Buckinghamský palác: 20 zaujímavostí, ktoré ste o sídle britskej kráľovnej netušili

2019-07-10 12:00:00 |   |    | 

Buckinghamský palác je oficiálnym sídlom anglickej kráľovnej. V jeho priestoroch trávi počas roka najviac dní a odtiaľ vydáva všetky svoje dôležité vyhlásenia. S jeho dejinami sa spájajú zaujímavé legendy a tajomstvá, ktoré tam zašifrovali počas jeho výstavby.



 

1. Palác postavili v roku 1703 a pôvodne bol mestským sídlom rodiny Buckinghamovej. V roku 1761 ho od nich odkúpil kráľ George III., ktorý ho chcel pre jednu zo svojich dcér. V tých časoch za neho zaplatil takmer 33 000 libier. Od tohto momentu sa stal majetkom monarchie. No prvou kráľovnou, ktorá žila v jeho priestoroch, bola až Viktória. Tá založila tradíciu, ktorú nasledovali aj jej nástupcovia.

2. Budova paláca je postavená z rovnakého kameňa, aký použili aj pri stavbe Pentagonu. Pri jeho skúmaní zistili, že sa v ňom nachádzajú vzácne fosílie malých živočíchov, ktoré by mohli byť staré 200 miliónov rokov. Keďže sú veľmi drobné, nie sú dobre viditeľné.

3. Buckingham nepozostáva len zo samotného paláca. Ide o veľký komplex, v ktorom pracuje takmer 800 služobníkov a malá časť z nich tam aj býva. Tí sa starajú nielen o kráľovnú, ale aj o jej majetok. V jednotlivých miestnostiach je rozložených 350 hodín, ktoré je potrebné manuálne nastavovať, takže značná časť komorníkov sa stará aj o ich správny chod.

4. Počas éry kráľovnej Viktórie sa do paláca dostal neželaný hosť. Mladý zlodej prešiel až do komnát tejto panovníčky, kde ukradol nielen jedlo, ale aj jej spodnú bielizeň. Za trest ho najprv vysťahovali do Brazílie a neskôr do Austrálie, kde zomrel počas prác pre anglickú monarchiu.

5. Do tejto historickej budovy sa počas väčšiny roka nedostanete. Verejnosť tam môže nazrieť iba v auguste a septembri, keď má kráľovná voľno a svoju dovolenku trávi v obľúbenom škótskom sídle. Keďže je záujem o lístky obrovský, musíte si ich rezervovať vopred cez internet. Počas návštevy sa dostanete len do malého zlomku miestností, ktoré využíva Alžbeta II..

6. Buckingham má dokopy 775 komnát. Devätnásť z nich sa využíva na reprezentatívne účely. Len 52 izieb tvoria spálne a súkromné priestory, ktoré môže využívať kráľovná a jej rodinní príslušníci. Do 92 miestností nasťahovali kancelárie, ktoré nepatria iba anglickej panovníčke, ale aj jej najbližším pracovníkom. Až 188 izieb patrí služobníkom, ktorí ich čiastočne využívajú ako spálne, ale najmä ako pracovné priestory na starostlivosť o kráľovnú a jej manžela.

7. Počas 2. svetovej vojny ho Nemci napadli a zhodili naň 9 bômb. V tom čase sa tam nachádzala aj súčasná kráľovná, pretože jej otec George VI. odmietol opustiť svoj národ v tak ťažkých časoch a zostal na mieste, odkiaľ mu mohol byť nápomocný. Z toho dôvodu sa tam rozhodla zostať aj kráľovná matka so svojimi deťmi. Ani jednému z rodinných príslušníkov sa našťastie nič nestalo.

8. Ešte pred postavením prvého šľachtického sídla boli v oblasti tohto komplexu veľké polia s morušou. Kráľ Jakub I. tam totiž chcel pestovať hodváb, čo sa mu nepodarilo a preto povolil vojvodovi Buckinghamovi, aby ho využil na súkromné účely.

9. Na paláci sa nachádza 760 okien, ktoré musia byť vždy dokonale čisté. Preto si služobníci vytvorili presný systém, podľa ktorého každý z oblokov umývajú každých šesť týždňov.

10. V roku 1982 zažili v paláci nepríjemný incident, keďže sa jeden narušený muž dostal až do spálne kráľovnej. Cez ochranku sa mu podarilo prejsť dokonca až dvakrát. Michael Fagan tam po prvýkrát vošiel ako člen personálu, ale odhalila ho jedna z chyžných. Druhýkrát sa vydával za dekoratéra a dostal sa až k Alžbete II., ktorej údajne sadol na posteľ, rozprával sa s ňou a žiadal od nej cigaretu. Po zatknutí sa tam už nevrátil, ale keďže o dva roky neskôr napadol policajtov, dostal sa opäť do väzenia.

11. V paláci sa nachádza bankomat, ktorý využívajú len členovia rodiny, aby nemuseli vyberať peniaze priamo z banky alebo len niekde na ulici. Okrem toho tam je súkromná pošta, kaviareň, bazén, lekárska ambulancia a divadlo.

12.  Najhonosnejším priestorom je tanečná sála, ktorá meria vyše 36 metrov. Po prvýkrát ju sprístupnili v roku 1856, keď sa ples v týchto priestoroch stal obrovskou udalosťou. V tých časoch bola najväčšou miestnosťou v celom Anglicku.

13. Jednotlivým panovníkom sa počas éry ich kraľovania podarilo získať viacero unikátnych darov. Medzi ne patria aj maľby svetoznámych maliarov, ktoré sú v súčasnosti rozvešané v 50 metrov dlhej galérii. Časť umeleckej zbierky sa nachádza v súkromných priestoroch Alžbety II..

14. Kráľovná každý rok usporadúva tri záhradné party, počas ktorých sa vybraní hostia môžu stretnúť s členmi celej rodiny. Počas nich sa ponúka tradičné občerstvenie na čaj o piatej. Dominujú mu rôzne druhy sendvičov, pričom na jednu udalosť pripravia až 20 000 kúskov obľúbenej anglickej lahôdky.

15. Jednou z dôležitých tradícií je pozdravenie kráľovskej rodiny so svojimi poddanými. To sa deje pri každej slávnosti, keď sa všetci združia na balkóne Buckinghamského paláca, odkiaľ mávajú prítomným hosťom. Túto tradíciu ako prvá založila kráľovná Viktória, ktorá sa tak chcela priblížiť svojmu ľudu.

16. Buckinghamský palác je veľmi populárny u filmárov a objavil sa už v množstve seriálov a filmov. V skutočnosti sa však ani jeden zo štábov nedostal do ich priestorov a na nakrúcanie museli využiť iné historické budovy v meste.

17. Farbu uniforiem čestnej stráže vybrali v čase, keď červená látka bola najlacnejšia, pretože sa najľahšie vyrábala. Druhým dôvodom bolo, že s vtedajšími ďalekohľadmi nebola z diaľky tak dobre rozoznateľná a nebolo teda jasné, koľko vojakov stojí na stráži.

18. Výmenu stráži viedla len po jediný raz žena. Bolo to v roku 2017 pri príležitosti 150. výročia uzavretia dohody o nezávislosti Kanady od Anglicka. Túto príležitosť dostala jedna z kanadských vojačiek.

19. V podzemí paláca sa nachádzajú tajné chodby, ktoré by v prípade núdze vyviedli jeho obyvateľov na blízke ulice. Naposledy sa do týchto priestorov pozrela kráľovná matka a kráľ George VI., ktorí tam údajne stretli muža z Newcastlu. Ten nemal vlastný domov a tunel využíval na bývanie.

20. Najstaršou časťou paláca je vínna pivnica, ktorú vlastnil vojvoda Buckingham ešte predtým, ako tam postavil svoje sídlo. Aj v súčasnosti sa využíva na pôvodný účel.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa