Prekliata ozdoba talianskeho Terstu: 20 zaujímavostí o zámku Miramare

2020-05-27 00:00:00 |   |    | 

Región okolo talianskeho mesta Terst považujú za jednu z najkrajších prímorských oblastí. Vo veľkej miere za to vďačí aj zámku Miramare. Romantická stavba priamo na pobreží už z diaľky upúta vašu pozornosť. Viažu sa k nej zaujímavé dejiny, ktoré sú popretkávané rôznymi legendami.



 

1. Zámok postavil v druhej polovici 19. storočia rakúsky arcivojvoda Ferdinand Maximilián, ktorý bol bratom Františka Jozefa I. Najskôr len v Taliansku skupoval pozemky pri pobreží, neskôr sa rozhodol, že by si tam mohol vytvoriť menšie dovolenkové sídlo.

2. I keď bol zámok menší, trvalo až štyri roky, kým ho úplne dokončili. Hlavným problémom bolo časté upravovanie plánov a dlhé hľadanie vhodného nábytku na jeho zariaďovanie, keďže si majitelia potrpeli aj na tie najmenšie detaily.

3. Ferdinand Maximilián bol pri stavaní svojho letného sídla veľmi náročný. Prísne dohliadal na každý krok a niekoľkokrát nechal prerobiť pôvodné plány. Dokonca s prácou prvého architekta nebol vôbec spokojný, preto ho po pár mesiacoch vymenil a vtedy úplne prepracoval aj návrh na exteriér.

4. Majiteľ bol okrem iného aj vášnivý záhradník. Miloval najmä rôzne exotické rastliny, preto si od prvého momentu dal záležať na vybudovaní rozsiahlej záhrady. Na jednu zo svojich ciest sa vybral do Brazílie, odkiaľ poslal domov viacero vzácnych kvetov a drevín.

5. Podľa legendy je Miramare prekliaty a svojim majiteľom prináša len samé nešťastie. Môže za to zrejme samotný prvý majiteľ, ktorý zomrel v zajatí v Mexiku. Tam ho odsúdili na popravu, pred ktorou podplatil vojakov, aby ho nestrieľali do tváre, ale do srdca. Lenže prvé rany trafili tak nešikovne, že Ferdinand Maximilián ďalej žil, takže museli porušiť jeho posledné želanie a strelili ho ešte aj do hlavy. Odvtedy sa vraj jeho nešťastný duch vrátil späť do Talianska a trápil ostatných vlastníkov.

6. Šťastne sa neskončil ani príbeh jeho milovanej Charlotte. Tá sa pomiatla kvôli tomu, že jej manžela zajali. Prvé mesiace trávila v Miramare, potom si ju k sebe vzala rodina v Belgicku.

7. V záhrade sa nachádza aj niekoľko fontán a originálnych sôch. Pri mnohých prvkoch nachádzali inspiráciu vo Versailles, ktorý si manželia veľmi obľúbili.

8. Podľa legendy by ste v zámku nemali nikdy stráviť ani jednu noc. Keď tam totiž prespíte, tak si vraj môžete byť istí, že zomriete mladí, v cudzine a mučeníckou smrťou. Nasvedčujú tomu aj príbehy nasledujúcich majiteľov, z ktorých jeden zomrel v anglickom väzení a druhý počas 2. svetovej vojny na fronte v cudzine.

9. Po smrti posledného vlastníka sa v Miramare nachádzala centrála vojenskej organizácie, ktorá mala za úlohu pripravovať stratégiu na pokračovanie v bojoch. Keď sa jeden z vysokopostavených generálov dozvedel o tejto legende, nechal si na záhrade postaviť stan a spával iba v ňom.

10. Zámok sa skladá z 20 miestností, väčšina z nich patrila panstvu. Na zariaďovaní sa podieľala najmä mladá dvojica prvých majiteľov a na výstave sa až dodnes podarilo uchovať takmer všetok pôvodný nábytok a dekorácie.

11. Počas prehliadky si dávajte pozor, pretože kedykoľvek môžete za svojich chrbtom začuť jemné šepkanie. Ide vraj o ducha pomätenej Charlotte, ktorá sa snaží nájsť svojho manžela.

12. Švagrinou prvej majiteľky bola princezná Sissi. Charlotte však na ňu veľmi žiarlila a vždy túžila dosiahnuť rovnakú slávu. Preto s ňou aspoň pomyselne súťažila v budovaní lepšieho postavenia a taktiež pri zariaďovaní zámku. Jej veľkým snom bolo, aby sa Sissi prišla pozrieť na jej dokonalé dielo - Miramare. No cisárovná sa tam dostala až v čase, keď už Charlotte trpela psychickými problémami.

13. Jednou z dominánt prehliadky je návšteva spálne Ferdinanda Maximiliána. Tú si nechal navrhnúť v štýle lodnej kajuty, aby mu pripomínala jeho zámorské cesty. Keď sa tam postavil k oknu, mohol pozorovať šíre more a cítiť sa, ako keby sa skutočne plavil na jedno zo svojich dobrodružstiev.

14. Miramare najprv využívali najmä ako letný zámoček, takže neplánovali vybudovať nejaký obranný systém. Napriek tomu sa otec nevesty rozhodol darovať im niekoľko menších del, ktoré mali symbolicky odstrašiť prípadných nepriateľov.

15. Ferdinand Maximilián sa postaral nielen o zveľadenie vlastnej záhrady, ale aj blízkych lesov. Práve vďaka tomu v nich nájdete viaceré exotické dreviny, ktoré sú netypické pre tento región.

16. Zámok patrí k najnavštevovanejším atrakciám v Taliansku a ročne privíta niekoľko miliónov turistov.

17. Súčasťou parku je menšia vila, ktorá vyzerá ako prvý dom, ktorý Ferdinand vlastnil v Taliansku. Hneď pri nej sa nachádzal skleník, od ktorého mal výhľad na celú záhradu

18. Prvý majiteľ zámku s ním zostal symbolicky prepojený už navždy. Po jeho smrti totiž nechali urobiť jeho bronzovú sochu a umiestnili ju uprostred jeho milovaných záhonov s kvetmi.

19. Názov zámku Miramare znamená v preklade „pozeraj na more“.

20. Z Terstu jazdí do Miramare vlak, ale v lete si môžete dopriať oveľa zaujímavejší príchod a zážitok. Vydajte sa na plavbu popri pobreží, počas ktorej môžete vystúpiť pri zámku a navštíviť ho.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa