Záchrana populárnej pamiatky v Dánsku: Starý maják presunuli ďalej od pobrežia

2019-10-23 12:00:00 |   |    | 

Dánske úrady v utorok úspešne premiestnili 120-ročný maják približne 70 metrov ďalej od pobrežia, ktorého postupujúca erózia ohrozovala túto historickú stavbu.




Maják s názvom Rubjerg Knude sa nachádza na severozápade Dánska pri pobreží Severného mora a jeho presun sa uskutočnil pomocou plošiny na koľajniciach.

Keď tento maják s výškou 23 metrov v roku 1900 vybudovali, nachádzal sa zhruba 200 metrov od pobrežia; odvtedy sa táto vzdialenosť zmenšila na šesť metrov, informoval denník The Guardian.

Podľa Arneho Boelta, starostu neďalekého mesta Hjörring, bola manipulácia s nefunkčnou stavbou riskantná. Budova má totiž hmotnosť približne 720 ton a je situovaná na útese.

"Oplatí sa podstúpiť toto riziko. Alternatívou bolo maják rozobrať," vyhlásil starosta. Presunutie zabezpečí majáku bezpečnú pozíciu na nasledujúcich 40 rokov, tvrdia experti.

Dánska ministerka životného prostredia Lea Wermelinová označila maják za "národný poklad". Jej rezort vyčlenil na záchranu pamiatky päť miliónov dánskych korún (670.000 eur) a prispel aj miestny magistrát.

Operácia trvala niekoľko hodín, pričom plošina sa pohybovala rýchlosťou 12 metrov za hodinu, dopĺňa stanica BBC. Maják v jeho pôvodnej polohe ohrozovala erózia svahu a pohyblivý piesok.

Rubjerg Knude ukončil svoju navigačnú činnosť v roku 1968 a na krátky čas sa z neho stalo múzeum. K majáku v regióne Severné Jutsko každoročne zavíta viac než 250.000 návštevníkov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa