaily, ktoré vám priblížia tieto zaujímavosti.



 

1. Na rozdiel od iných svetových pamiatok postavených v rovnakom období, na výstavbe Notre Dame sa nepodieľali otroci a ani trestanci. Cirkev si prenajala skutočných remeselníkov, ktorí dostávali za svoju prácu mzdu. No keďže v tých časoch nemali veľa peňazí, väčšinu dní ich platili odmenou v podobe muštu.

2. Práve kvôli tomu používali kamenári pri práci rôzne značky. Podľa nich potom mnísi na konci dňa vedeli spočítať, koľko kusov kameňa ktorý z nich spracoval a toľko mincí alebo muštu mu vyplatili. V súčasnosti sú viditeľné už len na ojedinelých miestach v interiéri, pretože časom úplne vybledli.

3. Všetky zvony na katedrále majú svoje mená. Hlavným z nich je Emmanuel, ktorým sa oznamovali dôležité udalosti ako napríklad zvolenie nového kráľa. Tento zvon je zároveň najmohutnejší a váži 13 ton. Ostatné sa volajú napríklad Marie, Gabriel, Denis alebo Marcel.

4. Počas výstavby používali namiesto žeriavov podobný systém, ako je pri kolesách na behanie v klietkach pre škrečky. Na obrovskom kole boli pripevnené laná a dnu v nich bol vždy minimálne jeden človek, ktorý musel rovnako ako zviera dookola pochodovať a takýmto spôsobom postupne hore vytiahol priviazaný materiál.

5. Fasádu zdobí množstvo sôch a výjavov, ktoré boli vytesané do kameňa. Podľa legendy sa tam snažili stavitelia zakódovať pre budúce generácie rôzne odkazy. Najznámejšia teória hovorí o tom, že sa v tejto symbolike skrýva cesta ku kameňu mudrcov.

6. Medzi ozdobami na Notre Dame nájdete aj podobu jednej z legiend o svätom Denisovi. Toho v roku 250 našli Rimania ako káže o kresťanskej viere. Preto sa ho rozhodli chytiť a odseknúť mu hlavu na vrchu Montmartre. No keďže bolo zlé počasie, vojaci si to zjednodušili a popravu vykonali v polovici cesty. Vtedy vraj jeho telo ožilo, zobralo si pohodenú lebku, mních takto odišiel a navyše neskôr ešte aj kázal kázeň.

7. Portály katedrály sú taktiež pokryté hustou výzdobou. Nachádza sa na nej množstvo malých podobizní svätcov. Odborníci pri podrobnejšom skúmaní odhalili, že niektoré sochy nesedia do celkového dizajnu týchto fasád. Nakoniec zistili, že tieto kúsky sú zrecyklované a pochádzajú z pôvodného svätostánku, ktorý stál na tomto mieste.

8. Strecha, ktorú tento požiar kompletne zničil, pozostávala z dreva z francúzskych lesov. Na jej stavbu spotrebovali stromy z 52 akrového pozemku. Niektoré trámy boli vyrobené priamo z jedného kusu kmeňa, aby boli pevnejšie a dokázali udržať takúto váhu.

9. Pred katedrálou sa nachádza tzv. bod nula. Práve z tohto miesta sa merajú všetky vzdialenosti Paríža od iných francúzskych miest alebo pamiatok, ktoré sa uvádzajú v oficiálnych dokumentoch.

10. V katedrále sa nachádza veľmi vzácna relikvia v podobe tŕňovej koruny, ktorú mal údajne Ježiš na hlave počas ukrižovania. Počas požiaru ju zachránil známy francúzsky kňaz, ktorý je súčasťou tímu parížskych hasičov. Z horiacej budovy vyniesol aj ďalšie cennosti.

11. Vstup do katedrály bol bezplatný, i preto jej renovácie prebiehali veľmi pomaly a museli sa počas nich spoliehať na rôzne granty a príspevky sponzorov.

12. Fasádu pôvodne zdobili sochy 28 biblických kráľov. Tie počas revolúcie zhodili dole a symbolicky im odťali hlavy. Až pri jednej z neskorších renovácií objavili 21 z nich a dali ich dokopy. Tie sa v súčasnosti nachádzajú v múzeu.

13. Od založenia základných kameňov, až po posledné úpravy exteriérov ubehlo 182 rokov. Práce v istom období spomaľoval aj nedostatok materiálu.

14. Počas 18. storočia katedrála na chvíľu stratila svoju pôvodnú funkciu. Revolucionári do nej nanosili sudy s vínom a používali ju ako skladisko.

15. Dve hlavné veže vyzerajú ako dvojičky. No keď sa na ne pozorne zapozeráte, všimnete si, že severná je väčšia a nie sú teda dokonalými kópiami.

16. Charakteristickými ozdobami Notre Dame boli aj zaujímavé sochy chrličov vody. Tie síce vyzerajú staro, ale nie sú to pôvodné gotické prvky. V skutočnosti majú krátku životnosť a každých 150 rokov ich museli vymeniť za novšie modely.

17. V kostole sa nachádza najvyšší a najväčší organ vo Francúzsku. Ten sa skladá z 8000 malých píšťal, ktoré vydávajú ojedinelý zvuk. Predstavitelia Notre Dame sa obávajú, že dym a voda z hasenia ho mohli výrazne poškodiť.

18. V streche katedrály sa nachádzalo dvestotisíc včiel, ktoré pochádzali z troch vzácnych druhov tohto hmyzu. Ich chovom chceli vzdať úctu týmto malým zvieratám, ktoré sú tak dôležité pre život. Našťastie sa ich počas požiaru podarilo akoby zázrakom ochrániť a väčšine z nich sa nič nestalo.

19. Väčšina katedrály bola navrhnutá pomocou pravidla zlatého rezu. Vďaka tomu spĺňajú jednotlivé krivky prototyp umeleckej dokonalosti.

20. Na vrcholku vežičky, ktorú úplne zničil požiar, sa nachádzal medený kohút. Ten nebol len jej ozdobou, ale v jeho útrobách sa nachádzali malé kúsky z troch relikvií – tŕňovej koruny, patrónky Paríža svätej Genevieve a svätého Denisa. Veriaci totiž verili, že odrazy slnka im dodajú duchovné posvätenie. Po požiari sa už Francúzi s touto cennosťou rozlúčili, ale potom sa im našťastie v troskách podarilo nájsť nepoškodeného kohúta.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images a TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa