Zlatý kruh – tie najkrajšie chrámy v Rusku

2019-10-14 08:00:01 |   |    | 

Putovanie po Rusku je plné rozmanitých zážitkov. K dominantám krajiny patria aj chrámy, známe vďaka typickej architektúre so zlatými kupolami. Podľa nich dostal svoje pomenovanie aj známy Zlatý kruh, ktorý združuje dôležité historické miesta v Rusku a ich významné sakrálne pamiatky.



 

Osem miest z kolísky Ruska

Ruský Zlatý kruh tvorí tá časť krajiny, ktorú v minulosti označovali ako Zálesie. Traduje sa, že práve tam bola kedysi kolíska ruskej štátnosti, ktorá výrazne ovplyvnila aj ich kultúru. Hlavnú časť tohto okruhu tvorí osem miest, medzi ktoré patrí Vladimír, Ivanovo, Kostroma, Pereslavľ-Zalesskij, Rostov Velikij, Sergijev Posad, Suzdaľ a Jaroslavľ. V širšom zozname sa nachádza viacero ďalších zastávok na tejto zaujímavej trase, ale tie nepatria medzi tie oficiálne. Patrí medzi ne napríklad aj Moskva.

 

Vladimír

Dejiny mesta Vladimír sa začali písať na začiatku 12. storočia. Svoje pomenovanie dostalo podľa zakladateľa princa Vladimíra II., ktorý tam v tom čase centralizoval moc. Mesto rozkvitalo aj po jeho smrti, pretože patrilo medzi dôležité poľnohospodárske a neskôr i priemyselné oblasti. Jeho vzácnosť spočíva aj v pamiatkach, ktoré sa tam podarilo uchovať ešte z čias stredoveku. Medzi dôležité atrakcie patrí Zlatá brána, ktorá bola kedysi súčasťou mestského opevnenia. Ďalšími zaujímavosťami sú starobylé kostoly, najmä Chrám Nanebovzatia Bohorodičky. Jeho budova je umiestnená nad mestom, takže naň ponúka krásny výhľad.

 

Jaroslavľ

O niečo staršia je oblasť súčasného mesta Jaroslavľ. Tú osídlili už okolo roku 1010. Počas nasledujúcej éry tam budovali najmä kostoly s kláštormi. Zaujímavosťou je, že i keď celému regiónu dominovalo ako stavebný materiál drevo, v tejto časti Ruska už vtedy budovali tieto stavby z kameňa. Vďaka tomu mali dlhšiu trvácnosť a mohli ich využívať podstatne dlhšie. Najzaujímavejšou pamiatkou je Chrám Jána Krstiteľa, ktorý sa vyznačuje bohatou freskovou výzdobou. Zároveň je aj najstarším kostolom v meste. Rovnako zdobený je Chrám proroka Eliáša a veľmi pekná je tiež promenáda pri rieke Volga.

 

Kostroma

Mesto Kostroma patrí v Rusku k tým menším, ale v dejinách zohralo veľmi dôležitú úlohu. Keďže sa nachádzalo v blízkosti Moskvy, počas jej obliehania utekali šľachtici práve do tejto nenápadnej oblasti, kde mali dostatok bezpečia. Kostroma dala svetu aj jedného významného ruského cára. Po smrti posledného člena rodu Rurikovcov ponúkli korunu Michailovi Romanovovi, ktorý dovtedy žil práve v miestnom Ipatievskom kláštore. Odvtedy sa táto pamiatka stala významnou atrakciou v krajine a pokladali ju za jedno z dôležitých miest v ich histórii.

 

Suzdaľ

Pokiaľ chcete zažiť atmosféru pravého Ruska bez umelého pozlátka, vyberte sa do Suzdaľu. Túto oblasť osídlili začiatkom 11. storočia, keď sa staa duchovným centrum Ruska a túto pozíciu si držala ešte aj počas nasledujúcich rokov. V súčasnosti majú v celej oblasti 5 kláštorov a 30 kostolov. V podstate sa môžete pohnúť kamkoľvek, všade uvidíte nejakú zaujímavú duchovnú pamiatku. Nachádzajú sa tam tiež typické honosné chrámy s bohatým freskovým zdobením, ale aj niekoľko menších drevených kostolov, ktoré sú spomienkou na začiatok osídľovania.

 

Pereslavľ-Zalesskij

Zakladateľom mesta bol Juraj Dlhoruký, ktorý predtým založil aj Moskvu. Taktiež sa tam nachádza množstvo kostolov, pričom najviac z nich vzniklo v priebehu 18. storočia. Spomedzi nich vyniká kláštor Goritsky, ktorý bol pôvodne postavený z dreva. No po útokoch Tatárov ho zničili natoľko, že museli celú budovu zrútiť a na jej základoch postavili súčasný kostol, ktorý patrí medzi dôležité mestské dominanty.

 

Rostov Velikij

Najstarším mestom v oblasti je Rostov Velikij. To založili v 9. storočí, odkedy výrazne prekvitalo. Šľachtici tam často stavali svoje letné sídla a hľadali únik pred rušným životom. Hlavnou atrakciou v meste je Rostovský kremeľ, ktorý pokladajú za najlepšie zachovalý kostol v tomto okruhu. Počas dejín nepodstúpil výraznejšiu rekonštrukciu, takže väčšina výzdoby pochádza zo začiatkov jeho založenia.

 

Ivanovo

Najmladším mestom Zlatého kruhu je Ivanovo, s ktorým sa spája kuriózna prezývka. Keďže tam dlhodobo žije štatisticky viac žien ako mužov, volajú ho aj „mesto neviest“. Spomedzi sakrálnych pamiatok sa najviac cení Kostol svätej Trojice, ktorý začali budovať len v roku 2000. Predtým sa tam nachádzal rovnaký chrám, ktorý zničili Sovieti. Preto sa neskôr rozhodli postaviť jeho vernú kópiu, ktorá by nadviazala na históriu.

 

Sergijev Posad

Oblasť okolo Sergijeva Posad bola vždy známa vďaka tunajším slávnym rezbárom. Pôvodne tam bol kláštor, popri ktorom sa začali rozrastať menšie dedinky a tie sa neskôr spojili do tohto mesta. V Zlatom kruhu sa ocitli vďaka Trojicko-sergijevskej lavre, ktorú založil jeden z významných ruských svätcov. V súčasnosti je to komplex chrámov a budov, ktoré boli v minulosti sídlom moskovského patriarchu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa