Hrad Glamis – strašidelné miesto, kde Alžbeta II. strávila detstvo

2019-09-16 12:00:00 |   |    | 

Škótske hrady dokážu už na prvý pohľad upútať svojou drsnou krásou. Ukrývajú v sebe veľký kus tajomnej histórie, ktorá neprestáva nikdy prekvapovať. Popri iných známych konkurentoch v ničom nezaostáva ani Glamis. Magické miesto, s ktorým sa spája množstvo strašidelných historiek, bolo kedysi domovom kráľovnej Alžbety II. a aj v súčasnosti predstavuje pýchu anglickej monarchie.



 

Pôvodne mal stáť na inom mieste

Dejiny hradu sa začali písať v 11. storočí, keď tam stálo prvé jednoduché sídlo. Už v tých časoch sa s ním spájali viaceré desivé legendy. Majitelia si pôvodne vybrali krásne miesto na blízkom vrchu, odkiaľ by mali výhľad na úžasnú škótsku prírodu. Podľa robotníkov sa tam však diali veľmi čudné veci. Vždy, keď sa pokúsili vykopať základy a postavili časť múrov, tak ich na druhý deň našli úplne zničené. S neviditeľným nepriateľom takto bojovali niekoľko týždňov, ale výsledok bol stále rovnaký. Panstvo sa nakoniec zhodlo na tom, že toto miesto má veľmi zvláštnu energiu a prevládajú tam temné sily. Kvôli tomu sa rozhodli presunúť výstavbu na planinu, kde už všetko prebiehalo podľa ich želaní. Vďaka tomu sídli Glamis aj s okolitými záhradami práve v tejto lokalite.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE PRI HRADE GLAMIS

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Lovecké sídlo, ktoré bolo svedkom veľkej tragédie

Ani po dokončení stavby sa tam neprestali diať zvláštne veci. Namiesto majestátneho hradu stálo pôvodne na tomto mieste menšie lovecké sídlo. To miloval aj kráľ Malcolm II., ktorý tam spolu so svojimi priateľmi trávil každú voľnú chvíľu. Spoločne chodili na lovy a potom tam organizovali veľkolepé oslavy. Jeden z podobných výjazdov sa skončil tragicky. V roku 1034 našli kráľa zavraždeného priamo v priestoroch loveckého zámočka. K moci sa vtedy dostal Macbeth, ktorý tam však nechodieval a jeho rozhodnutie nasledovalo aj niekoľko jeho nástupcov. Až po dlhých rokoch z neho urobili šľachtické sídlo a postupne ho rozšírili do súčasných rozmerov.

 

Inšpirácia Macbetha

Príbeh kráľa Malcolma II. sa vám možno zdá trochu povedomý. Tipujete správne, že práve on slúžil ako inšpirácia pre Williama Shakespeara, keď písal jednu zo svojich najlepších drám Macbeth. Napriek tomu, že jeho hra nesie rovnaké meno, aké mal nasledovník prvého majiteľa tohto hradu, ide iba o zhodu náhod. Anglický dramatik sa inšpiroval krutou vraždou hlavného hrdinu svojho príbehu, ale meno postavy vybral len náhodne. Celý príbeh je navyše situovaný priamo do hradu Glamis, ktorý údajne Shakespeare miloval. Páčila sa mu nielen tajomná stavba, ale aj úžasná škótska príroda, ktorá dodala jeho dielu dramatickejší nádych.

 

Stáročia bol majetkom rodiny Lyon

Hrad bol po dlhé stáročia majetkom rodiny Lyon. V roku 1372 ho získal šľachtic John Lyon ako prvý člen tohto rodu od kráľa Roberta II. Ten nakoniec zostal s anglickým monarchom v úzkom spojení, pretože o niekoľko rokov sa oženil s jeho dcéru Johannou. Ani príbeh prvého Lyonovca neskončil šťastne. Majiteľa hradu zabil počas tvrdej hádky jeho blízky priateľ James Lindsay. Napriek tomu zostal Glamis majetkom tohto rodu až do 17. storočia, keď sa po niekoľkých prestávkach opäť vrátil členom tejto významnej rodiny. Na tomto mieste sa narodila a žila aj kráľovná matka, ktorá sa tam veľmi rada vracala k svojim rodičom. Na návštevy vždy brala svoje deti, takže v hrade strávila veľkú časť detstva aj súčasná kráľovná Alžbeta II. Jej sestra Margaret sa dokonca narodila v jednej z komnát tohto významného sídla.

 

V hrade stále žije rodina aktuálnych majiteľov

Po smrti starých rodičov anglickej panovníčky získal hrad vojak škótskej gardy, ktorý sa neskôr aktívne zaujímal o politiku. Kráľovná mu udelila titul grófa Strathmoru a Kinghornu a prikázala mu s láskou sa starať o jej milované sídlo. V súčasnosti v Glamis žije už tretia generácia tejto rodiny. Časť priestorov používajú na súkromné účely a niektoré komnaty aj s pôvodným historickým majetkom naďalej sprístupňujú verejnosti. Prví návštevníci sa do hradu prišli pozrieť v roku 1950, keď ho po rozsiahlej rekonštrukcii zaradili medzi významné britské pamiatky. Záľubou súčasných majiteľov sú okolité záhrady, ktoré sa rozhodli upraviť do populárneho talianskeho štýlu. Po prehliadke hradu môžete zájsť aj do jeho záhrad a pozrieť si celý úžasný areál.

 

Tajná izba s desivou legendou

O Glamis sa od začiatku tradujú viaceré strašidelné historky, kvôli čomu ho pokladajú za najdesivejší hrad v Škótsku. Môže za to séria niekoľkých vrážd, ktoré sa udiali v jeho priestoroch a zanechali tam deprimujúcu atmosféru. Jedna z legiend hovorí o tajnej izbe, ktorá ukrýva desivé hradné tajomstvo. Vraj v nej žije strašidlo, jedna z večne živých bývalých majiteliek hradu alebo je tam pred verejnosťou ukryté vedecké laboratórium, kde sa robia desivé výskumy. Ako jediný vraj túto miestnosť objavil robotník, ktorý sa podieľal na rekonštrukcii hradu. No zo svojho zistenia zostal tak šokovaný, že o tom nedokázal hovoriť a navyše ho kráľovský dvor rýchlo presťahoval do Austrálie. Ďalšia z historiek hovorí o tom, že jeden zo služobníkov raz priviazal na vonkajšiu stranu všetkých okien kus látky. Potom vošiel do každej komnaty a postupne ich dal všetky dole. Keď sa však vrátil von, na pár susediacich oknách stále viali stužky. Následne ešte niekoľkokrát prešiel celý palác, ale tajnú miestnosť nikdy nenašiel.

 

Komnaty so strašidelnými hosťami

Desivé vraždy priviazali k hradu nespokojné mŕtve duše. Návštevníci postupne v jeho priestoroch videli deväť rôznych duchov. Medzi nimi bola napríklad tunajšia biela pani, ale aj černošský otrok, ktorého zavraždili počas lovu na tohto nevinného človeka. Na duchov dokonca verili aj viacerí novodobí majitelia Glamisu. Tí sa údajne s ich prítomnosťou zmierili a berú ich ako súčasť milovaného sídla, rovnako ako k nemu patrí honosný nábytok a vzácne obrazy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Glamis Castle

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa