Vznešený benátsky karneval

2012-01-24 16:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Dvojtýždňová fašiangová atmosféra sa dá plne vychutnať i tento rok na benátskom karnevale, ktorý sa stáva pre jeho rozmanitosť, jedinečnosť a veľkosť čoraz lákavejším. Ak si však pod týmto karnevalom predstavujete nejaký sprievod šialených masiek na alegorických vozoch s dynamickou hudbou a bujarou zábavou, je možné, že budete sklamaní.



Tamojšie masky miestnych obyvateľov pôsobia elegantne, vážne až priam tajomne. Sú to spravidla historické kostýmy, ktoré sú z roka na rok rafinovanejšie a prepracované do detailov. Priam umelecké diela. Základom tohto kostýmu je škraboška - maska na tvár, ktorá mala už ďaleko v minulosti podstatný význam. Takýmto spôsobom sa medzi zabávajúcimi zahaľovali rozdielne spoločenské vrstvy.

Typická atmosféra benátskeho karnevalu vás zaplaví už pri príchode k lagúnam. Stánky so všetkými rekvizitami sa nachádzajú v každej uličke. V úzkych kanáloch sa míňajú gondolieri a v uličkách sa stretáva nespočetné množstvo originálnych kostýmov. Je tam toho toľko, až sa vám môže niekedy zdať, že o niečo z toho určite prichádzate, no je to len zdanie.

Podstata celého karnevalu je v tom, že jeho dianie je všade okolo vás a každý návštevník, a teda i vy ste jeho tvorcom. Ak by ste si rovnako zahalili tvár pod masku, dokonale zapadnete do deja. Stačí sa len ponoriť do fantastickej atmosféry s nachystaným fotoaparátom, pretože verte, je tam čo fotiť.

Aby vám pocit chladu neznepríjemnil výlet, nezabudnite na teplejšie oblečenie. Toto podujatie sa totiž koná vždy vo februári. Tento rok je úvodný ceremoniál naplánovaný na 11. februára, kedy sa na námestí sv. Marka, z najvyššej benátskej veže Kampanila San Marco, symbolicky spustí anjel. Následne sa tak otvorí dvojtýždňový maratón predstavení, divadiel, tanca a hudby.

Ak sa však chystáte Benátky v tomto čase len tak spoznávať, nie je to najvhodnejšie obdobie. O benátskom karnevale sa šíria chýry do celého sveta, a tak láka každým rokom čoraz viac návštevníkov. Treba sa teda pripraviť na davy ľudí a pomalé presúvanie sa z miesta na miesto, predovšetkým po najfrekventovanejších trasách.

Nemal by to byť problém, ak natrafíte na skupinku správne naladených turistov. Práve oni prinášajú na toto podujatie akúsi spontánnu zábavu. Domáci sa naopak vo svojich maskách a kostýmoch v tichosti a vznešene predvádzajú. Nejeden z nich pripomína dávne časy. Každoročne sa tu vytvorí svet plný noblesy, v ktorom nesmiete chýbať.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa