Modrá mešita v Istanbule – sultánova hrobka, miesto vzdelávania i poslednej nádeje

2019-10-19 00:00:01 |   |    | 

Dnes by sme si už nevedeli predstaviť panorámu Istanbulu bez toho, aby sa na nej vynímala nádherná Modrá mešita s jej šiestimi vežičkami. V minulosti slúžila ako chrám, teologická škola, veľká knižnica a časť priestorov fungovala ako hospic. Momentálne je najnavštevovanejšou pamiatkou v metropole Turecka, do ktorej denne putujú tisíce turistov a veriacich.



 

Postavili ju za sedem rokov

Originálny názov Modrej mešity je Mešita sultána Ahmeda I. Svoje pomenovanie dostala práve po mužovi, ktorý inicioval jej výstavbu. Neskôr ju premenovali vďaka bohatej modrej výzdobe, ktorá sa nachádza v jej interiéri. Výstavba tohto komplexu začala v roku 1609. Zatiaľ čo budovanie iných podobných stavieb trvalo veľmi dlho, slávnu mešitu sa podarilo dokončiť už za sedem rokov, päť mesiacov a šesť dní. Sultán sa rozhodol dať do tohto svätostánku šesť minaretov, aké mala v tých časoch aj Mekka. Po dokončení Modrej mešity preto pridali k nej ďalšie vežičky, aby ju prevyšovala a zostala naďalej jedinečným a pre moslimov najdôležitejším miestom na svete.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V OKOLÍ MODREJ MEŠITY

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Nevyhral vojnu, postavil mešitu

Sultán Ahmed I. sa na rozdiel od svojich predchodcov nezúčastnil žiadnej veľkej vojny a nemohol si na svoje konto pripísať žiadne dôležité víťazstvo. Kvôli tomu sa rozhodol pre výstavbu mešity, ktorá by ho preslávila viac ako účasť na bojovom poli. Od začiatku si zaumienil, že ňou bude konkurovať Mekke, preto do nej investoval veľa peňazí. Keďže sa kasa veľmi rýchlo vyprázdňovala, poddaní panovníkovo nadšenie nezdieľali. Po dokončení jeho plánov bola mešita väčším komplexom. Nachádzala sa tam aj škola, v ktorej sa žiaci učili o islame. Jedna časť bola vyhradená pre nevyliečiteľne chorých pacientov. Bola v nej aj dôležitá knižnica, kde sa podarilo uchovať informácie o výstavbe tohto komplexu. Po smrti tam našiel miesto svojho posledného odpočinku aj samotný sultán so svojou rodinou. Pre turistov je sprístupnená len časť priestorov, do zvyšku budovy môžu vojsť iba veriaci moslimovia. Kvôli tomu neuvidíte ani nádherné miestnosti, kde sa chodieval modliť Ahmed I. Prístupná je však jeho hrobka a taktiež nádvorie.

 

Ručne robené kachličky s typickými vzormi

Mešita pozostáva z jednej hlavnej kupoly a ôsmich menších, ktoré sa postupne rozprestierajú smerom k nádvoriu. Hlavná časť je ozdobená 20 000 ručne robenými kachličkami. Ich výroba trvala niekoľko rokov, ale sultán s remeselníkmi ešte na začiatku spísal zmluvu, podľa ktorej nemohli navyšovať sumu za svoju prácu. Takže i keď bola ich výroba náročná a náklady rástli, už to nevedeli dohodnúť inak. Kachličky majú jasnú modrú farbu a dominujú im najmä prírodné motívy kvetov. Nakreslili na nich 50 rôznych typov tulipánov, ktoré sa nachádzajú v spodnej časti, aby boli dobre viditeľné pre veriacich. Na stenách sú taktiež kachličky, na ktorých sú napísané rôzne výňatky z koránu.

 

Poklona pred Alahom

Ahmed I. si dal vybudovať svoj vlastný vchod do mešity. Ten tvorila brána zavesená na reťaziach, po ktorej vždy prechádzal na koni. Nikto iný nemohol do tejto posvätnej budovy vojsť na chrbte zvieraťa, iba on samotný. Architekt však pri navrhovaní vymyslel jeden malý trik. Brána nebola dostatočne vysoká a pri vchádzaní do Modrej mešity sa musel sultán vždy zohnúť, aby tak symbolicky vzdal poklonu Alahovi. Zároveň tak chcel zabezpečiť, aby aj nasledujúci panovníci nezabudli na to, že sú pánmi iba na zemi a ich moc sa musí vždy podriadiť zákonom viery. Ďalšou unikátnosťou je osvetlenie mešity, ktoré v minulosti zabezpečovali obrovské lustre so sviecami a farebné vitrážové okná, ktoré pochádzali od benátskeho panovníka. Vďaka nim sa Modrá mešita stala tou najlepšie osvetlenou na svete.

 

Čas vyhradený len pre veriacich moslimov

Mešita je stále aktívnym svätostánkom. Preto sa v nej dodržiavajú rovnaké pravidlá ako v iných stavbách tohto druhu. V období hlavných modlitieb do viacerých priestorov nemôžu vstúpiť neveriaci ľudia. V tom čase môžete obdivovať iné časti komplexu, ale samotná modlitebňa je neprístupná. Až keď sa skončia procesie, opäť sa tam môžu vrátiť aj turisti.

 

Čo by ste mali vedieť pred návštevou Modrej mešity?

Vstupné do mešity je bezplatné. Ak máte záujem, môžete na konci prehliadky venovať finančný dar na jej spravovanie. Napriek tomu sa v jej okolí pohybuje veľa podnikavcov, ktorí za určitú sumu ponúkajú možnosť dostať vás dnu špeciálnym vchodom, aby ste obišli všetky davy. V skutočnosti sú to podvodníci, ktorým sa radšej vyhnite. Do mešity musíte vojsť bosí. Topánky si nechávate buď pred bránou, alebo vám ich dajú do tašky a môžete si ich vziať so sebou. Neveriaci vchádzajú do budovy bočným vchodom. Muži musia mať dlhé nohavice, tričko môže mať krátke rukávy. Ženy musia mať vlasy a ramená zahalené šatkou a nohavice alebo dlhú sukňu po zem. V interiéri môžete fotografovať, ale nesmiete používať blesk a je zakázané robiť zábery veriacich pri modlitbe.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa