Stredoveká Siena a jej najemocionálnejšia oslava Palio

2012-12-28 16:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Do chronicky známej toskánskej Florencie alebo Pisy so šikmou vežou zavíta pri potulkách Talianskom nejeden z nás, no málokto príde do Sieny - mesta s najväčším námestím, úžasným stredovekým nádychom, ktoré je mekkou konských dostihov, Paliom.



Vznik samotného mesta siaha až do rímskych čias. Na rôznych miestach pripomína minulosť podobizeň vlčice, ktorá mala odkojiť bratov Romula a Réma, zakladateľov dnešného Ríma.

Len málokde na svete budete pociťovať tak veľké puto medzi mestom a jeho obyvateľmi ako tu. Obyvatelia Sienu milujú, sú na ňu priam naviazaní. Vždy boli hrdí na svoje mesto, pretože zažilo veľa víťazstiev a vrchol slávy dosiahlo najmä v stredoveku. Dlho zvládali boje s dnes populárnejšou Florenciou. Odvtedy, čo nad ňou v roku 1260 zvíťazili, sa v meste organizuje najemotívnejšia oslava Palio.   

Konský dostih Palio sa organizuje dvakrát do roka a to vždy 2. júla a 16. augusta. Ide o oslavu plnú vášní, emócií, dojmov, nádeje a radosti. Zúčastňuje sa jej len 10 zo 17 mestských štvrtí, tzv. kontrád. Každá štvrť je pomenovaná podľa zvieraťa, napríklad vlčica, hus, orol a iné úsmevné pomenovania. Okrem toho si každá kontráda pripravuje svoje originálne kostýmy a vlajky, má svoje zvyky a toto všetko si dôkladne stráži. Trofej pre víťaza - Palio je rytierska zástava, na ktorej je zobrazená Panna Mária.

Počas celého roka si mesto žije svojím bežným životom, námestie sa stáva jedným veľkým mraveniskom posedávajúcich turistov, no pred pretekmi nastane šialenstvo v podobe príprav. Zo všadiaľ vejú pestrofarebné vlajky jednotlivých kontrád a hlavné námestie, Piazza del Campo - dejisko celej oslavy, sa dôkladne upravuje na túto jedinečnú akciu, ktorá musí zvládať nekonečné množstvo divákov.

Len 10 štvrtiam je umožnené zúčastniť sa. Tri sú vylosované spomedzi tých, ktoré sa zúčastnili Palia minulý rok. Zlosovanie prebieha v tzv. Verejnom paláci. Hneď po zlosovaní sa z okien na prvom poschodí vystavia tri zástavy vylosovaných štvrtí, pričom zástavy zvyšných siedmich štvrtí, ktoré boli vylúčené minulý rok, sa vystavia o poschodie vyššie.

Každá štvrť dáva do súťaže svoje vlastné kone a jazdcov. Je to nebezpečný pretek, v ktorom  je doping povolený. Jazdci sa môžu ľahko zraniť, pretože jazdia bez sedla. Trvá len niekoľko minút, než kone trikrát obehnú celé námestie. Počíta sa i kôň, ktorý dobehne do cieľa bez svojho jazdca.  

Obvykle sa všade na svete predstavenia odohrávajú v strede námestia a diváci stoja alebo sedia okolo. V Siene je to naopak. Jazdci na koňoch závodia po obvode vymedzenom kamennými stĺpikmi a diváci všetko sledujú akoby v ich obkľúčení. Balkóny a všetky vhodné priestory v okolitých budovách sa počas pretekov prenajímajú nadšencom týchto hier. Cena lístkov sa pohybuje od 150 až 200 eur a zväčša sú vypredané už dávno pred pretekom.

Medzi obľúbené časti tejto honosnej slávnosti patria aj zástavníci a ich obdivuhodné umenie narábania so zástavou. Táto tradícia pochádza taktiež z dávnej minulosti. Avšak dostihy sú bezpochyby vrcholným momentom celého Palia. Po pretekoch nasledujú bujaré oslavy víťaznej štvrte, ktoré pretrvávajú niekoľko dní, ba až týždňov. Vo všeobecnosti sa Sienou nesie nenapodobiteľná atmosféra plná emócií. Radosť, spev, oslavy, ale aj náreky a pocit beznádeje porazených štvrtí, to všetko je Palio - skutočný život Sienčanov.

Na jednej zo vstupných brán do mesta sa píše, ,,Siena vám otvára svoje srdce, ktoré je širšie než táto brána.“ Po navštívení Sieny dá nejeden z vás tejto myšlienke za pravdu.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa