Netradičný pohľad na obľúbenú destináciu: Spoznajte najvzácnejšie hrady a zrúcaniny Grécka

2021-05-02 12:01:00 |   |    | 

V súvislosti s históriou Grécka zvyčajne nepremýšľame o ich tradičných hradoch a zámkoch. Väčšinou sa sústredíme na stavby spojené s antickými dejinami, ktoré sú pre nás dostatočne lákavé i kvôli ich tajomstvám, ktoré nám postupne vydávajú. Dnes ich pri našich potulkách po tejto krajine vynecháme a pozrieme sa práve na sídla bývalých panovníkov, ktorí žili v týchto končinách.



 

 

Hrad Methoni, Messenia

Na výstavbu tohto hradu použili malý ostrov pri pobreží Messenie. Napriek polohe priamo pri mori patril medzi najbezpečnejšie šľachtické sídla v Európe. Do komnát hlavného pána sa totiž dostali až po prekonaní troch brán, ktoré tvorili veľmi dômyselný obranný systém. Aj na tomto mieste v minulosti žili benátski lordi, ktorí tam mali pod kontrolou jeden z najdôležitejších prístavov. V súčasnosti sa podarilo zachovať len časť jeho priestorov, ktoré sa nachádzajú tri hodiny jazdy od Atén.

 

Hrad Astypalaia, Astypalaia

Zaujímavý pohľad sa vám naskytne pri príchode na ostrov Astypalaia. Na jeho najvyššom bode sa hrdo týči hrad s rovnakým pomenovaním. Ten vybudovali na začiatku 13. storočia Benátčania. Pri jeho výstavbe používali kameň, čím vytvorili nádherný kontrast oproti novším domom, ktoré postavili priamo pod ním a majú tradičné biele grécke fasády. Navyše priamo uprostred jedného nádvoria vytŕča katedrála s typickou belasou strechou, čo vytvára ešte zaujímavejší pohľad. Hrad Astypalaia je jednoducho malým umeleckým dielom a i keď sa z neho podarilo uchovať už len ruiny, napriek tomu nestráca na svojej atraktivite.

 

Palác veľmajstrov, Rhodos

V historickom centre mesta Rhodos môžete navštíviť jeden z najzachovalejších gréckych hradov. Palác veľmajstrov postavili na začiatku 14. storočia rytieri, ktorí tam vytvorili jedno zo svojich sídiel. Neskôr okolo neho vybudovali aj 4 kilometre dlhé hradby, ktoré mali za úlohu strážiť toto  vzácne miesto. V roku 1856 ho však postihla obrovská tragédia. V tom čase sa v jeho priestoroch nachádzal sklad s muníciou a pušným prachom. Pri jednej z veľkých búrok udrel blesk tak nešťastne, že rovno trafil toto miesto a silný výbuch poškodil väčšinu nádherného paláca. Napriek tomu sa domáci nevzdali a začali ho postupne budovať takmer od základov. Najväčšia časť rekonštrukcie prebehla v 20. storočí, vďaka čomu sa ho podarilo opäť sprístupniť verejnosti.

 

Pevnosť Angelokastro, Korfu

Názov tejto krásnej pevnosti v preklade znamená „Anjelský hrad“. Toto pomenovanie dostal kvôli tomu, že symbolicky dohliadal ako strážny anjel na celý ostrov. Na Korfu kedysi nachádzali svoj druhý domov aj obyvatelia z okolitých lokalít, ktorí hľadali nové miesto pre život. Postavili ho v 13. storočí a v súčasnosti sa z neho podarilo zachovať len niektoré miestnosti. Verejnosti je prístupný takmer počas celého roka, pravidelne však majú zatvorené každú stredu a vo vybrané sviatky. K hradu vedie trošku náročnejšia vychádzková trasa a z jeho veží máte nádherný výhľad na celé pobrežie.

 

Hrad Pandeli, Leros

Pri budovaní gréckych hradov často využívali hornatý terén ich ostrovov. Vďaka tomu vyberali čo najvyššie položené miesta, aby mali odtiaľ stráže dobrý výhľad na okolie a útočníkom čo najviac sťažili prípadné napadnutie. Dnes si kvôli tomu môžeme pri príchode do centier ich starých miest vychutnať už z diaľky pohľady na tieto krásne dominanty. Rovnako sa vyníma aj hrad Pandeli, ktorý sa nachádza na ostrove Leros. Jeho dejiny siahajú do 11. storočia, ale táto oblasť bola osídlená už v minulosti. Kedysi sa tam totiž nachádzala významná akropola, ktorá postupne chátrala. Kvôli tomu ju zbúrali a postavili tam nový hradný komplex. Okrem komnát pre panovníkov tam bol tiež malý kostol, postavený jedným z rytierov rádu, ktorý obsadil Leros.

 

Hrad Mystras, Lakónia

Na hore Taygetos sa v minulosti nenachádzal iba hrad, ale aj malé mestečko s niekoľkými domami. Jeho vznik sa datuje do 13. storočia, ale táto lokalita bola osídlená už aj predtým. Viedla tadiaľ totiž dôležitá cesta, ktorá spájala Grécko s ostatnými krajinami a taktiež tadiaľ prechádzali obchodníci s tovarom, ktorý zvážali na lodiach do blízkych prístavov. V súčasnosti už z tohto malebného miesta zostali len ruiny. Hrad Mystras napriek tomu ponúka výbornú možnosť na výlet. Dostanete sa k nemu peši po jednoduchom chodníku a na mieste si môžete obzrieť okrem iného aj bývalú katedrálu s nástennou výzdobou. Istotne vás poteší aj nádherný výhľad na celé okolie. Poslední obyvatelia odtiaľ odišli v období po 1. svetovej vojne a odvtedy jednotlivé budovy chátrajú.

 

Pevnosť Bourtzi, Nafplio

Jedna z najzaujímavejších pevností v Grécku sa rozprestiera na maličkom ostrove uprostred mora. Nachádza sa len dve hodiny cesty od Atén, takže ju môžete pokojne navštíviť aj počas jednodňového výletu. Zájdite do prístavu Nafplio, odkiaľ na ostrov pravidelne jazdí menšia loď a vďaka nej sa môžete vybrať na jedno z vašich ďalších dobrodružstiev. Pevnosť pôvodne slúžila ako hrad, v ktorom sa nachádzalo známe väzenie. Postavili ju Benátčania, ale potom dlhé roky patrila Turkom. Až v 19. storočí ju opäť vrátili Grékom, ktorí tam neskôr vytvorili obľúbený luxusný hotel. Dnes je opäť prístupný ako pamiatka, do ktorej máte bezplatný vstup.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa