Romantika na pohľadanie: 7 najkrajších hradov a zámkov v Anglicku

2020-02-15 00:00:01 |   |    | 

Anglicko patrí medzi krajiny, ktoré ponúkajú cestovateľom tie najzaujímavejšie historické pamiatky. Stredoveké hrady, majestátne katedrály, ale aj elegantné meštianske domy sú výbornou ukážkou toho, ako sa menila kultúra v týchto končinách. V každom regióne nájdete niekoľko vzácnych zaujímavostí, ktoré by nemali chýbať medzi vašimi dovolenkovými plánmi.



 

Hrad Hever, Kent

Kent patrí medzi najnavštevovanejšie anglické regióny. Uvidíte tam viacero zaujímavých hradov, medzi ktorými boduje Hever s vyše 700-ročnou históriou. Ten bol v detstve domovom bývalej kráľovnej Anny Boleynovej. V súčasnosti je tam umiestnená národná galéria, ktorá má v zbierke najmä vzácne obrazy z obdobia Tudorovcov. Výstava v hrade je prispôsobená tak, aby zaujala celé rodiny s deťmi. Preto pre tých najmenších pripravili niekoľko zaujímavých atrakcií ako napríklad bludiská alebo náučný interaktívny chodník, ktorý vedie rozsiahlou záhradou.

 

Záhrady Alnwick, Northumberland

Už pri príchode k tomuto hradu sa vám bude zdať povedomý. Alnwick sa totiž objavil v prvých dvoch filmoch série o Harrym Potterovi. Pri nakrúcaní sa využívali najmä exteriéry, kde sa natáčali napríklad hodiny letu na metle a iné dôležité scény. Okrem samotného hradu je nádherná aj záhrada, ktorá v Anglicku patrí k najvzácnejším. Rozsiahly park je ozdobený pestrými záhonmi a ukazuje to najlepšie z domácej záhradnej architektúry. Jedným z prekvapení je netradičná reštaurácia, ktorá sídli v domčeku na strome. Ten vyzerá ako vystrihnutý z fantazijnej krajiny a dokonale zapadá do tohto prostredia.

 

Hrad Thirlestane, Škótske hranice

Oblasť Škótske hranice je známa vďaka vidieckym lokalitám, ktoré boli obľúbené ako dovolenkové miesto šľachticov. Z tejto éry pochádza tiež hrad Thirlestane, ktorý už v súčasnosti premenili na luxusný hotel. Ak ste niekedy snívali o noci v romantickom zámku, toto je pre vás ideálna možnosť. K dispozícii je päť originálnych apartmánov, pričom v každom z nich je umiestnených niekoľko pôvodných kúskov zariadenia, ktoré sa tam uchovali z minulosti. Najvzácnejšie sú olejomaľby, ktoré zachytávajú aj podobizne bývalých majiteľov.

 

Palác Blenheim, Oxfordshire

Tento barokový palác patrí k najcennejším pamiatkam v Anglicku. Postavili ho v 18. storočí a počas svojej histórie bol šľachtickým, ale aj biskupským sídlom. Medzi jeho vlastníkov patrili Churchillovci, vďaka čomu bol aj rodným domovom ich syna Winstona, známeho anglického ministerského predsedu. I keď ho stále vlastnia potomkovia tejto rodiny, rozhodli sa ho čiastočne sprístupniť verejnosti. Môžete teda navštíviť záhrady, reštauráciu, časť paláca, ale aj nádherný dom motýľov. Vďaka tomu sa im podarilo pokryť náklady na rozsiahlu rekonštrukciu, ktorú plánujú v nasledujúcich desiatich rokov. Prostredníctvom nej chcú uchovať toto úžasné sídlo aj pre ďalšie generácie krajanov a turistov.

 

Oxburgh Hall, Breckland

Šľachtické sídlo Oxburgh Hall postavili v 15. storočí. Vzácnosťou je, že odvtedy až dodnes ho dedia generácie tej istej rodiny Bedingfeldovcov. Pôvodne bol postavený v tudorovskom štýle, postupne ho prerobili podľa vzoru modernejšej architektúry, takže v súčasnosti už obsahuje aj veľa viktoriánskych prvkov. Pred niekoľkými rokmi sa ho rodina rozhodla sprístupniť verejnosti. Na prehliadkach navštívite so sprievodcom časť komnát, v ktorých sa podarilo uchovať vzácne historické zariadenie a doplnky. Návštevníci sa dostanú tiež do rozsiahlej záhrady, ktorá je upravená v anglickom štýle. Súčasťou komplexu je rodinná kaplnka, ktorá je taktiež prístupná verejnosti.

 

Hrad a záhrady Kenilworth, Warwickshire

Pôvodne sa na území hradu Kenilworth nachádzala drevená stavba z prvej polovice 12. storočia. Tú potom prestavali na rozsiahle kamenné sídlo, z ktorého sa už dnes podarilo uchovať iba majestátne ruiny. Len v jednej z veží sa nachádza múzeum o histórii tejto pamiatky. Oveľa dôležitejšia je záhrada, ktorá patrí k tomuto hradu. Tú nechal postaviť vojvoda Robert Dudley pre kráľovnú Alžbetu I., pretože tak chcel upútať jej pozornosť a získať jej ruku. Niekoľko desiatok rokov bol tento nádherný park so záhonmi plnými farebných kvetov taktiež zruinovaný. No od roku 2009 sa rozhodla jedna miestna organizácia pustiť do rekonštrukcie a záhradu upravila presne podľa predlohy, ako vyzerala počas návštevy Alžbety I.

 

Hrad Dover, Kent

Hrad Dover postavili na konci 12. storočia, keď pre neho vybrali jedno z najkrajších miest. Nachádza sa totiž priamo pri pobreží Doveru s majestátnymi útesmi, takže sa stáva klenotom medzi týmito pamiatkami. Z jeho hradieb máte nádherný výhľad na mesto a celé okolie. Počas prehliadky hradu sa dostanete aj do priestorov tajných chodieb, ktoré sa počas oboch vojen využívali ako skrýše pre majiteľov domu, ale aj pre niektorých obyvateľov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa