Montserrat – nádherný kláštor so soškou zázračnej Panny Márie

2021-01-25 12:00:00 |   |    | 

Každý cestovateľ vám potvrdí, že Barcelona je pohladením pre dušu pre všetkých milovníkov histórie a umenia. A to ešte budete milo prekvapení, keď sa vyberiete aj do okolitého regiónu. Jednou z najvychýrenejších atrakcií je kláštor Montserrat, ktorý sídli uprostred hôr s jedným z najkrajších výhľadov.



 

Založili ho na magickom mieste

Kláštor Montserrat sa nachádza v pohorí približne 60 kilometrov od Barcelony. Môžete sa tam vybrať prenajatým autom, miestnou dopravou, pričom sa k nemu potom vyveziete pomocou lanovky, alebo si objednajte organizovanú tour a obzrite si viaceré časti tohto úžasného regiónu. Prvá stavba stála na tomto mieste v roku 1065. Dvaja mnísi vtedy vybudovali menší provizórny kláštor, v ktorom vždy ochotne privítali aj pútnikov. Tí do tunajšieho pohoria prichádzali kvôli zjaveniu a zázrakom Panny Márie. Ježišova matka sa mala údajne objaviť práve na mieste, kde neskôr vystavali tento svätostánok. Preto veriaci verili, že keď sa vyberú k Motserrrat, tak im Boh pomôže vyriešiť problémy a zbaví ich zdravotných ťažkostí. Tejto povesti navyše pridalo na dôveryhodnosti niekoľko údajných zázrakov, ktoré sa stali po navštívení tohto magického miesta.

 

Katalánci si svoj kláštor zachránili

Najväčší rozmach zažil kláštor v 15. storočí. Vtedy sa ho podarilo rozšíriť na väčšie opátstvo, ktoré sa neskôr stalo centrom kultúrneho života a vzdelania. Otvorili tam školu, ktorá mala v tejto časti Španielska veľmi dobrú povesť a pre každého bolo prestížou, ak sa tam dostal študovať. V 19. storočí toto miesto napadli napoleonské vojská, ktoré ho vyplienili. Napriek tomu sa tam mnísi vrátili a pokúsili sa ho znova oživiť. Ťažké časy nastali opäť počas občianskej vojny, ktorá sa odohrala v rokoch 1936 až 1939. Vtedy kláštor opustili poslední obyvatelia, ktorí utiekli do bezpečia. Katalánci sa však o svoje posvätné miesto báli, preto ho dobre chránili pred akýmikoľvek útokmi. Vďaka tomu sa im ho podarilo uchovať takmer nepoškodené. Neskôr Montserrat otvorili pre verejnosť a premenili ho na jednu z najobľúbenejších turistických atrakcií.

 

Tajomná socha čiernej madony

Sto rokov po vzniku kláštora sa v jeho histórii odohral ďalší významný moment. Vtedy tam priniesli sochu čiernej madony, ktorú nazývali La Moreneta. Panna Mária má tmavú farbu pokožky, v jednej ruke drží Ježiša a v druhej zemeguľu. Je patrónkou Katalánska a domáci jej pripisujú zázračné schopnosti. Keď sa podľa legendy dotknete jej pravej ruky, pomôže vám zbaviť sa všetkých starostí. Počas napadnutia napoleonskými vojskami museli túto vzácnu sochu ukryť, aby im ju pri rabovaní nezničili. Potom prišla občianska vojna, počas ktorej použili dokonalý fígeľ. Mnísi nechali vyrobiť dokonalú repliku, tú vystavili v kostole a originál skryli počas celého režimu. Až po jeho páde vrátili vzácnu sochu na pôvodné miesto.

 

Bazilika s nádhernou výzdobou

Väčšina komplexu tohto kláštora je postavená v gotickom štýle. Počas návštevy si okrem exteriéru s terasou s nádherným výhľadom môžete pozrieť dve interiérové časti. Prvú tvorí múzeum, v ktorom sú vystavené rôzne vzácne kresťanské artefakty. Nachádza sa tam aj jedna z najstarších biblií v Španielsku. Pôvodne tam mali viacero unikátnych kníh a cirkevných klenotov, ale veľa z nich sa stratilo počas útokov na kláštor. Vtedy sa ich snažili skryť pred nepriateľmi, ale niektoré z nich už potom neobjavili. Kvôli tomu museli pred otvorením múzea požiadať veriacich, aby im prispeli nejakými vzácnosťami zo svojich zbierok. Ozvali sa aj niektoré iné kláštory, ktoré do Montserrata poslali viaceré artefakty, ktoré si môžete teraz pozrieť v tunajšej zbierke.

Druhá časť prehliadky vás zavedie do katedrály, kde sa nachádza aj socha čiernej madony. Práve toto miesto je pre mnohých turistov hlavným dôvodom návštevy. Obrovský kostol je zdobený viacerými vzácnymi freskami. Pôvodne ho postavili v 16. storočí, ale neskôr ho ešte dvakrát renovovali. Výsledkom je skutočne majestátny svätostánok s bohatým zlatým zdobením, ktorému dominuje precízne prepracovaný oltár. V jeho interiéri sa nachádza niekoľko vzácnych sôch a obrazov, ktoré zobrazujú svätcov.

 

V kláštore žije 80 mníchov

Po niekoľkoročnej odmlke sa do Montserrata vrátili aj mnísi. Dnes tam žije 80 členov benediktínskeho rádu, ktorí majú pre seba vyčlenené súkromné priestory. Ich život sa sústreďuje na modlitby a zveľaďovanie tohto komplexu. Neustále sú k dispozícii aj pre veriacich. Pocestní pútnici tam môžu zaklopať a požiadať o možnosť podstúpiť duchovnú obnovu. Mnísi sa modlia dvakrát denne. Ráno majú súkromné modlitby, večer sú už k dispozícii veriacim a majú spoločné omše. Súčasťou kláštora je aj slávny chlapčenský zbor, ktorý patrí k najlepším v Katalánsku. Jeho členovia pravidelne vystupujú na nedeľných omšiach a spievajú aj na rôznych podujatiach.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa