Palác Pena – jeden zo siedmich divov Portugalska

2019-11-12 08:00:01 |   |    | 

Mestečko Sintra leží neďaleko Lisabonu a je známe vďaka bohatému zastúpeniu historických pamiatok. Nachádza sa tam niekoľko šľachtických sídiel, medzi ktoré patrí aj palác Pena. Ten je zaradený medzi sedem divov Portugalska a pestrosťou svojej fasády odkazuje na orientálnu a portugalskú kultúru, ktoré mali vplyv na formovanie celej tejto oblasti.



 

Miesto, kde sa zjavila Panna Mária

Prvá zmienka o osídľovaní tohto miesta pochádza z 12. storočia. V tejto ére sa na území súčasnej Sintry nachádzali len menšie stavby, ktoré slúžili šľachte a členom kráľovského rodu. Vrch, kde sa nachádza súčasný palác Pena, navštevovali počas poľovačiek a taktiež naň robili kresťanské púte. V tomto období sa tam rozhodli postaviť aj prvú stavbu, ktorou bola malá kaplnka určená pre veriacich. Urobili tak na popud údajného veľkého zázraku, pretože niekoľkým ľuďom sa tam mala krátko predtým zjaviť Panna Mária. V 15. storočí sa kráľ Manuel I. rozhodol na vrchu postaviť väčší kláštor, ktorý využívali až do roku 1834. Keďže okolie Sintry postihlo niekoľko rokov predtým silné zemetrasenie, postupne sa stali jeho priestory neobývateľné, preto odtiaľ museli z bezpečnostných dôvodov všetci odísť. Nasledujúcich päť rokov komplex chátral a nikto ho nevyužíval.

 

Letné sídlo portugalskej monarchie

V roku 1836 sa v Portugalsku konala veľkolepá svadba - kráľovná Mária II. si vzala za muža Ferdinanda, ktorý po narodení prvého syna dediča získal taktiež kráľovský titul. Krátko po sobáši začal spoznávať čaro tejto nádhernej krajiny a najviac sa zamiloval práve do Sintry. Preto keď sa v roku 1838 dozvedel o verejnej dražbe bývalého kláštora, prehovoril svoju manželku a ihneď sa o neho začali zaujímať. Spustošenú budovu získali do osobného vlastníctva a o niekoľko mesiacov neskôr sa pustili do rozsiahlej prestavby, vďaka ktorej získali svoje nové letné sídlo. Mária si však krásu paláca Pena dlho neužila, pretože v roku 1853 ako 34-ročná zomrela pri pôrode. Kráľ napriek tomu pokračoval v prácach a postupne vylepšoval celý interiér.

 

Anglický park ako darček pre milenku

Ferdinand po smrti manželky nasledujúcich sedem rokov smútil a bolesť zo straty svojej lásky kompenzoval pri zveľaďovaní svojho obľúbeného letného sídla. Až potom stretol nádhernú opernú speváčku Elisu Hensler, ktorá si opäť získala jeho srdce. Kráľ si ju obľúbil o to viac, že i ona od prvej chvíle zdieľala nadšenie pre palác a sama mu priniesla niekoľko nápadov na vylepšenie. Práve jej môžeme vďačiť za nádherný park, ktorý je súčasťou tohto veľkolepého areálu. Elisa mu navrhla, aby ho upravili podľa vzoru anglického záhradníctva. Od začiatku tam priniesli množstvo vzácnych drevín a rastlín, navyše neskôr tam postavili tiež menšiu stavbu, ktorú nazývali chata. Tú využívali na oddych, zábavu alebo pre svoje návštevy. Po kráľovej smrti sa Elisa rozhodla venovať palác štátu, kde potom v roku 1911 otvorili múzeum a ona si ponechala práve túto skromnejšiu usadlosť v parku, ktorú používala až do svojej smrti.

 

Interiér venovaný orientu, exteriér biblii a svätcom

Palác Pena patrí k najobľúbenejším portugalským pamiatkam aj vďaka originálnej architektúre. Najmä fasáda, na ktorú použili žltú, fialovú, modrú a ružovo-červeno farbu vyzerá priam rozprávkovo. Každá z častí má svoj originálny dizajn, ale dokopy vytvárajú harmonické zladenie. Odlišné odtiene zároveň odkazujú na rôzne éry výstavby paláca. Červená patrí tej časti, ktorá bola kedysi súčasťou kláštora, ostatné postupne pribúdali v období najväčšej rekonštrukcie. Farebné kachličky sú zase odkazom na typické portugalské zdobenie. Každá z nich bola ručne maľovaná a ozdobená tradičnými vzormi. Dôležitou súčasťou exteriérovej výzdoby sú sochy, ktoré zobrazujú rôzne výjavy z biblie. Taktiež na nich zobrazili niekoľko svätcov, ktorých zachytili v pozíciách alebo s predmetmi, ktoré súviseli s ich životom. Úplným kontrastom k tomu je potom interiér paláca. Tam sa rozhodol vzdať Ferdinand poctu orientálnej kultúre. V minulosti totiž túto oblasť obsadili moslimovia, ktorí ju opustili po tom, čo krajinu obsadili kresťania. Tí sa rozhodli zbaviť akýchkoľvek spomienok na ich osídlenie, preto všetky ich stavby v Sintre a okolí zdevastovali a postavili tam nové domy a paláce.

 

Kaplnka s prácou autora Kláštora hieronymitov

Jednotlivé miestnosti paláca sú taktiež plné vzácnych pokladov. Keďže jeho priestory boli obývané takmer do posledného dňa až dovtedy, pokiaľ ho sprístupnili verejnosti, takmer všetok nábytok je pôvodný. Pochádza zo vzácnych zbierok a priniesli ho z viacerých kútov sveta. Jedna zo vstupných brán je zdobená plastikou s morským motívom, ktorá zobrazuje tajomného tvora. Medzi najcennejšie časti pamiatky patrí kaplnka, v ktorej sa nachádza vzácny alabastrový oltár. Ten vyrobil Nicolau Chanterenne, ktorý sa podieľal aj na výstavbe a zdobení Kláštora hieronymitov v Lisabone. Zaujímavou súčasťou prehliadky sú kuchynské priestory, ktoré sa taktiež podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Uvidíte tam množstvo pomôcok, ktoré používal personál pri varení.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa